Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου που είναι όσο η Αττική, ξεκόλλησε από την Ανταρκτική (pics)

Gazzetta team
Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου που είναι όσο η Αττική, ξεκόλλησε από την Ανταρκτική (pics)
Στο μέγεθος της Αττικής και μεγαλύτερο από την Μαγιόρκα είναι το νέο παγόβουνο που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη πλωτή μάζα πάγου.

Παγκόσμια ανησυχία έχει σπείρει, το γιγάντιο παγόβουνο, το οποίο έχει έκταση 4.000 τετραγωνικά μέτρα και αποκολλήθηκε από το Ron Ice Self της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο, το οποίο το έχουν ονομάσει Α-76, είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη μάζα πάγου που πλέει στη θάλασσα παγκοσμίως.

Το μέγεθος του τεράστιου παγόβουνου ανταγωνίζεται πολλά μεγάλα νησιά παγκοσμίως, ενώ χαρακτηριστικό είναι, για να καταλάβετε τα μεγέθη, πως είναι σε έκταση σχεδόν όσο η Αττική, η οποία ανέρχεται στα 3.808 τετραγωνικά μέτρα.

Η Μαγιόρκα, σε ένα άλλο παράδειγμα, το νησί της Ισπανίας έχει έκταση 3.667 τετραγωνικά μέτρα.

Το παγόβουνο είναι αρκετά μακρύ και στενό, έχοντας μήκος περίπου 170 χλμ και πλάτος μόλις 25 χλμ.

Η αποκόλλησή του, καταγράφηκε από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-1 και εικόνες απεικονίζουν τη μάζα του πάγου να διαχωρίζεται στη Weddell Sea σε σχεδόν τέλεια ευθεία γραμμή.

Το προηγούμενο παγόβουνο που είχε το ρεκόρ εκτιμάται ότι έχει μέγεθος περίπου 3.880 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το οποίο είναι ίσο με την Αττική και μεγαλύτερο από τη Μαγιόρκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ