Όταν η Ελληνίδα πράκτορας της Μισέλ Ομπάμα είχε νιώσει ανήμπορη: «Δεν υπήρχε πρωτόκολλο, μόνο αν απειλούνταν σωματικά» (pics)

Gazzetta team
Όταν η Ελληνίδα πράκτορας της Μισέλ Ομπάμα είχε νιώσει ανήμπορη: «Δεν υπήρχε πρωτόκολλο, μόνο αν απειλούνταν σωματικά» (pics)
Η Έβι Πούμπουρας μίλησε για τον ρατσισμό που είχε βιώσει η πρώτη μαύρη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και αυτή δεν μπορούσε να δράσει.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως για έναν πράκτορα μυστικών υπηρεσιών και προστασίας υψηλού προσώπου, οι προκλήσεις καθημερινά είναι μεγάλες και φυσικά πρέπει να παίρνει αποφάσεις ζωής ή θανάτου για το πρόσωπο που προστατεύει. Υπάρχουν όμως και τα “παραθυράκια”, τα “κενά” που αισθάνεται αδύναμος. Για ένα τέτοιο μίλησε η πρώην πράκτορας μυστικών υπηρεσιών στην υπηρεσία της προηγούμενης πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η ελληνικής καταγωγής Έβι Πούμπουρας.

Στα 12 χρόνια που ήταν στη μυστική υπηρεσία, η Έβυ Πούμπουρας υπηρέτησε τόσο τη Μισέλ όσο και τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ έχει θητεύσει και στην ασφάλεια των Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Η Μισέλ Ομπάμα, ως η πρώτη μαύρη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών συχνά είχε να αντιμετωπίσει και θέματα υποτιμητικής φύσεως ως και ρατσιστικά, θέματα που η Έβι Πούμπουρας δεν είχε αντιμετωπίσει με τους (λευκούς) προκατόχους της.

Έγραψε λοιπόν στο βιβλίο της, το οποίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά: «Ήμουν στην προστασία της όταν οδηγούσαμε να πάμε σε ένα σχολείο για να μιλήσει. Προσπεράσαμε κάποιον σε μια γέφυρα, ο οποίος κρατούσε ένα σοκαριστικό, ρατσιστικό πλακάτ, που το είχε στρέψει απευθείας σε αυτήν.

Θυμάμαι πόσο εξοργισμένη ένιωθα... Τελικά, ήταν μέρος της δουλειάς μας να προστατεύσουμε την “πρώτη οικογένεια” τόσο σωματικά όσο όμως και ψυχικά. Αλλά «Πρώτη Κυρία» είδε το πλακάτ και δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτό» είπε η Μπούμπουρας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη μυστική υπηρεσία, η Έβι Πούμπουρας είπε στο Insider ότι δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση λεκτικών ή γραπτών μορφών ρατσισμού. Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος που θα της επέτρεπε να παρέμβει ήταν αν πίστευε ότι η πρώτη κυρία ή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κινδυνεύει να υποστεί κάποια σωματική βλάβη.

«Μπορούσαν να πουν ότι ήθελαν, αρκεί να μην υπήρχε επικείμενη απειλή σωματικής βλάβης» πρόσθεσε η Πούμπουρας.

Η πρώτη φορά μάλιστα που η Μισέλ Ομπάμα μίλησε για την εμπειρία της με το ρατσισμό ήταν το 2017, στην 30ή επέτειο του Γυναικείου Ιδρύματος του Κολοράντο.

«Τα θραύσματα που με έκοψαν βαθύτερα ήταν αυτά που σκόπευα να κόψω», είχε δηλώσει η Μισέλ Ομπάμα στην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της WFCO, Λόρεν Καστέλ, αναφερθείς σε μία σύγκριση που της είχαν κάνει με έναν πίθηκο.

«Μετά από οκτώ χρόνια πολύ σκληρής δουλειάς για αυτήν τη χώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα με δουν για αυτό που είμαι, λόγω του χρώματος του δέρματος μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ