Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφωνούν: «Θέλουμε τερματισμό των μαχών στη Γάζα»

Gazzetta team
Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφωνούν: «Θέλουμε τερματισμό των μαχών στη Γάζα»
Αυτό επιθυμεί και ο Μπέντζαμιν νετανιάχου αλλά είπε σε ξένους διπλωμάτες πως «δεν στεκόμαστε με το χρονόμετρο στο χέρι» αλλά και «ελπίζουμε να έχει πάρει το μήνυμα η Χαμάς».

Επικοινωνία με τον ομόλογό του στο Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε την Τετάρτη (19/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαμήνυσε πως περιμένει να δει σημαντική αποκλιμάκωση των μαχών στη Γάζα.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των περιφερειακών κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την εκεχειρία» προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή πλευρά δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως θα εξετάσει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για το «αν έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή» για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και τον βομβαρδισμό υποδομών της Χαμάς, ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για «περισσότερες ημέρες αεροπορικών επιθέσεων».

Από την πλευρά των Ισραηλινών εξετάζεται πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την εκεχειρία, ενώ το Ισραήλ αξιολογεί κατά πόσο «η Χαμάς κατανοεί το μήνυμα» και θα σταματήσει το μπαράζ των επιθέσεων με ρουκέτες στη πλευρά του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ενημέρωση που έκανε σε 70 και πλέον διπλωμάτες ξένων κρατών, τόνισε η πλευρά του προσπαθεί να «επιτύχει μια κατάσταση αναχαίτισης της δράσης της Χαμάς για να τερματίσει τις μάχες», αλλά δεν έχει αποκλείσει κι «άλλες επιλογές».

Στην ενημέρωση, παρευρέθηκαν διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ιταλία και άλλες χώρες.

«Η Χαμάς χρησιμοποίησε τα γεγονότα της Ημέρας της Ιερουσαλήμ και την κατάσταση στο Σέικ Τζαράχ για να εξυπηρετήσει το δικό της πολιτικό συμφέρον», τόνισε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «κάνει τα πάντα» για να ελαχιστοποιήσει τα «ατυχήματα».

Παράλληλα, ανέφερε πως «δεν στεκόμαστε με ένα χρονόμετρο στο χέρι» για την παύση των εχθροπραξιών και «φροντίζουμε για την υλοποίηση των στόχων της επιχείρησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ