Καμπανάκι για το Τσερνόμπιλ: «Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί γιατί θα καταρρεύσει» (pics)

Gazzetta team
Καμπανάκι για το Τσερνόμπιλ: «Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί γιατί θα καταρρεύσει» (pics)
Τα 100 χρόνια που θέτει ως όριο ο καθηγητής Neil Hyatt δεν είναι και τόσο πολλά, όσο νομίζουμε, καθώς πρόκειται για τεράστιο έργο.

Το Τσερνόμπιλ και την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε την είχαμε σχεδόν ξεχάσει... Επανήλθε στις μνήμες όσων είχαν γεννηθεί εκείνη την εποχή από την σειρά του HBO, ενώ εσχάτως προέκυψε και ένα άλλο θέμα. Αυτό της πυρηνικής δραστηριότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον αντιδραστήρα 4 με τον αυξημένο αριθμό νετρονίων.

Το LadBible μίλησε με τον καθηγητή Neil Hyatt που είναι πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής και Παροχής Πυρηνικών Υπηρεσιών και ουσιαστικά έκρουσε το... καμπανάκι του κινδύνου για την επίσπευση των διαδικασιών.

«Αν δεν το... κατεβάσουμε τώρα, θα πέσει μόνος του», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Σέφιλντ, συμπληρώνοντας για την κατασκευή που έγινε για να καλύψει και να κλείσει τον προβληματικά αντιδραστήρα: «Η αρχική κατασκευή ήταν μία προσωρινή εγκατάσταση, ενώ το νέο που φτιάχτηκε είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο, αλλά "αγοράσαμε" μόνο 100 χρόνια».

Ακούγοντας κανείς για 100 αμέσως του φεύγει η όποια ανησυχία, θεωρώντας πως είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Μόνο που σύμφωνα με τον Neil Hyatt δεν είναι: «Αν σκέφτεστε για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων, δείτε ανάλογα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο. Αν το συγκρίνουμε με το Sellafield, θα καταλάβουμε οτι θα χρειαστούμε 50 χρόνια για να τα καταφέρουμε με το Τσερνόμπιλ, αν ξεκινήσουμε σήμερα, και θα μας κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα, έθεσε και ένα χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως οι υπεύθυνοι πρέπει να καταλήξουν στο σωστό πρόγραμμα παροπλισμού σε 20 χρόνια, μετά για τα επόμενα 50 χρόνια να προχωρήσουν στην υλοποίησή του και τα υπόλοιπα 30 να τα αφιερώσουν στην συλλογή όλων των πραγμάτων που θα βρίσκονται στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ