Ιαπωνία: «Δεχόμαστε γυναίκες σε συνεδριάσεις, αλλά να μη μιλάνε», λέει το κυβερνών κόμμα

Gazzetta team
Ιαπωνία: «Δεχόμαστε γυναίκες σε συνεδριάσεις, αλλά να μη μιλάνε», λέει το κυβερνών κόμμα
Η συζήτηση για τον σεξισμό στην Ιαπωνία περιλαμβάνει και το κυβερνών κόμμα LDP. Ο γενικός γραμματέας του προφανώς ήθελε να κάνει μια παραχώρηση στις γυναίκες και κατέληξε σε μια παράλογη πρόταση.

Η Ιαπωνία έχει πρόβλημα σεξισμού, που αποδείχθηκε πρόσφατα από την υπόθεση γύρω από τον παραιτηθέντα Γιοσίρο Μόρι, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Τώρα, το ιαπωνικό κυβερνών κόμμα LDP, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο στελεχώνεται αποκλειστικά από άνδρες, δέχεται έντονη κριτική.

Ο γενικός του γραμματέας Τοσίρο Νικάι πρότεινε ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνονται δεκτές σε συναντήσεις κορυφής, αλλά μόνο ως σιωπηλοί θεατές. Η αιτιολογία αναφέρει ότι τα γυναικεία μέλη του κόμματος θα μπορούσαν έτσι να κατανοήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δήλωσε ο 82χρονος την Τρίτη και επεσήμανε ότι η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία από το εκτελεστικό συμβούλιο. «Πρέπει να το δούμε στην πράξη, αυτό είναι το θέμα», ανέφερε ο Νικάι σύμφωνα με το Reuters.

Οι παρατηρητές της συζήτησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν, αλλά θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους στη γραμματεία του κόμματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στις συνεδριάσεις του κόμματος προφανώς ενθαρρύνθηκε από τον πρώην Υπουργό Άμυνας Τομόμι Ινάντα. Πέρσι, ο πολιτικός του LDP χαρακτήρισε την Ιαπωνία ως «δημοκρατία χωρίς γυναίκες», επισημαίνοντας ότι το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας και το 40% της βάσης του κόμματος είναι γυναίκες. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, από την άλλη πλευρά, διόρισε μόνο δύο γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το 2020, η Ιαπωνία κατετάγη 121η στις 153 χώρες αναφορικά με τον δείκτη ανισότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, εκείνη του «ανατέλλοντος ηλίου» ήρθε στην τελευταία θέση.

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ