Έρχεται παράταση του lockdown με άνοιγμα δραστηριοτήτων (pic)

Gazzetta team
Έρχεται παράταση του lockdown με άνοιγμα δραστηριοτήτων (pic)
Από τη μία θα υπάρξει παράταση του lockdown και από την άλλη άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων της κοινωνίας.

Σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την αυστηροποίηση του lockdown που μπήκε η Αττική και το μυαλό των περισσότερων είναι το πως και πότε θα υπάρξει έστω και κάποια μικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ χθες, αλλά και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ουσιαστικά χαλάρωση. Κάτι για το οποίο μας είχε προϊδεάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά καιρούς έχει τονίσει οτι την μεγάλη διαφορά θα την δούμε από το Πάσχα και μετά.

Μέχρι τότε θα πρέπει να συνηθίσουμε με την ιδέα του... ακορντεόν, δηλαδή με το άνοιγμα και το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, με την αρμόδια επιτροπή να δίνει τις εισηγήσεις της κάθε Παρασκευή.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η αυριανή σύσκεψη δεν φαίνεται να επιφέρει κάποια σημαντικά αλλαγή, όσον αφορά την Αθήνα και η προσοχή όλων επικεντρώνεται σε αυτή της επόμενης εβδομάδας.

Παράταση και άνοιγμα

Εκεί, όλα δείχνουν οτι θα ανακοινωθεί ακόμα μία παράταση του lockdown, το οποίο όμως είναι πολύ πιθανό να έχει μία κάπως πιο χαλαρή μορφή.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε είναι περιορισμένα… Θα πρέπει και για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε».

Πως μεταφράζονται

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Αναφορικά με τα σχολεία κυκλοφορεί έντονα το σενάριο να ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά την 1η Μαρτίου, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει σχέση να πηγαίνουν εναλλάξ στις τάξεις. Μία εβδομάδα δηλαδή να πηγαίνουν σχολείο και μία τηλεκπαίδευση.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο τώρα, γίνεται προσπάθεια να ανοίξει με την μέθοδο τουλάχιστον του click away, ενώ ερωτηματικό αποτελεί προς το παρόν τι θα γίνει με τα επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως είναι τα κομμωτήρια.

Όπως και να έχει πάντως, για τα παραπάνω ενδεχομένως να γίνει μία κουβέντα στην αυριανή σύσκεψη των ειδικών, αλλά ουσιαστικά κουβέντα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με τα στοιχεία που θα υπάρχουν τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ