Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στη NASA (pics & vid)

Gazzetta team
Το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στη NASA (pics & vid)
Το Perseverance της NASA αναμένεται να εξερευνήσει τον Άρη. Θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero.

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της ιστορικής προσεδάφισης του ρομποτικού Perseverance, της αποστολής Mars 2020 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Άρη.

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα για κάθοδο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που είδαμε σε πραγματικό χρόνο ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται στον Άρη.

Το «Perseverance» θα αναζητήσει σημάδια ζωής στον Άρη

Το «Perseverance» θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Αμέσως οι επιστήμονες της NASA ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς. Λίγα δευτερόλεπτά μετά, έλαβαν το πρώτο σήμα ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής.

Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το "Perseverance" θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το "Ingenuity", ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ