Θρίλερ στα Ιμαλάια: Πώς σώθηκε ο Αντώνης Συκάρης, αγνοούνται τρεις κορυφαίοι ορειβάτες

Gazzetta team
Θρίλερ στα Ιμαλάια: Πώς σώθηκε ο Αντώνης Συκάρης, αγνοούνται τρεις κορυφαίοι ορειβάτες
Μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα έζησε ο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης κατά την επιχείρηση ανάβασης στην κορυφή Κ2 Ιμαλαΐων, σε υψόμετρο 8.611 μέτρων.

Χάρη σε μια καθοριστική απόφαση που πήρε την κατάλληλη στιγμή ο Αντώνης Συκάρης έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή του. Αντίθετα, σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η επιχείρηση ανάβασης για άλλους έμπειρους ορειβάτες. Ο θρύλος του Πακιστάν Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα, ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρ αγνοούνται επισήμως από την περασμένη Παρασκευή και ετοιμάζονται αποστολές διάσωσης.

Η αποστολή αυτή, ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Η Κ2 θεωρείται από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ορειβάτες καθώς είναι τραχιά, επικίνδυνη, με μεγάλες κλίσεις και με συχνά φαινόμενα χιονοστιβάδων.

«Προσευχηθείτε για μας»

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είχε γράψει ο Έλληνας ορειβάτης στη σελίδα του στο Facebook την 1η Φεβρουαρίου 2021. «Προσευχηθείτε για μας ώστε να είναι ο θεός μαζί μας, προσευχηθείτε και στείλτε μας τις πιο θερμές ευχές σας, θέλουμε να επιστρέψουμε όπως φεύγουμε και οι θεοί του K2 να μας αφήσουν για λίγα λεπτά να ακουμπήσουμε την μυθική αυτή κορυφή τον χειμώνα.

1 Φεβρουαρίου 2021 44η ημέρα της αποστολής «Η μεγάλη μέρα έφθασε» Φίλες και φίλοι, μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες...

Δημοσιεύτηκε από Antonis Sykaris - Greek Alpinist στις Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

Μόνο για λίγα λεπτά. Δεν θα υπάρχει καμία κατάκτηση, αν τα καταφέρουμε, αλλά μόνο μια μικρή επίσκεψη. Το K2 είναι πολύ ισχυρότερο από εμάς, δεν μπορούμε να το κατακτήσουμε μόνο να το προσκυνήσουμε!».

Ωστόσο, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκαν τα πρώτα μεγάλα προβλήματα για την ομάδα των ορειβατών. Ο Αντώνης Συκάρης βρέθηκε στο low Camp 2 εξουθενωμένος αλλά με όρεξη για τη συνέχεια. Όπως περιέγραψε στην ενημέρωση που γίνεται στη σελίδα του στο Facebook, αυτή η διαδρομή ήταν το δυσκολότερο πράγμα που έχει κάνει στην ζωή στους -32⁰ C καθώς επίσης δεν είχε σέρπα μέχρι αυτό το σημείο.

Οι πρώτες δυσκολίες

Εγκατέλειψαν 5 μέλη της ομάδας, ενώ άλλοι 9 συνέχισαν και μέσα σε αυτούς ήταν και ο Έλληνας ορειβάτης, που είναι και μεγαλύτερος σε ηλικία!

Στο camp 3, ωστόσο, σε υψόμετρο 7.440 μέτρων, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, οι μισές σκηνές καταστράφηκαν με αποτέλεσμα επτά άτομα να τοποθετηθούν σε μία σκηνή καθιστώντας τρομερά δύσκολη την ξεκούραση τους για την τελική προσπάθεια. Πέντε σέρπα έπαθαν κρυοπαγήματα.

«Ο Αντώνης νιώθει εξαιρετικά δυνατός και πανέτοιμος για την τελική προσπάθεια, μένει να ξεκαθαριστεί αν αυτό θα γίνει λόγω του τρομερού ψύχους που φτάνει τους μείον 50 βαθμούς μιας και ήδη κινδυνεύει με κρυοπαγήματα», ανέφερε η ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης (4/2).

Προς το τέλος της ίδιας ημέρας, ο Έλληνας ορειβάτης σταμάτησε περίπου στα 7.500 μέτρα καθώς έπαθε κρυοπαγήματα στα δάκτυλα του ποδιού του και παράλληλα ενημερώθηκε ότι ο καιρός αλλάζει και κάνει απαγορευτική την προσπάθεια του.

Με κρυπαγήματα στους -38 C

«Έφτασα μέχρι εδώ με μεγάλη προσπάθεια ψυχική και σωματική. Οι περισσότεροι σέρπα έχουν κρυοπαγήματα και προσπαθούμε όλοι να διορθώσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Δυστυχώς ο υπνόσακος μου είναι στο C2 και θα χρειαστεί να παραμείνω στα 7.440μ. όλο το βράδυ στους -38 C.
Από όλη την ομάδα έχουν ξεκινήσει 4 άτομα αλλά τα 2 επέστρεψαν λόγω του ψύχους», τονίστηκε στην ενημέρωση.

Παρά τα προβλήματα στα πόδια και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Αντώνης Συκάρης κατάφερε να επιστρέψει ασφαλής στο Base Camp στις 6 Φεβρουαρίου. «Αγαπητοί μου φίλοι ευχαριστώ για όλες τις ευχές σας σε όλα τα μέσα, δεν θα κατάφερνα ότι κατάφερα χωρίς εσάς. Μόλις έφτασα στο base camp, οι πολύ καλοί μου φίλοι και μάγειρες της κατασκήνωσης, μου πρόσφεραν ζεστό τσάι. Σας ευχαριστώ πολύ» είπε συγκινημένος.

Από την Κυριακή (7/2) νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην κοιλάδα Σκαρντού του Πακιστάν. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πλήρη ανάρρωσή του. Τη Δευτέρα (8/2) ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει για το Ισλαμαμπάντ.

Σε ένα συγκινητικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/2), με την ελληνική σημαία στο στήθος, ανέφερε πως σύντομα θα αποκαλύψει τα όσα έζησε. Με εμφανή συγκίνηση αφιέρωσε σε όλους τους Έλληνες την προσπάθειά του αλλά και στους τρεις αγνοούμενους φίλους του.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ