Σώμα ενόρκων θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Ντάνιελ Προυντ

Gazzetta team
Σώμα ενόρκων θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Ντάνιελ Προυντ
Σώμα ενόρκων θα ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Ντάνιελ Προυντ, ο οποίος πέθανε αφού κατά τη σύλληψή του αστυνομικοί του έβαλαν στο κεφάλι κουκούλα και τον ακινητοποίησαν στο έδαφος.

H εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς ανακοίνωσε ότι θα επιφορτίσει σώμα ενόρκων να ερευνήσει τον θάνατο του Ντάνιελ Προυντ, ενός Αφροαμερικανού ο οποίος πέθανε μερικές ημέρες αφού αστυνομικοί στο Ρότσεσερ τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και του φόρεσαν κουκούλα για να τον συλλάβουν.

«Η οικογένεια Προυντ και η κοινότητα του Ρότσεστερ πέρασαν μεγάλο πόνο και αγωνία. Το γραφείο μου θα κινηθεί άμεσα για τη σύσταση σώματος ενόρκων στο πλαίσιο των ενδελεχών ερευνών μας για την υπόθεση», τόνισε η Τζέιμς.

Ο 41χρονος Προυντ πέθανε επτά ημέρες μετά τη σύλληψή του στις 23 Μαρτίου στο Ρότσεστερ, μια πόλη 200.000 κατοίκων στη λίμνη Οντάριο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το βίντεο από τη σύλληψή του, το οποίο κατέγραψε η κάμερα που έφερε πάνω του ένας από τους αστυνομικούς, δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις της Τετάρτη. Σε αυτό φαίνεται μια ομάδα αστυνομικών να βάζουν στο κεφάλι του Ντάνιελ Προυντ μια λινή κουκούλα, την ώρα που τον έχουν ακινητοποιήσει γυμνό σε δρόμο του Ρότσεστερ, ενώ γύρω τους πέφτει χιόνι.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι τοποθέτησαν τη λινή κουκούλα, γνωστή και ως “spit hood”, στο κεφάλι του Προυντ, προκειμένου να μην πέσει πάνω τους σάλιο από το θύμα, το οποίο έφτυνε και έλεγε ότι έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Ο Προυντ ακούστηκε να λέει: «Βγάλτε το αυτό από το κεφάλι μου!» και «Προσπαθείτε να με σκοτώσετε», τότε οι αστυνομικοί απάντησαν: «Ηρέμησε» και «σταμάτα να φτύνεις».

Στη συνέχεια ένας αστυνομικός φαίνεται να γονατίζει στην πλάτη του Προυντ ο οποίος πλέον είναι σιωπηλός και κάποιος ακούγεται να λέει: «Ξεκίνα ανάνηψη». Λίγα λεπτά αργότερα ο Προυντ μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο και αφού παρέμεινε επί επτά ημέρες σε κώμα στο νοσοκομείο, πέθανε.

Οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ο ιατροδικαστής έχει χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία τον θάνατο του Προυντ, ο οποίος προκλήθηκε από «ασφυξία λόγω σωματικού περιορισμού».

Αξιωματούχοι του Ρότσεστερ δέχθηκαν επικρίσεις διότι δεν έδρασαν για να τιμωρήσουν τους αστυνομικούς παρά μόνο αφού δημοσιοποιήθηκε το βίντεο, πέντε μήνες μετά το συμβάν.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της ένωσης αστυνομικών του Ρότσεστερ υπερασπίστηκε τις ενέργειες των συναδέλφων του, εξηγώντας ότι ακολούθησαν το πρωτόκολλο το οποίο έχουν διδαχθεί κατά την εκπαίδευσή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον Προυντ, ο οποίος είχε πάθει ψυχωτικό επεισόδιο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και πάλι χθες Σάββατο στο Ρότσεστερ, αφού σχεδόν 1.000 άνθρωποι έκαναν πορεία την Παρασκευή το βράδυ.