Κιμ Γιονγκ Ουν: Ποιος είναι ο θείος του που εμφανίζεται τώρα ως πιθανός διάδοχος (vid)

Gazzetta team
Κιμ Γιονγκ Ουν: Ποιος είναι ο θείος του που εμφανίζεται τώρα ως πιθανός διάδοχος (vid)
Παρά τις φήμες ότι η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν και ο έμπιστός του, Κιμ Γιο Τζονγκ, είναι τα φαβορί για να τον διαδεχθούν στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας, ο θείος του δικτάτορα, Κιμ Πιονγκ Ιλ, φαίνεται πως μπαίνει τώρα «δυνατά» στο παιχνίδι! Για δεύτερη φορά.

Κάτι από... Game of Thrones θυμίζει η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα!

Η Πιονγιάνγκ μπορεί να επιμένει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του, όσο, όμως, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν εμφανίζεται, τόσο οι φήμες πως έχει πεθάνει ή είναι βαριά άρρωστος -ίσως και σε κώμα- φουντώνουν. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τι θα συμβεί αν όντως έχει πεθάνει.

Ήδη εδώ και μέρες, λοιπόν, έχουν αρχίσει να γράφονται και πιθανά ονόματα για τη διάδοχη κατάσταση, με την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, και τον έμπιστό του, Κιμ Γιο Τζονγκ, να φέρονται ως... φαβορί. Από τη συζήτηση απουσιάζει, εξάλλου, εντελώς το όνομα του Κιμ Γιονγκ Τσουλ, του μεγαλύτερου αδερφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, που δεν ασχολείται με την πολιτική.

Υπάρχει, ωστόσο και ένα τρίτο όνομα, το οποίο φαίνεται πως μπαίνει τώρα «δυνατά» στο παιχνίδι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο τελευταίος Κιμ, που θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα, είναι ο Κιμ Πιονγκ Ιλ, ο ετεροθαλής αδερφός του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν! Η μητέρα του και μητριά του Κιμ Γιονγκ Ιλ προσπάθησε να τον θέσει επικεφαλής του καθεστώτος, ως διάδοχο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, όταν πέθανε, το 1994, απέτυχε, ωστόσο, οικτρά. Με τον ετεροθαλή αδερφό του δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις. Και η προσπάθειά του να αναλάβει αυτός την εξουσία, του στοίχισε. Σκεφτείτε ότι η Πιονγιάνγκ επιβεβαίωσε το 1994 ότι ο Κιμ Πιονγκ Ιλ ήταν στην κηδεία του πατέρα του, η κρατική τηλεόραση της χώρας, ωστόσο, φρόντισε να διαγράψει κάθε σκηνή που εμφανιζόταν...

Από το 1979, ο αδερφός του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, ως διπλωμάτης για τη Βόρεια Κορέα στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία. Επέστρεψε στην πατρίδα του μόλις πέρυσι, μετά από 40 χρόνια, στα 65 του.

Ορισμένοι παρατηρητές και ειδικοί της ιδιάζουσας κατάστασης στη Βόρεια Κορέα πιστεύουν πως έχει ένα μεγάλο ατού σε σχέση με την ανιψιά του: Είναι άντρας. Και σε μία εξόχως ανδροκρατούμενη κοινωνία, αυτό παίζει τον ρόλο του.

Για παράδειγμα, ο Thae Yong Ho, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτού αποχωρήσει το 2016, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι ηγέτες στην Πιονγιάνγκ θα ήταν, πιθανότατα, αντίθετοι στο να παραδώσουν την εξουσία στη νεότερη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Το πρόβλημα είναι ότι η Βόρεια Κορέα υπό την ηγεσία της Κιμ Γιο Τζονγκ είναι απίθανο να είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Thae, και πρόσθεσε ότι μια πιθανή ηγεσία της θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη χώρα και όχι μόνο...