Η αυστηρά ελεγχόμενη υγεία των Κιμ: Τι θα συμβεί αν πεθάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν (pics & vid)

Νίκος Ράλλης
Η αυστηρά ελεγχόμενη υγεία των Κιμ: Τι θα συμβεί αν πεθάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν (pics & vid)
Ο παππούς του «πέθανε» το 1986, αλλά κυβέρνησε άλλα οκτώ χρόνια. Ο πατέρας του, δε, πέθανε στην πραγματικότητα το 2011, ο κόσμος, ωστόσο, το έμαθε δύο 24ωρα μετά. Άρα μπορούμε να εικάζουμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει; Και αν όντως έχει πεθάνει; Τι θα συμβεί;

Ήταν 17 Νοεμβρίου 1986 και στο πρωτοσέλιδο τους οι New York Times γράφουν: «Ο Κιμ Ιλ-σονγκ, στα 74 του, είναι νεκρός».

Αλλά ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ήταν ζωντανός και θα κυβερνούσε για άλλα οκτώ χρόνια πριν πεθάνει, τελικά... κανονικά, το 1994.

Με τον γιο του και πολιτικό διάδοχό του, Κιμ Τζονγκ-ιλ, συνέβη το αντίστροφο. Στις 19 Δεκεμβρίου 2011 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν ότι πέθανε, αλλά στην πραγματικότητα είχε πεθάνει δύο ημέρες νωρίτερα. Ο «έξω» κόσμος δεν είχε ιδέα.

Διαπιστώνει κανείς, όπως τονίζεται στο σχετικό άρθρο του newrepublic.com, πως η υγεία της δυναστεία των Κιμ ήταν ανέκαθεν ένα γοητευτικό και ιντριγκαδόρικο θέμα εκτός Βόρειας Κορέας.

Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, ο εγγονός του Κιμ Ιλ-σονγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εντάχθηκε σε αυτή την οικογενειακή παράδοση, καθώς οι φήμες πως ο δικτάτορας πέθανε ξαφνικά, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρισης καρδιάς, φούντωσαν. Κατά άλλες πληροφορίες, βρίσκεται σε κώμα.

Το σίγουρο είναι ένα: Μια αξιόπιστη απάντηση για την κατάσταση του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα πάρετε, ακριβώς γιατί τα αξιόπιστα στοιχεία είναι ελάχιστα έως μηδαμινά. Από όλες τις προστατευμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ανώτατη ηγεσία της Βόρειας Κορέας, η προσωπική της υγεία είναι μία από τις πιο αυστηρά ελεγχόμενες.

Με βάση τα παραπάνω, τις περιπτώσεις, δηλαδή, των Κιμ Ιλ-σονγκ και Κιμ Τζονγκ-ιλ, μπορούμε να εικάζουμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει ζωντανός. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αποκλείεται να αναρρώνει από μια χειρουργική επέμβαση ή να είναι «φυτό», όπως γράφτηκε.

Το θέμα, ωστόσο, είναι άλλο. Και αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πράγματι νεκρός; Τι θα συμβεί μετά;

To εγκεφαλικό του Κιμ Τζονγκ-ιλ

Παρά τη φήμη της Βόρειας Κορέας για το τεράστιο απόρρητο, οι θάνατοι των προηγούμενων Κιμ έγιναν γνωστοί αμέσως στην περίπτωση του πρώτου και με καθυστέρηση περίπου 48 ωρών στην περίπτωση του δεύτερου. Οι νοτιοκορεατικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έμαθαν για πρώτη φορά τον θάνατο του Κιμ Τζονγκ-ιλ όταν οι Βορειοκορεάτες το είπαν και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν ο Κιμ δεν είναι νεκρός, αλλά ανίκανος ή απλώς άρρωστος, υπάρχει... προηγούμενο -και όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό: Το εγκεφαλικό επεισόδιο του πατέρα του το 2008, τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προσπάθησε να εμποδίσει τη διαρροή των νέων. Όμως, οι προσπάθειες να κρατηθεί μυστικό το εγκεφαλικό επεισόδιο του Κιμ απέτυχαν, εξαιτίας εν μέρει του Γάλου γιατρού που τον φρόντιζε, ονόματι Francois-Xavier Roux. Ο Roux επιβεβαίωσε, τελικά, ότι ο λόγος που ο ανώτατος ηγέτης απουσιάζει από τα δημόσια πράγματα -συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ σημαντικής στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της εξηκοστής επετείου από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας- οφείλεται στο εγκεφαλικό που υπέστη.

Ένας Ιάπωνας πάλι, «μυστικός» στη Βόρεια Κορέα, ισχυρίστηκε ότι ο Κιμ Τζονγκ-ιλ ήταν νεκρός, από διαβήτη, από το 2003! Από ένα σημείο και μετά, δηλαδή, δεν ξέρεις πού ξεκινάει η αλήθεια και πού το ψέμα...

Πότε φούντωσαν οι φήμες

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε απόλυτο lockdown και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν μυστικές πτήσεις προς τη χώρα, που θα μπορούσαν να έχουν μεταφέρει ξένους γιατρούς, για να θεραπεύσουν τον ανώτατο ηγέτη. Εάν ο Κιμ αρρώστησε, μπορεί να το έπαθε ξαφνικά και χρειαζόταν επείγουσα θεραπεία. Άλλωστε, η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στις 11 Απριλίου. Ήταν η απουσία του, όμως, τέσσερις μέρες αργότερα, στην πιο σημαντική μέρα στο ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας, τα γενέθλια του παππού του, που άρχισε να φουντώνει τις φήμες. Δεν παρακολούθησε ούτε μια εκτόξευση πυραύλων -που τόσο του αρέσουν- το προηγούμενο βράδυ.

Την ίδια στιγμή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τις δικτατορικές δραστηριότητες του Κιμ ως συνήθως. Στις 20 Απριλίου, ο Κιμ έστειλε «συγχαρητήριο μήνυμα στον Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας». Την Τρίτη, ο Κιμ λέγεται ότι έστειλε «χρόνια πολλά» σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Παραμένει, ωστόσο, αόρατος.

Αφού ο Τραμπ, δε, ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στις 18 Απριλίου ότι έλαβε ένα «ωραίο σημείωμα» από τον Κιμ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απέρριψε τη δήλωση, τονίζοντας πως ο ηγέτης της χώρας δεν έχει στείλει τίποτα στον Αμερικανό πρόεδρο από τότε που οι δυο τους συναντήθηκαν, τον περασμένο Μάρτιο. Η δήλωση περιελάμβανε επίσης μια προειδοποίηση ότι η σχέση Τραμπ-Κιμ δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους.

Ένα είναι σίγουρο: Λίγες εικόνες του ολοκληρωτισμού είναι τόσο ισχυρές όσο η εικόνα ενός καθεστώτος που προσπαθεί να κρύψει τον θάνατο του αγαπημένου του ηγέτη.

Και αν έχει πεθάνει;

Οι ειδικοί συμφωνούν. Αν ο Κιμ Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πεθάνει, τότε τα σενάρια είναι τα εξής: Χάος, εμφύλιος πόλεμος, αμερικανική και νοτιοκορεατική επέμβαση, χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο Ντέιβιντ Μάξγουελ, ταγματάρχης εν αποστρατεία των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης ''Foundation for Defenseof Democracies'', επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η σειρά διαδοχής στη Βόρεια Κορέα και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια διαπάλη εξουσίας στην Πιονγιάνγκ. «Μονάδες του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας θα συναγωνιστούν για πόρους και την επιβίωση και αυτό θα οδηγήσει σε εσωτερικές συρράξεις, που μπορεί να κλιμακωθούν σε εκτεταμένο εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε στους Military Times.

Ο Μάξγουελ, δε, προσθέτει ότι ίσως να μην έχουν άλλη επιλογή η Ουάσιγκτον και η Σεούλ από το να εμπλακούν.

«Η συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα πρέπει να είναι έτοιμη να διασφαλίσει ολόκληρο το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής της Πιονγιάνγκ, πυρηνικά, χημικά, βιολογικά όπλα, τους χώρους αποθήκευσης και τις μονάδες παραγωγής τους, καθώς και τους επιστήμονες και τεχνικούς που μετέχουν σε αυτό. Πρόκειται για μια επιχείρηση που μπροστά της θα ωχριούν εκείνες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ», τόνισε.

Από την άλλη, ο αντιστράτηγος Τσουν Ιν Μπουμ, πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας, συμφωνεί ότι η διάδοχη κατάσταση θα διχάσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα, προκαλώντας «χάος, πόνο για τον πληθυσμό και αστάθεια».

Θυμίζουμε, ένα όνομα που κυκλοφόρησε, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, είναι εκείνο της Κιμ Γιο Γιονγκ. Η αδερφή του ανώτατου ηγέτη είχε τεθεί στο περιθώριο, καθώς της αποδόθηκε η ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ, αλλά επέστρεψε, κερδίζοντας ξανά την εμπιστοσύνη του αδερφού της, και ανέλαβε επικεφαλής του μηχανισμού προπαγάνδας του καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, η Πιονγιάνγκ παραμένει σιωπηλή, όπως πάντα, κρατώντας τον κόσμο σε αγωνία...