Κύπρος: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες στο βυθό της Κόκκινης Λίμνης για τη δεύτερη βαλίτσα

Gazzetta team
Κύπρος: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες στο βυθό της Κόκκινης Λίμνης για τη δεύτερη βαλίτσα
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν σήμερα, Τρίτη, οι έρευνες στην «Κόκκινη Λίμνη» της Κύπρου για τον εντοπισμό δεύτερης βαλίτσας που εικάζεται ότι περιέχει τη σορό ενός εκ των θυμάτων του 35χρονου Νίκου Μεταξά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο με τη χρήση της ρομποτικής κάμερας και ακολούθως θα αρχίσουν έρευνες με τη χρήση συστήματος σόναρ.

Οι έρευνες στη λίμνη «Μεμί» θα συνεχιστούν την Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση, ενώ ακολούθως θα ξεκινήσει προετοιμασία για διεξαγωγή ερευνών, επίσης με τη χρήση συστήματος σόναρ.

Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες που έφθασαν στο νησί και επισκέφθηκαν σήμερα το σημείο των ερευνών στην Κόκκινη Λίμνη, εξέφρασαν ικανοποίηση για τον τρόπο που διεξάγονται οι έρευνες από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για εντοπισμό σορών.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη νεκροτομή επί της σορού που εντοπίστηκε σε βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη, παρουσία του ιατροδικαστή Ανδρέα Μαρνερίδη από τη Scotland Yard, καθώς η πρώτη νεκροτομή δεν κατέδειξε οτιδήποτε. Ο λόγος είναι οι αλλοιώσεις που υπέστη η σορός από τον χρόνο και από τις συνθήκες που επικρατούσαν στη λίμνη με το τοξικό νερό.

Χθες οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους διενήργησαν νεκροτομή στη σορό που βρέθηκε στη βαλίτσα και πήραν δείγματα για εξετάσεις και για τεστ DNA ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα. Αν ευσταθούν τα όσα έχει ομολογήσει στους ανακριτές ο λεγόμενος «Ορέστης», τότε πρόκειται είτε για την 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία, είτε για την 29χρονη Maricar Valdex Arquiola από τις Φιλιππίνες.

Το γεγονός ότι κοντά στην πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε, εντοπίστηκε ακόμα μία οδηγεί στην εκτίμηση ότι ίσως πρόκειται για την 36χρονη, αφού είχε πεταχτεί το πτώμα της μαζί με αυτό της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. Αυτό ωστόσο θα φανεί μόνο με εξετάσεις DNA και η ταυτοποίηση θα είναι πιο εύκολη αν στη δεύτερη βαλίτσα βρίσκεται η σορός της 8χρονης.

Τότε θα γίνει σύγκριση του γενετικού υλικού μεταξύ των δύο σορών. Πάντως σήμερα αναμένεται και νέα νεκροτομή με τη συμμετοχή ανθρωπολόγων.

Στις έρευνες και στελέχη της Scotland Yard

Κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ «μπήκε» στις έρευνες για τα θύματα του 35χρονου Νίκου Μεταξά στην Κύπρο, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια ανάσυρσης από το βυθό της Κόκκινης Λίμνης των βαλιτσών που εικάζεται ότι περιέχουν τις σορούς θυμάτων του.

Σε δύο κατευθύνσεις συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι έρευνες, στην υπόθεση του 35χρονου Ίλαρχου Νίκου Μεταξά.

Όπως αναφέρει το politis.com.cy, η πρώτη αφορά την αναζήτηση των πτωμάτων που σκόρπισε, σύμφωνα με την ομολογία του, στη «Κόκκινη Λίμνη» και τη λίμνη «Μεμί» και η δεύτερη την αναζήτηση των ιχνών της εγκληματικής του διαδρομής και των κινήτρων του. Ουσιαστικό ρόλο στην εξιχνίαση των εγκλημάτων θα παίξουν οι πέντε εμπειρογνώμονες της Scotland Yard που συνδράμουν από σήμερα το έργο των Κυπρίων ανακριτών.

Οι τέσσερις έφτασαν χθες και ο πέμπτος, κυπριακής καταγωγής ψυχολόγος, αναμένεται σήμερα. Πρόκειται για ιατροδικαστή, δικανικό κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύμβουλο για θέματα πολλαπλών δολοφονιών από έναν δράστη, ειδικό ανακριτή εκπαιδευμένο σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων και ειδικό εμπειρογνώμονα σε πολύπλοκες αστυνομικές υποθέσεις.

Δεν θα λάβουν μέρος στις ανακρίσεις ή στις έρευνες, αφού δεν έχουν τέτοια εξουσιοδότηση, αλλά θα παίξουν καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις πτυχές που αφορούν την ψυχοσύνθεση του 35χρονου, τους λόγους που τον ώθησαν στις δολοφονίες γυναικών, τους λόγους που επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και το πως ο ίδιος βίωνε αυτά τα εγκλήματα.

Πηγή: reader.gr