Ένα μικρό νησί στην Ιαπωνία εξαφανίστηκε χωρίς κανένα λόγο (pic)

Gazzetta team
Ένα μικρό νησί στην Ιαπωνία εξαφανίστηκε χωρίς κανένα λόγο (pic)
Με ένα νησί λιγότερο στην ακτογραμμή της ξύπνησε η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Συγκεκριμένα, η μικρή ακατοίκητη νησίδα «Esanbe Hanakita Kojima» πιστεύεται πως χάθηκε κάτω από τα κύματα, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Η εξαφάνιση δεν έγινε αντιληπτή ούτε από τους κατοίκους του Sarufutsu, ενός χωριού στην κορυφή της νήσου Hokkaido σε απόσταση μόλις μισού χλμ από το νησάκι ξαφνικά έγινε καπνός, όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Guardian.

To Esanbe Hanakita Kojima ήταν ένα από τα 158 ακατοίκητα νησιά, στα οποία η ιαπωνική κυβέρνηση ονομάτισε μόλις το 2014, προκειμένου να εδραιώσει την εδαφική της κυριαρχία στο Ιαπωνικό Αρχιπέλαγος και να επεκτείνει την ΑΟΖ της.

Ολόκληρο νησί εξαφανίστηκε μετά το πέρασμα σαρωτικού τυφώνα (pics & vid)

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτά τα νησιά της Ιαπωνίας είναι τελευταία βαρύνουσας σημασίας, λόγω των συνοριακών διαφορών με την Κίνα. Στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων βρίσκονται τα νησιά Senkaku / Diaoyu, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

To Esanbe Hanakita Kojima βρίσκεται δυτικά ενός νησιωτικού συμπλέγματος που αποτελεί σημείο μακρόχρονης τριβής μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας. Πρόκειται για τα νησιά Kurils, που κατακτήθηκαν από σοβιετικές δυνάμεις μερικές μέρες μετά το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού.

Οι ντόπιοι ενημερώθηκαν για την πιθανή εξαφάνιση του νησιού τον Σεπτέμβριο, μετά την επίσκεψη του συγγραφέα Hiroshi Shimizu. Ο συγγραφέας έγραφε το επόμενο μέρος του εικονογραφημένου του βιβλίου για τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας.

Ο συγγραφέας ενημέρωσε και τον τοπικό σύλλογο των ψαράδων οι οποίοι, αφού έστειλαν πλοία στην τοποθεσία, ανακάλυψαν πως το νησί έλειπε.

Σύμφωνα με τον Guardian, παλιοί ψαράδες θυμούνται το νησί μερικές δεκαετίες πριν, αλλά αργότερα απέφυγαν την περιοχή καθώς τα συστήματα πλοήγησης το αναγνώριζαν ως ύφαλο.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ισχυρίζεται πως το νησί είχε επιβιώσει ως το 1987, απέχοντας μόλις 1,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να συμπεράνουν πως το νησί διαβρώθηκε από τον αέρα και τους πάγους.

Η διεθνής νομοθεσία ορίζει το νησί σαν μια «φυσικά σχηματισμένη περιοχή, που περικυκλώνεται από νερό και βρίσκεται πάνω από το ύψος της θάλασσας κατά τα ανώτερα όρια της παλίρροιας».

Η ακτοφυλακή αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει τι έγινε με το νησί. Αν επιβεβαιώσει την εξαφάνισή του, η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί μεν, αλλά μόλις για μισό χιλιόμετρο.

Πηγή: reader.gr