Ολόκληρο νησί εξαφανίστηκε μετά το πέρασμα σαρωτικού τυφώνα (pics & vid)

Gazzetta team
Ολόκληρο νησί εξαφανίστηκε μετά το πέρασμα σαρωτικού τυφώνα (pics & vid)
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ αντί να επεκτείνονται, συρρικνώνονται και για όλα ευθύνεται το πέρασμα ενός σαρωτικού τυφώνα από τα υπερπόντια εδάφη της αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό ωκεανό.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Χαβάης που εξέταζαν την μορφολογία του εδάφους στις ατόλες και τους κοραλλιογενείς υφάλους του δυτικότερου άκρου του αρχιπελάγους της Χαβάης, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι ένα ολόκληρο νησί μήκους οκτώ χιλιομέτρων, είχε εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Walaka πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Το East Island, που βρισκόταν μεταξύ των νησιών της Χαβάης και της ατόλης του Μίντγουεϊ, αποτελούσε για περισσότερα από 2.000 χρόνια τμήμα της αμερικανικής επικράτειας, ενώ αποτελούταν ως επί το πλείστον από χαλίκια κι άμμο.

Το μήκος του ξεπερνούσε τα οκτώ χιλιόμετρα κι η συνολική του έκταση τα 11 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στο εξής θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το East Island βρέθηκε στην πορεία του τυφώνα Walaka που χτύπησε τον Ειρηνικό ωκεανό στις αρχές Οκτωβρίου και σύμφωνα με δορυφορικές απεικονίσεις μόνο μία μικρή λωρίδα γης έχει απομείνει λίγα εκατοστά πάνω από το νερό.

To «βυθισμένο» πλέον East Island

Στην περιοχή του East Island είχε δημιουργηθεί επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2016 το εθνικό θαλάσσιο μνημείο Papahanaumokuakea, το οποίο αποτελούσε προστατευόμενο έδαφος, καθώς αποτελούσε σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά ρεύματα της φώκιας μονάχους μονάχους αλλά και θαλάσσιων χελώνων και πτηνών.

Ολόκληρη η περιοχή του East Island χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μέχρι την δεκαετία του 1950 στο νησί υπήρχε βάση ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το East Island πριν την εξαφάνισή του

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η «βύθιση» του νησιού συνέπεσε με τις μελέτες των επιστημόνων που προσπαθούσαν εδώ κι αρκετά χρόνια να προσδιορίσουν την ακριβή του ηλικία, με σκοπό να μπορέσουν να εκτιμήσουν το κατά πόσο θα επηρεαζόταν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης του νερού των ωκεανών.