Πούλησαν το σπίτι τους και ανακάλυψαν έργο 800.000€: Ο πίνακας του Βελάσκεθ που είχαν από το 1959
Η πώληση ενός οικογενειακού σπιτιού στη γαλλική Νουαρμουτιέ αποκάλυψε έναν πίνακα τεράστιας πιθανής αξίας. Οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναζητήσουν αγοραστή για ένα παλιό έργο που βρισκόταν στην οικογένεια εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για ελαιογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1616 και αποδίδεται από ειδικούς στον Ισπανό ζωγράφο Ντιέγο Βελάσκεθ.
Το έργο, που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα να γελά, έχει τιμή εκκίνησης περίπου 800.000 ευρώ και φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τον 72χρονο αντικέρ Serge Thuillier.
Από δημοπρασία του 1959 στη γαλλική ακτή
Ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών είχε αγοράσει τον πίνακα σε δημοπρασία στην περιοχή του Παρισιού το 1959. Η αυθεντικότητά του υποστηρίζεται από επίσημο έγγραφο της ίδιας χρονιάς, στο οποίο αναφέρεται, βάσει αναλύσεων, ότι το έργο ανήκει στις αρχές του 17ου αιώνα και πως δεν υπάρχει τεχνικό στοιχείο που να αποκλείει την απόδοσή του στον Βελάσκεθ.
Η διαδρομή του πίνακα είναι επίσης καταγεγραμμένη σε διεθνή βιβλία τέχνης. Στα μέσα του 19ου αιώνα ανήκε στη συλλογή του Pedro Ximénez de Haro, ενώ το 1859 αγοράστηκε από Γάλλο επιθεωρητή Καλών Τεχνών. Στη συνέχεια πέρασε από τα χέρια σημαντικών προσωπικοτήτων της γαλλικής κοινωνίας, πριν καταλήξει στην οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών.
Σπάνια ευκαιρία στην αγορά
Τα αυθεντικά έργα του Βελάσκεθ είναι εξαιρετικά σπάνια στην αγορά, γεγονός που καθιστά την εμφάνιση του συγκεκριμένου πίνακα ιδιαίτερα σημαντική.
Για τον Thuillier, η υπόθεση έχει και προσωπική σημασία. Έπειτα από 30 χρόνια στον χώρο των αρχαιοπωλών, ετοιμαζόταν να κλείσει το κατάστημά του και να ανοίξει νέα γκαλερί τέχνης και έτσι η οικογένεια τού εμπιστεύτηκε τον πίνακα, ώστε ένα πιθανό έργο του Βελάσκεθ να αποτελέσει την αρχή της νέας επαγγελματικής του πορείας.
- Περού: Το ιστορικό τρένο των Άνδεων με 68 σήραγγες, 55 γέφυρες και 9 ζιγκ-ζαγκ που ανεβαίνει στα 4.800 μέτρα
- Βρήκαν στον βυθό της Φλόριντα γαλλικό ναυάγιο με κανόνια 460 ετών – Γιατί η εταιρεία δεν πήρε αποζημίωση
- Μαθητής ύψωσε την Ισραηλινή σημαία και του αφαιρέθηκε το μετάλλιο: «Το επίτευγμα είναι δικό μου, η πολιτική δεν έχει θέση εδώ»
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τραγωδία με ανατροπή καταμαράν στην Κατεχόμενη Κερύνεια: Τουλάχιστον επτά νεκροί και 23 αγνοούμενοι (vid)
- Όταν το χιόνι ξεπερνά τα 4 μέτρα και «καταπίνει» τις ράγες: Τα τρένα-«θηρία» του Donner Pass που ανοίγουν ξανά τον σιδηρόδρομο
- Νορβηγία: Η σαρκοφάγος των 2 εκατ. ευρώ του βασιλιά Χάραλντ – Εικόνες από το βασιλικό μαυσωλείο