Βαγγέλης Μαρινάκης: Σημαντική στρατηγική επένδυση ύψους 756 εκατ. δολαρίων σε υπερσύγχρονα πλοία

Επιμέλεια: Newsroom
Βαγγέλης Μαρινάκης: Σημαντική στρατηγική επένδυση ύψους 756 εκατ. δολαρίων σε υπερσύγχρονα πλοία
Σε μια στρατηγική επένδυση σε 10 υπερσύγχρονα πλοία μεταφοράς αερίου προχωράει η Capital Product Partners (CPLP), συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σημαντική στρατηγική επένδυση σε 10 υπερσύγχρονα πλοία μεταφοράς αερίου ύψους 756 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Capital Product Partners (CPLP), συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με το Insider. gr, η παράδοση των πλοίων αναμένεται μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2026 και τρίτου τριμήνου 2027. Τα έξι πλοία θα είναι Dual Fuel Medium Gas Carriers (MGCs), ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι Liquid CO2 Handy Multi Gas Carriers (LCO2s).

Στην ανακοίνωσή της, η CPLP σημειώνει ότι πρόκειται για κρίσιμη στρατηγική επέκταση με focus στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς ενισχύει τη μεταφορική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ περιλαμβάνει πρωτοποριακά πλοία με δυνατότητα μεταφοράς LCO2 και αμμωνίας. Η συναλλαγή αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με μετρητά που προέρχονται κυρίως από πωλήσεις container και με χρηματοδότηση χρέους.

Ο κ. Τζέρυ Καλογηράτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Χαίρομαι που βλέπω την εταιρεία να κάνει ένα σημαντικό βήμα για να γίνει μια διαφοροποιημένη εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση. Η προσθήκη αυτών των 10 πλοίων τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στους πελάτες μας, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εταιρείες ενέργειας και traders, μια πλήρη γκάμα πλοίων για όλες τις ανάγκες μεταφοράς αερίου, αυξάνοντας το αποτύπωμά μας και την εμβέλειά μας στην αγορά. Ενώ το LNG θα παραμείνει η βασική μας αρμοδιότητα, με έναν αναμενόμενο παραδοτέο στόλο 18 πλοίων μεταφοράς LNG τελευταίας γενιάς έως το 2027, αυτή η συναλλαγή δίνει μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς αυτές οι νέες αγορές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίου (LPG), αμμωνία, βουτάνιο, προπυλένιο και υγρό CO2. Αυτή η στρατηγική επένδυση όχι μόνο ενισχύει τη θέση μας στην αγορά, αλλά μας βάζει στην ίδια τροχιά με το μέλλον της μεταφοράς ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του κλάδου».

Τα 10 υπό κατασκευή πλοία που εξαγοράζονται

2

Πηγή: Insider.gr