«Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς»

Newsroom
«Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί τον Ρομάν Αμπράμοβιτς σημαντικό διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η "Wall Street Journal" σε δημοσίευμά της υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος, ζήτησε να εξαιρεθεί ο Ρομάν Αμπράμοβιτς από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ρώσος μεγιστάνας δέχθηκε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ κάτι που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από την Τσέλσι και να την φέρει σε θέση πώλησης.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρεί πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να έχει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για ειρήνη στην περιοχή.

Η λίστα των Αμερικανών αξιωματούχων

Μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Αμπράμοβιτς, όμως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει, σύμφωνα με την "Wall Street Journal".

ΗΠΑ: «Κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα»

Ωστόσο, σε αίτημα της WSJ για σχολιασμό, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι».

Τι αναφέρει ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς για τις διαπραγματεύσεις

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα, ανέφερε πως: «Για τις διαπραγματεύσεις, και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν αύριο (24/3) ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο (24/3) να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αύριο Πέμπτη ο Μπάιντεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου θα «επαναλάβει την άκαμπτη δέσμευση» των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει επίσης στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7.