Ο απόλυτος sniper έχει βρει στόχο από 3,5 χλμ. απόσταση: «Δεν είχαν ιδέα τι επρόκειτο να συμβεί»

Newsroom
Ο απόλυτος sniper έχει βρει στόχο από 3,5 χλμ. απόσταση: «Δεν είχαν ιδέα τι επρόκειτο να συμβεί»
Ο Καναδάς έχει παράδοση στους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές και κατέχει τρεις στους καλύτερους πέντε παγκοσμίως. Ο ένας πήγε στην Ουκρανία. Όλη η διαδικασία πριν τη σκανδάλη.

Ο Καναδός ελεύθερος σκοπευτής Wali, όπως είναι το προσωνύμιο του- ο οποίος έφτιαξε την φήμη του πολεμώντας εναντίον του τζιχαντιστών σε δύο περιόδους στο Ιράκ- όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, θα πάρει μέρος στις μάχες της Ουκρανίας για να βοηθήσει στην υπεράσπιση των εδαφών και των ζωών τους από τους Ρώσους, όντας ένας από τους πέντε καλύτερους snipers στον κόσμο.

Ποιος είναι όμως ο Νο.1; Αυτός που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε απόσταση βολής. Ένας επίσης Καναδός, ο οποίος ανήκε στις επίλεκτες Ειδικές Δυνάμεις του Καναδά και πολέμησε κι αυτός στο Ιράκ. Κατέχει λοιπόν το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη βολή σε απόσταση 3.540 μέτρων ήτοι 3.5 χλμ.

2

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το μέλος της Joint Task Force 2 σκότωσε έναν αντάρτη του Ισλαμικού Κράτους με ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή McMillan TAC-50 ενώ στόχευε από πολυώροφο κτίριο κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Ιράκ. Χρειάστηκαν λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα ώστε η σφαίρα να χτυπήσει τον στόχο.

«Ο συγκεκριμένος πυροβολισμός στην πραγματικότητα ανέκοψε μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Αντί να ρίξει μια βόμβα, που θα μπορούσε να σκοτώσει αμάχους στην περιοχή, προτίμησε να στοχεύσει από μεγάλη απόσταση. Οι εχθροί άλλωστε –επειδή ήταν τόσο μακριά- δεν είχαν ιδέα τι επρόκειτο να συμβεί». Όπως επεσήμανε μάλιστα η «The Globe and Mail», η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη.

Ένας στρατιωτικός μάλιστα είπε στην καναδική ιστοσελίδα: «Αυτό είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα. Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ που μπορεί να μην ισοφαριστεί ποτέ».

2

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε ο Βρετανός ελεύθερος σκοπευτής Κρεγκ Χάρισον, ο οποίος είχε πυροβολήσει έναν μαχητή των Ταλιμπάν με ένα τουφέκι Lapua Magnum 338 από απόσταση 2.475 μέτρων (2,5 χλμ. χοντρικά) το 2009.

Πριν από τον Βρετανό και πάλι ένας Καναδός, ο δεκανέας Rob Furlong είχε σημειώσει το παγκόσμιο ρεκόρ το 2002 στα 2.430 μέτρα, όταν πυροβόλησε έναν Αφγανό αντάρτη που κουβαλούσε ένα πολυβόλο RPK κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Anaconda». Λίγες εβδομάδες πριν, ο συμπατριώτης του Άρον Πέρι κατείχε για λίγο το καλύτερο ρεκόρ sniper στον κόσμο, αφού πυροβόλησε θανάσιμα έναν αντάρτη στα 2.310 μέτρα κατά την ίδια επιχείρηση. Και οι δύο στρατιώτες ήταν μέλη του Καναδικού Ελαφριού Πεζικού του 3ου Τάγματος.

Ένας εκ των δύο, καθώς γνωρίζουμε μόνο το προσωνύμιο του και όχι το πλήρες όνομά του, είναι αυτός που ταξίδεψε πρόσφατα μέσω Πολωνίας στην Ουκρανία.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής μαζί με έναν συμπολεμιστή του παρατηρητή, στέλνονταν συχνά σε απομακρυσμένες και επικίνδυνες τοποθεσίες για να κυνηγήσουν αντάρτες. Αφού εντοπίσουν τον στόχο, οι ελεύθεροι σκοπευτές ακολουθούν την ίδια μεθοδική προσέγγιση πριν από κάθε βολή. Εισπνέουν, εκπνέουν… Μέσα, έξω, μέσα… Βρίσκουν μια φυσική παύση και μετά πιέζουν την σκανδάλη.

Ο Καναδάς έχει τη φήμη -μεταξύ των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων- για την ποιότητα των ελεύθερων σκοπευτών του, παρά το μικρό μέγεθος των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

«Ο Καναδάς έχει ένα σύστημα sniper παγκόσμιας κλάσης. Δεν είναι απλά ένας ελεύθερος σκοπευτής. Δουλεύουν σε ζευγάρια. Υπάρχει ένας παρατηρητής», τονίζει στρατιωτική πηγή: «Αυτό είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν».

Η ικανότητα του ελεύθερου σκοπευτή JTF2 να πυροβολήσει έναν μαχητή εχθρό στα 3.540 μέτρα απαιτούσε μαθηματικές δεξιότητες, εξαιρετική όραση, ακρίβεια πυρομαχικών και πυροβόλου όπλου και εξαιρετική εκπαίδευση.

2

«Δεν είναι μόνο τα βαλλιστικά, τα οποία αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και της απόστασης. Πρέπει να προσαρμοστούν και με τον άνεμο» τονίζει πηγή με εμπειρία στην εκπαίδευση Καναδών sniper των Ειδικών Δυνάμεων: «Πρέπει να προσαρμοστεί επίσης, ώστε να πυροβολεί από υψηλότερη θέση προς τα κάτω».

Όσον αφορά την Αμερική, ο λοχίας Bryan Kremer έχει τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη δολοφονία καθώς σκότωσε έναν Ιρακινό αντάρτη με το τουφέκι Barrett M82A1 στα 2.300 μέτρα το 2004.