5 τροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αν θες να ζήσεις τουλάχιστον μέχρι τα 80

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
5 τροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αν θες να ζήσεις τουλάχιστον μέχρι τα 80
Όλοι θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια, όμως τι κάνουμε πραγματικά για αυτό; Μήπως έφτασε η στιγμή να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες και να ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Σύμφωνα με έρευνα του 2020, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, ακόμη και 11 λεπτά καθημερινής γυμναστικής μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερα χρόνια. Η άσκηση αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για να διατηρείται κάποιος νέος και σε φόρμα, όμως υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξει, όπως οι κακές συνήθειες (βλέπε τσιγάρο και αλκοόλ), αλλά και η διατροφή.

Ειδικά όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, τις οποίες καταναλώνουν συχνά τα άτομα που φτάνουν τα 80 ή και περισσότερα χρόνια. Όπως πολύ καλά ξέρουμε, η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.

Τα λαχανικά αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της διατροφής αυτής, ενώ σύμφωνα με το Eating Well, τη διαφορά κάνουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία βοηθούν το πεπτικό σύστημα, ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, ευεργετική για τον οργανισμό μας είναι και η κατανάλωση ξηρών καρπών, καθώς είναι πλούσιοι σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Μία από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία αποτελεί και ο σολομός, ο οποίος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς.

Τέλος, οι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν κακή φήμη, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσθήκη μιας φέτας ψωμιού ολικής άλεσης στη διατροφή μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.