Διευκρινήσεις Μόσχας: Αναγνωρίζει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια

Newsroom
Διευκρινήσεις Μόσχας: Αναγνωρίζει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια
Η Μόσχα αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια, διευκρινίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα αναγνωρίζει τις διεθνώς μη αναγνωρισμένες αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ' εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).