Η απάντηση στο γιατί νιώθεις μεγαλύτερος από την ηλικία σου είναι απλή

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Η απάντηση στο γιατί νιώθεις μεγαλύτερος από την ηλικία σου είναι απλή
Ονομάζεται πανδημική εξάντληση και φυσικά έχει να κάνει με την κατάσταση, που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια.

Αν νιώθεις πέντε, δέκα ή ακόμα και είκοσι χρόνια μεγαλύτερος από την πραγματική σου ηλικία, δεν είσαι ο μόνος. Η πανδημική εξάντληση είναι πραγματική και σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature», η κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια με τον κορονοϊό, έχει επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Η καραντίνα, η απομόνωση, η αλλαγή στη διασκέδασή μας, η μείωση των ταξιδιών και των χαρούμενων στιγμών, σε συνδυασμό με το άγχος, την αβεβαιότητα και το στρες που έφερε η πανδημία, προκάλεσε αυτή την «εξουθένωση». Κύρια συμπτώματά της είναι η αύξηση βάρους, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, η απώλεια μαλλιών, καθώς και ένα συνεχές αίσθημα κούρασης.

Επίσης, κάποιοι ίσως να έχουν παρατηρήσει περισσότερες ρυτίδες στο δέρμα τους, γκριζάρισμα μαλλιών, πόνο στις αρθρώσεις, αλλά και μια αδιαφορία για πολλά πράγματα, για τα οποία στο παρελθόν ίσως να έδειχναν περισσότερο ζήλο. Αυτή η ατονία είναι ένα συναίσθημα που ταλαντεύεται μεταξύ άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η παραγωγικότητα μειώνεται, ενώ παράλληλα πολλοί αρχίζουν και αισθάνονται ότι ο χρόνος δεν έχει κανένα νόημα και απλά φεύγει μέσα από τα χέρια τους. Σε όλο αυτό, βέβαια, να προσθέσουμε και το λεγόμενο long covid, το οποίο επηρεάζει κάποια άτομα, που νόσησαν από κορονοϊό και αισθάνονται πως κουβαλούν ακόμα μερικά από τα συμπτώματά του.

Ας μην τα βλέπουμε όλα απαισιόδοξα όμως. Υπάρχει τρόπος να βγούμε από όλο αυτό και να νιώσουμε και πάλι νέοι και γεμάτοι όρεξη για ζωή. Μία από τις καλύτερες λύσεις για να μπεις στο πρόγραμμα «νεότητας» είναι να ξεκινήσεις γυμναστική. Ακόμη και με ένα ολιγόλεπτο καθημερινό περπάτημα.

Τα βιβλία, οι ταινίες, οι συναντήσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, οι έξοδοι, τα ταξίδια και γενικά όλα εκείνα τα πράγματα που κάναμε πριν έρθει η πανδημία στη ζωή μας, θα βοηθήσουν. Θυμήσου ότι ο καθένας είναι όσο νιώθει. Η ηλικία είναι θέμα στάσης άλλωστε. Όσο πιο αισιόδοξος και χαρούμενος αισθάνεσαι στην καθημερινότητά σου, τόσο πιο κοντά στην πραγματική σου ηλικία (ή και σε μικρότερη) θα βρίσκεσαι.