Ανακλήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η δωρεά από ίδρυμα του φερόμενου βιαστή της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Ανακλήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η δωρεά από ίδρυμα του φερόμενου βιαστή της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη
Ο ένας φερόμενος δράστης του βιασμού που συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος "International Foundation For Greece" που έκανε δωρεά για τον αρχαιολογικό χώρου Δήλου.

Σε απάντηση ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε ότι «η απόφαση 626312 "Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation for Greece, προς τον σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο" (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ».

Νωρίτερα η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε υποστηρίξει: «Σύμφωνα με την καταγγελία της 24χρονης για την υπόθεση ομαδικού βιασμού της στη Θεσσαλονίκη, ένας από τους φερόμενους ως δράστες, τον οποίο και κατονόμασε (συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος "International Foundation For Greece".

Η υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε πρόσφατα απόφαση έγκρισης χορηγίας του εν λόγω Ιδρύματος για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου».

Συνεχίζει λέγοντας: «Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τη δωρεά και την εν γένει πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως η τυχόν εμπλοκή των «δωρητών» της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα.

Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κυρία Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη "χορηγία»" και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση».

«Οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε "πλυντήριο" ξεπλύματος τέτοιων πράξεων. Ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά "κουκουλώματα»" ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη», αναφέρει η Σ. Αναγνωστοπούλου και καταλήγει:

«Η κυρία Μενδώνη οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της. Αρκετά πια!».