«Η νόμιμη άμυνα δεν είναι παράνομη», λέει ο Ρίτενχαους που αθωώθηκε για δύο φόνους: Οργή και θυμός στις ΗΠΑ με την απόφαση (vid)

Newsroom
«Η νόμιμη άμυνα δεν είναι παράνομη», λέει ο Ρίτενχαους που αθωώθηκε για δύο φόνους: Οργή και θυμός στις ΗΠΑ με την απόφαση (vid)
Ο Κάιλ Ρίτενχαους σκότωσε δύο άνδρες και τραυμάτισε έναν τρίτο στο Ουισκόνσιν με ημιαυτόματο όπλο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Ο 18χρονος Κάιλ Ρίτενχαους, ο οποίος αθωώθηκε για τον φόνο δύο ανθρώπων κατά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το 2020 στις ΗΠΑ, δικαιολόγησε τις πράξεις του λέγοντας ότι η νόμιμη άμυνα «δεν είναι παράνομη», σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το αγαπημένο του Τραμπ και των υπερσυντηρητικών, όπου εμφανίζεται ανακουφισμένος έπειτα από την ετυμηγορία που έχει διχάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ένορκοι πήραν την σωστή απόφαση: η νόμιμη βία δεν είναι παράνομη (...) Ηταν μία δύσκολη διαδρομή, αλλά την κάναμε. Κάναμε το πιο δύσκολο», είπε, σύμφωνα με απόσπασμα που προηγήθηκε της μετάδοσης ολόκληρης της συνέντευξης την Δευτέρα. Ο 18χρονος εμφανίζεται να κάθεται χαμογελαστός στο αυτοκίνητο που τον πήρε από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Σε άλλο απόσπασμα μιλάει για τους εφιάλτες από τους οποίους λέει ότι υποφέρει σήμερα.

Ο Κάιλ Ρίτενχαους σκότωσε δύο άνδρες, 26 και 38 ετών, και τραυμάτισε έναν τρίτο στις 23 Αυγούστου 2020 στην πόλη της Κενόσα, στο Ουισκόνσιν, με ημιαυτόματο όπλο με το οποίο είχε εφοδιαστεί για να βγει μαζί με ένοπλες ομάδες για να «προστατεύσει» τα καταστήματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Σε όλη την διάρκεια της δίκης, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο τον διχασμό της Αμερικής για την οπλοκατοχή και το κίνημα Black Lives Matter, ο νεαρός, που έγινε ο αγαπημένος κύκλων της αμερικανικής δεξιάς, επέμεινε ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Όμως, για τους υποστηρικτές της επιβολής αποτελεσματικότερων ελέγχων στην οπλοκατοχή, ενσαρκώνει την κατάχρηση του δικαιώματος στην νόμιμη άμυνα.

Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης προκάλεσε τοπικού χαρακτήρα διαδηλώσεις στην Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής χαιρέτισαν την απόφαση.