Φυλάκιση 36 μηνών με αναστολή στον 30χρονο για την επίθεση στο Ν.Ηράκλειο: «Δεν είμαι φασίστας, κάλυψα το τατουάζ»

Newsroom
Φυλάκιση 36 μηνών με αναστολή στον 30χρονο για την επίθεση στο Ν.Ηράκλειο: «Δεν είμαι φασίστας, κάλυψα το τατουάζ»
Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και ο ίδιος, ο κατηγορούμενος, ζήτησε συγνώμη και δήλωσε πως  δεν ήταν πρόθεση του να γίνει οτιδήποτε.

Ένοχος για τρία πλημμελήματα βρέθηκε, ο 30χρονος που συνελήφθη για την επίθεση στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου μαζί με άλλα μέλη ακροδεξιών κατά των ΚΕΕΡΦΑ. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε μάλιστα φυλάκιση 36 μηνών με τριετή αναστολή.

Τα πλημμελήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος είναι:

  • Για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή
  • Διατάραξη κοινής ειρήνης
  • Παράνομης οπλοκατοχής

Παράλληλα, δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Ο ίδιος, ο κατηγορούμενος, ζήτησε συγνώμη και δήλωσε πως δεν ήταν πρόθεση του να γίνει οτιδήποτε.

«Φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας»

Μέλος του ΚΕΕΡΦΑ που δέχτηκε επίθεση, είπε: «Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμησαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές».

Στην ερώτηση του προέδρου, εάν στην επίθεση συμμετείχε και ο κατηγορούμενος, μάρτυρας είπε: «Κυρίως ο κατηγορούμενος. Μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου διαμαρτυρήθηκε για την επίδειξη φωτογραφιών και βίντεο από την επίθεση, καθώς όπως είπε «το υλικό δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία» και ζήτησε να προσκομιστεί υλικό από τη ροή των βίντεο που θα μπορούσε να προκύψει ασφαλέστερη δικανική κρίση.

«Δεν φορούσε κουκούλα... Τον είδα»

Άλλος μάρτυρας είπε: «Είμαι 69 χρόνων και τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα που δέχτηκα ήταν στο κεφάλι και μου τσαλαπάτησαν το χέρι. Δεν υπήρχε άλλη συγκέντρωση εκεί. Ήταν ακροβολισμένοι στο πάρκο και περίμεναν να μας επιτεθούν. Εγώ δεν τους είδα γιατί έφτασα αργά. Αυτοί που είχαν φτάσει νωρίτερα για την εκδήλωση με πληροφόρησαν ότι αυτοί ήταν εκεί από πριν. Την ώρα που παρουσιαστής της εκδήλωσης άρχισε να λέει ελάτε για τη συγκέντρωση. Εκείνη την ώρα κατεβήκανε όλοι μαζί πλην ενός που έμεινε πίσω για να τους φωτογραφίσει. Άνοιξαν ένα πανό αντί-αντίφα. Όταν βλέπεις 15 ανθρώπους με μαύρα και κουκούλες ρώτησα ποιοι είπατε εσείς δεν πήρα απάντηση. Ο συγκεκριμένος δεν φορούσε κουκούλα. Τον είδα. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Με τον κατηγορούμενο στο κέντρο πρώτο. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς φάγαμε το ξύλο. Κάνεις από εμάς δεν πέταξε τίποτα. Μόνο συνθήματα».

«Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε»

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το μέλος του ΚΕΕΡΦΑ, Αφροδίτη Φράγκου: «Ετοιμάζαμε εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν. Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι. Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό. Σηκώθηκε κόσμος από τις καφετέριες. Ο κατηγορούμενος είπε τέλος και έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικα και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο. Από αυτό έψαξα και τον ταυτοποίησαν Για τα επεισόδια στην Καλλιθέα ήταν και αυτή μια οργανωμένη επίθεση με επικεφαλής τον κατηγορούμενο. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς δεν χτυπήσαμε κανέναν. Μπήκαμε ανάμεσα για να σταματήσουμε τις κλωτσιές αλλά φάγαμε κι εμείς».

Τι είπε η σύντροφος του κατηγορούμενου

Για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου κατέθεσε η σύντροφός του. «Είναι σύντροφος μου, μελλοντικός σύζυγος και πατέρας του παιδιού μου και πατριώτης. Είμαι αλβανικής καταγωγής. Έχω πάθει ένα σοκ αυτές τις μέρες με όσα ακούω. Ξέρω ότι είναι στοχοποιημένος χρόνια. Το έχω ζήσει. Δεν μπορώ να διακρίνω αν είναι ο όποιος στη φωτογραφία. Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα», είπε, ενώ, μετά την επίδειξη φωτογραφίας από τον πρόεδρο, στην οποία αναγνώρισε τον 30χρονο, συμπλήρωσε: «Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμιχθεί στη συμπλοκή αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα με χαρακτηρισμούς όπως πουτάνα καργιόλα Αλβανίδα γυναίκα του φασίστα. Έχει δεχτεί ξυλοδαρμό στο παρελθόν μπροστά στα μάτια μου. Θα μπορούσε να ήταν σε αυτοάμυνα. Δεν μου αρέσει η βία και επειδή τα έζησα μαζί του στο παρελθόν χωρίς να φταίει. Είναι ο καλύτερος άνθρωπος. Είχε φιλοξενήσει τον πατέρα μου ο οποίος έμεινε άστεγος μέχρι να ορθοποδήσει. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά οικονομικά προβλήματα. Είχαμε ετοιμαστεί να κάνουμε το γάμο και τη βάπτιση. Όπως βλέπω θα μείνουν όλα πίσω. Επειδή εγώ δεν εργάζομαι, είναι με τα παιδιά στο σπίτι έχει φτάσει να κάνει και δυο δουλειές. Οι φωτογραφίες που έχουν αναπαραχθεί μπορεί να είναι και πάνω από δέκα χρόνια πριν. Μπορεί να έχει στοχοποιηθεί επειδή ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής».

«Ήμουν φασίστας, ήμουν στη Χρυσή Αυγή»

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε: «Είμαι εθελοντής πυροσβέστης. Όλο το καλοκαίρι έτρεχα στις φωτιές. Γι αυτό βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου. Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να τος ο φασίστας τσακίστε τον. Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα.

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή είπατε τέλος

Κατηγορούμενος: Δεν είπα τέλος

Πρόεδρος: Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κατηγορούμενος: Δεν έχει γίνει αυτό.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κατηγορούμενος: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Πρόεδρος: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο. Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το ΄19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. Με το που βγήκα από το τρένο κι άρχισα να ανεβαίνω στην πλατεία υπήρξε ήδη η σύρραξη. Τότε άκουσα να λένε νάτος ο φασίστας τσακίστε τον. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ να βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».