Στο προσκήνιο η 4ήμερη εργασία στη Γαλλία: Ανατρεπτικό το πρωτοσέλιδο της Liberation (pic)

Στο προσκήνιο η 4ήμερη εργασία στη Γαλλία: Ανατρεπτικό το πρωτοσέλιδο της Liberation (pic)
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως η 4ήμερη εργασία έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται, ως ένα μέτρο για να βοηθήσει την κρίση που έφερε ο κορονοϊός αλλά και να «ανοίξει» θέσεις εργασίας.

Η τετραήμερη εργασία δοκιμάζεται σιγά-σιγά στην Ευρώπη, φαίνεται πως οι χώρες το τολμούν έστω και σε πειραματικό στάδιο και μετά την Ισλανδία και την Ισπανία, φαίνεται πως θα το προχωρήσει και η Γαλλία, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας (23/8) της Liberation.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως η 4ήμερη εργασία έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται ως ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην οικονομική κρίση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός, θα κάνει πιο παραγωγικούς τους εργαζομένους, καθώς την πέμπτη μέρα θα ξεκουράζονται ενώ παράλληλα θα ανοίξει και νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ισλανδία, να θυμίσουμε πως το «πείραμα» για 4ήμερη εργασία πέτυχε και μάλιστα με αποδοχές πενθημέρου. Το διάστημα 2015-2019 πάνω από 2.500 εργαζόμενοι μείωσαν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 40 σε 35-36. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επηρέασε την παραγωγικότητα. Αντιθέτως μάλιστα, παρέμεινε η ίδια και αρκετές επιχειρήσεις αυξήθηκε.

Το μοντέλο της 4ημερης εργασίας με πλήρη μισθό προκρίνουν στην Ισπανία για να αυξηθεί η παραγωγικότητα αλλά και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Σκέφτονται μάλιστα να το εφαρμόσουν πειραματικά για έναν χρόνο σε 6.000 εργαζομένους.