Ανακοίνωση για τη δολοφονία του σκύλου από αστυνομικό: «Ο νόμος λέει, όπλο τραβάς μόνο όταν έχουν εξαντληθεί τα ηπιότερα μέσα»

Ανακοίνωση για τη δολοφονία του σκύλου από αστυνομικό: «Ο νόμος λέει, όπλο τραβάς μόνο όταν έχουν εξαντληθεί τα ηπιότερα μέσα»
Το Ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα ζητά από τις δικαστικές αρχές να εξετάσουν το θέμα δίνοντας έμφαση στο πραγματικό γεγονός, της αφαίρεσης της ζωής του Οδυσσέα.

Σε σχέση με τη δολοφονία του σκύλου Οδυσσέα (Ody) στο Γαλάτσι, από όπλο αστυνομικού των ΔΙ.ΑΣ, την Πέμπτη 12/8/2021, το Ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα επισημαίνει τα εξής:

1. Η Δημοκρατία έχει εκχωρήσει το δικαίωμα της νόμιμης χρήσης βίας κατά των ανθρώπων μόνο στα σώματα ασφαλείας. Η μεγάλη ισχύς όμως, επισύρει και ανάλογη ευθύνη. Η βία οφείλει να ασκείται από τα σώματα ασφαλείας υπό πολύ αυστηρούς όρους και να τιμωρείται παραδειγματικά κάθε κατάχρηση αυτού του μοναδικού δικαιώματος.

2. Ο νόμος 3169/2003 ορίζει πως η χρήση όπλου από αστυνομικούς γίνεται μόνο «αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα» και σε κάθε περίπτωση με έγνοια για την προστασία της ζωής του επιτιθέμενου. Ο νόμος αποτρέπει τη χρήση όπλου κατά ανθρώπων και ζώων και υπογραμμίζει την «αρχή της αναλογικότητας» μεταξύ της απειλής και της αντίδρασης.

Άλλες διατάξεις όμως, όπως κυρίως εκείνη του Ποινικού Κώδικα περί… δικαιολογημένης «υπέρβασης άμυνας» «λόγω φόβου ή ταραχής» (!), μπορούν να οδηγήσουν σε ατιμωρησία ενόχων.

3. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα πως πρώτος στόχος της Πολιτείας «ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής, ανθρώπων και ζώων». Χρειάζεται αλλαγή στους νόμους, ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια» χάρη στα οποία είναι δυνατό να μείνει ατιμώρητη η δολοφονία οποιουδήποτε, ανθρώπου ή ζώου.

Προκειμένου να ασκούν σωστά το έργο τους, οι αστυνομικοί δικαιούνται να διαθέτουν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και τη σωστή εκπαίδευση! Η επιμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας σε ζητήματα που αφορούν τα ζώα είναι επιτακτική ανάγκη και δεν μπορεί να αναβάλλεται άλλο!


4. Όσον αφορά το συγκεκριμένο συμβάν, ζητάμε από τις δικαστικές αρχές να το εξετάσουν δίνοντας έμφαση στο πραγματικό γεγονός, της αφαίρεσης της ζωής του Ody, υπό το φως μάλιστα της φιλοζωίας, που αναπτύσσεται γενικότερα στην κοινωνία.

5. Θα ήταν λάθος η συγκινησιακή φόρτιση από τον χαμό του Ody να οδηγήσει εμάς, τους φιλόζωους, στην εύκολη, επιπόλαια και αντιπαραγωγική για τα ζώα γενικευμένη εχθρότητα κατά της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας. Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις που η ΕΛΑΣ είναι σύμμαχος και προστάτης των δικαιωμάτων των ζώων. Επίσης, όπως κατά κόρον διαπιστώσαμε στα μέτωπα των πρόσφατων πυρκαγιών, είναι πολλοί οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι στρατιωτικοί, που αναπτύσσουν έντονη ακτιβιστική δράση για τα ζώα και αναλαμβάνουν φιλοζωικές πρωτοβουλίες.