AstraZeneca οι άνω των 60 και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο (vid)

AstraZeneca οι άνω των 60 και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο (vid)
Η Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση “Astrazeneca” των ατόμων άνω των 60 ετών και σε αυτούς που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με το εμβόλιο.

Στο πολυσυζητημένο θέμα με το εμβόλιο AstraZeneca αναφέρθηκε στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση “AstraΖeneca” των ατόμων άνω των 60 ετών.

Παράλληλα επεσήμανε πως παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν και την πρώτη δόση με το AstraZeneca, καθώς ο κίνδυνος θρομβοπενίας είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση.

Όπως τόνισε εξαίρεση θα υπάρχει για τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις.


Αυτό σημαίνει πως οι κάτω των 60 ετών θα εμβολιάζονται με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Ο λόγος που γίνεται αυτό, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου είναι πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η τάση των μειωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας. Η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς κορονοϊού. Ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από αυτόν της θρομβοπενίας».

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων, όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα.