Η επιτροπή εμβολιασμών βάζει... φρένο στο AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών

Η επιτροπή εμβολιασμών βάζει... φρένο στο AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών
Να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca για τους κάτω των 60 συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμού.

Εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας, αφού η επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει η χορήγησή του σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμβόλιο της Αstrazeneca χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω και μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι που ήδη έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Τι εισηγείται η επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής είναι να σταματήσει ο εμβολιασμός με AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών και στηρίζει την απόφασή της αυτή στο γεγονός ότι ήδη υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα.

Έτσι, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.

Τι προτείνει η επιτροπή σε όσους έχουν κάνει μια δόση με AstraZeneca

Ήδη είναι χιλιάδες εκείνοι που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca και η επιτροπή προτείνει να αλλάξουν εφόσον το επιθυμούν το ραντεβού τους με άλλο εμβόλιο.

Περισσότερες διευκρινίσεις θα γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβλάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αξιωματούχος ΕΜΑ: «Να μη γίνεται το AstraΖeneca στους άνω των 60 ετών»

Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε, πως ο αξιωματούχος του ΕΜΑ δήλωσε την Κυριακή πως οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ο λόγος είναι η σπάνια παρενέργεια πήξης του αίματος, αλλά και καθώς όλο και περισσότερα εμβόλια άλλων εταιρειών είναι διαθέσιμα.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα κάτω των συγκεκριμένων ηλικιών, λόγω των σπάνιων παρενεργειών κυρίως στους νέους.