Το ευρωπαϊκό Top-10 των μεταγραφών (poll)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Το ευρωπαϊκό Top-10 των μεταγραφών (poll)

bet365

Το... παρά ένα χτύπημα της Λίβερπουλ με τον Οζάν Καμπάκ, η λαμπερή μετακίνηση του Μεσούτ Οζίλ στην Φενέρμπαχτσε και ο Σεβιλιάνος Πάπου Γκόμες. Λίγες, αλλά καλές οι συγκινήσεις στον μεταγραφικό χειμώνα.

Ο δανεικός, του δανεικού, τον δανεικό. Ο ελεύθερος, του ελεύθερου, τον ελεύθερο. Η οικονομική κρίση που προκάλεσε (και προκαλεί) η πανδημία του κορονοϊού έριξε σε... ιστορικό χαμηλό και τις μεταγραφές του χειμώνα στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως, στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) δαπανήθηκαν συνολικά... 186 εκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή απ' όσα στοίχισε ΜΟΝΟ ο Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν το καλοκαίρι του 2017 (222 εκατ. ευρώ)! Παρά την φτώχεια καταραμένη, πάντως, υπήρξαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα deal.

Ψηφίστε το καλύτερο κατά την γνώμη σας!

Loading...

Σαΐντ Μπενραχμά (Γουέστ Χαμ)

Σαΐντ Μπενραχμά (Γουέστ Χαμ)

Φικάγιο Τομόρι (Μίλαν)

Φικάγιο Τομόρι (Μίλαν)

Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Σεμπαστιάν Αλέ (Άγιαξ)

Σεμπαστιάν Αλέ (Άγιαξ)

Μάρτιν Όντεγκααρντ (Άρσεναλ)

Μάρτιν Όντεγκααρντ (Άρσεναλ)

Μούσα Ντεμπελέ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Μούσα Ντεμπελέ (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Ντόμινικ Σόμποσλαϊ (Λειψία)

Ντόμινικ Σόμποσλαϊ (Λειψία)

Πάπου Γκόμες (Σεβίλλη)

Πάπου Γκόμες (Σεβίλλη)

Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ)

Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ)

Μεσούτ Οζίλ (Φενέρμπαχτσε)

Μεσούτ Οζίλ (Φενέρμπαχτσε)

Δεν ήταν μεταγραφή, αλλά ενεργοποίηση οψιόν αγοράς. Ιδιαιτέρως υψηλή, όμως, αφού η Γουέστ Χαμ έδωσε 23,1 εκατομμύρια ευρώ στην Μπρέντφορντ (τον Οκτώβριο είχε δώσει άλλα 4,4 για τον δανεισμό) για να κάνει 100% δικό της τον εξαιρετικό Αλγερινό εξτρέμ. Όχι άδικα, βεβαίως, αφού ο Σαΐντ Μπενραχμά έχει βάλει το δικό του, πολύτιμο λιθαράκι στην πολύ καλή πορεία της ομάδας του Ντέιβιντ Μόγες στη φετινή Premier League. Και αν συνεχίσει έτσι, δεδομένα τα Σφυριά θα τον πουλήσουν σύντομα και, μάλιστα, με περισσότερα χρήματα απ' όσα έδωσαν για να τον πάρουν.

Είδε και απόειδε στην Τσέλσι με την ελάχιστη χρησιμοποίησή του από τον Φρανκ Λάμπαρντ και, λίγο προτού αυτός απολυθεί, συμφώνησε να πάει δανεικός στην Μίλαν. Ο 23χρονος Άγγλος κεντρικός αμυντικός μπορεί να δώσει στους Ροσονέρι την σταθερότητα που χρειάζονται για να φτάσουν στο πολυπόθητο πρωτάθλημα μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια. Εφόσον καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, η Μίλαν θα ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς, η οποία ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αν η παρέα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς καθίσει στον θρόνο της Serie A, βεβαίως, χαλάλι τα 20+ εκατομμύρια!

Ακόμα... κλαίνε στη Μαδρίτη τα 63 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν το καλοκαίρι του 2019 στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ενάμισι χρόνο και μόλις δύο γκολ (σε 32 επίσημα παιχνίδια) αργότερα, ο Σέρβος επιθετικός επέστρεψε ως δανεικός στην αγκαλιά των Μαύρων Αετών, στους οποίους ξανάνιωσε άμεσα. Σε τέσσερις αγώνες, ο Λούκα Γιόβιτς έχει ήδη περισσότερα γκολ (τρία) απ' ότι σε 18 μήνες στη Ρεάλ, στην οποία πρέπει να γυρίσει το καλοκαίρι, αφού δεν υπάρχει οψιόν αγοράς στον δανεισμό. Αν συνεχίσει έτσι, βεβαίως, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων ομάδων για να χτυπήσουν την πόρτα της (απογοητευμένης μαζί του) Βασίλισσας.

Μας απασχόλησε το καλοκαίρι του 2019, όταν έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Γουέστ Χαμ (50 εκατομμύρια ευρώ). Μας απασχόλησε και πάλι τον χειμώνα του 2021, όταν έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Άγιαξ (22,5 εκατ. ευρώ). Στα Σφυριά, ο Σεμπαστιάν Αλέ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το ντόρο που προκάλεσε η μετακίνησή του από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στον Αίαντα, ο Γάλλος επιθετικός έχει ξεκινήσει πολύ κεφάτος (δύο γκολ – τέσσερις ασίστ σε εφτά παιχνίδια) και, δεδομένα, στην σαφώς πιο... αλέγκρα Eredivisie μπορεί να θυμηθεί (ένδοξες) ημέρες Bundesliga.

Στα 16 του χρόνια, ως «παιδί – θαύμα», έπεισε την Ρεάλ Μαδρίτης να δώσει 2,8 εκατομμύρια ευρώ για να προλάβει την... μισή Ευρώπη και να τον ντύσει στα λευκά. Έξι χρόνια αργότερα, ο Μάρτιν Όντεγκααρντ δεν κατάφερε να στεριώσει στην Βασίλισσα (δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο...) και, μετά τους δανεισμούς σε Χέρενφεν, Φίτεσε και Ρεάλ Σοσιεδάδ, φιλοδοξεί να δείξει τον καλύτερό του εαυτό στην Άρσεναλ. Η Ρεάλ, για να μην την... πατήσει καλού κακού, δεν διέθεσε οψιόν αγοράς στους Κανονιέρηδες. Το καλοκαίρι, άλλωστε, δεν αποκλείεται ο Όντεγκααρντ να επιστρέψει στην Μαδρίτη και να έχει παρέα τον άλλο «καυτό» νεαρό Νορβηγό, ονόματι Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ...

Ο Ντιέγκο Κόστα (φέρεται να) είχε κάνει άνω – κάτω τα αποδυτήρια της Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Ντιέγκο Σιμεόνε, με βαριά καρδιά είναι η αλήθεια, συναίνεσε στην αποχώρησή του. Για να καλύψει το κενό του Ισπανό-Βραζιλιάνου επιθετικού στο ρόστερ, η επίδοξη πρωταθλήτρια Ισπανίας απέκτησε δανεικό από τη Λυών έναν εργάτη πολυτελείας. Στα 24 του χρόνια και μετά την θητεία του σε Φούλαμ και Σέλτικ πριν από τους Λυωνέ, ο Γάλλος φορ φιλοδοξεί να στεριώσει στους Ροχιμπλάνκος. Για να τα καταφέρει, βεβαίως, ο Μούσα Ντεμπελέ θα πρέπει να μάθει να επιβιώνει στην (πολύ βαριά) σκιά του Λουίς Σουάρες και, μέχρι τον Μάιο, να πείσει την Ατλέτικο να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον φλέρταρε έντονα η Μίλαν, τον ήθελε η Άρσεναλ, αλλά τελικά τον έκανε δικό της η... ξαδέλφη της Ζάλτσμπουργκ. Η Λειψία έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να καπαρώσει ένα από τα πιο «καυτά» ποδοσφαιρικά πρότζεκτ στην Ευρώπη. Ο 20χρονος Ούγγρος μέσος, ο οποίος δεν έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο με την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν λόγω τραυματισμού, μπορεί να της προσφέρει γκολ, ασίστ και να εξελιχθεί σε έναν από τους ηγέτες της. Ο Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, άλλωστε, βλέπει τους Κόκκινους Ταύρους ως ένα σκαλοπάτι για (ακόμα) πιο πάνω.

Μαζί με την υπόλοιπη τρελό – παρέα της Αταλάντα θάμπωσε για ενάμισι χρόνο την Ιταλία και την Ευρώπη. Τσακώθηκε με τον προπονητή του Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι, έγινε διαθέσιμος και ο πανέξυπνος Μόντσι δεν έχασε την ευκαιρία. Αντί 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, η Σεβίλλη απέκτησε τον 32χρονο Αργεντινό μεσοεπιθετικό, ο οποίος μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την πολύ ποιοτική ομάδα του Γιούλεν Λοπετέγκι (κάτοχος του Europa League, για να μην ξεχνιόμαστε). Ο Αλεχάντρο «Πάπου» Γκόμες δήλωσε πως αποτελεί λόγος περηφάνιας να φορέσει την φανέλα που έβαλε κάποτε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και είναι δεδομένο ότι θα την τιμήσει και με το παραπάνω.

Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε φροντίσει να πάρει τις καλύτερες συστάσεις από τον άλλοτε συνεργάτη του Νταβίντ Βάγκνερ για το τι εστί Οζάν Καμπάκ, παρ' ότι ο 20χρονος Τούρκος έπαιζε στο παρατεταμένο... ναυάγιο της Σάλκε. Ο σοβαρότατος τραυματισμός του Βέρτζιλ Φαν Ντάικ και τα νέα, άσχημα μαντάτα για τον Τζοέλ Μάτιπ καθιστούσαν απαραίτητη για την Λίβερπουλ την απόκτηση κεντρικών αμυντικών. Και, πέραν του Μπεν Ντέιβις, η πρωταθλήτρια Αγγλίας φρόντισε την τελευταία στιγμή να προσθέσει στο δυναμικό της έναν πολλά υποσχόμενο στόπερ, ως δανεικό με οψιόν αγοράς 20+ εκατομμυρίων ευρώ. Έστω και... κατ' ανάγκη, η απόκτηση του Καμπάκ μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη κίνηση για τους Reds, ενόψει των επόμενων χρόνων.

Ένας παίκτης με το ταλέντο του, που τον βάφτισαν «μαέστρο» και που ο Κριστιάνο Ρονάλντο τον έχει χαρακτηρίσει ως τον καλύτερό του παρτενέρ στην Ρεάλ Μαδρίτης, δικαιούται χωρίς δεύτερη κουβέντα την (άτυπη) πρώτη θέση στο Top-10. Σύμφωνοι, ο Μεσούτ Οζίλ έχει δύο χρόνια (και βάλε) να θυμίσει κανονικό ποδοσφαιριστή. Με την μεταγραφή – παιδικό όνειρο στη Φενέρμπαχτσε, όπου πήγε ως ελεύθερος από την Άρσεναλ, ο 32χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός θέλει να δώσει μερικές ακόμα ποδοσφαιρικές παραστάσεις. Και, έστω και αν ενίοτε το κάνει εις βάρος ενός συμπατριώτη μας (Δημήτρης Πέλκας), ευχόμαστε να τα καταφέρει...