Σαμ Μπάιραμ: Ο μπακ που δεν έχεις συνηθίσει

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Σαμ Μπάιραμ: Ο μπακ που δεν έχεις συνηθίσει

bet365

Η Γουέστ Χαμ «κλέβει» τον Σαμ Μπάιραμ από την Έβερτον και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον μπακ της Λιντς που αναστατώνει την Premier League.

Το ότι ο 22χρονος δεξιός μπακ από το Έσεξ θα έπαιζε στην Premier League ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Το θέμα ήταν με ποια φανέλα. Ο πρόεδρος των «Σφυριών» Ντέιβιντ Σάλιβαν, αποκάλυψε ότι η ομάδα του τον ήθελε για το καλοκαίρι, ωστόσο το γερό μπάσιμο της Έβερτον την έκανε να αναθεωρήσει. Η Λιντς έκανε αποδεκτή τhν πρόταση των 3.7 εκατομμυρίων και από τις δύο ομάδες και πλέον η επιλογή ήταν στα χέρια του ίδιου. Στο Μέρσεϊσαϊντ θα είχε μπροστά του τον Κόουλμαν.

Στο Ανατολικό Λονδίνο, τον δανεικό από την Άρσεναλ Καρλ Τζένκινσον και τον Τζέιμς Τόμκιν, ο οποίος ανταποκρίνεται θετικά φέτος δεξιά, αλλά δεν είναι η φυσική του θέση. Όλα δείχνουν ότι ο Τζένκινσον θα επιστρέψει στο Emirates μετά το τέλος της χρονιάς, οπότε το timing δείχνει ιδανικό. Παρότι υπάρχει η πιθανότητα να παίξει δανεικός και να ενσωματωθεί για την καλοκαιρινή προετοιμασία.

Παρότι πήγε στο Goodison Park και συζήτησε με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο Μπάιραμ τελικά αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στα «Ζαχαρωτά». «Λυπάμαι πραγματικά για την Έβερτον, επειδή λειτούργησαν σαν πραγματικοί κύριοι. Αλλά ο Σαμ επέλεξε τη Γουέστ Χαμ», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Λιντς, Μάσιμο Σελίνο. Ο Σλάβεν Μπίλιτς φέρεται να του υποσχέθηκε περισσότερη συμμετοχή στην 11άδα. Ο Μαρτίνεθ θα δούλευε μαζί του, όπως έκανε με τον Κόουλμαν, ωστόσο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση ο Ιρλανδός θα ήταν ξεκάθαρα η βασική του επιλογή.

Ο Μπάιραμ είναι πιο έτοιμος για Premier League από άλλους, πιο ταλαντούχους παίκτες της Championship σε μικρότερη ηλικία, όπως για παράδειγμα ο συμπαίκτης του Λι Κουκ. Και βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση. Πήρε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη για τον Δεκέμβριο, παρότι είχε 90λεπτα από τα μέσα του μήνα κι έπειτα. Είναι ένας σύγχρονος μπακ, εξαιρετικός από τη μέση και μπροστά και για το λόγο αυτό φέτος έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ως δεξί χαφ, έχοντας εκπληκτική απόδοση. Γρήγορος, με καλή σέντρα, δεν φοβάται να δοκιμάσει το πόδι του και να ψάξει για διαδρόμους από πιο κεντρικές θέσεις. Ψάχνει το κάθετο παιχνίδι και τις συνεργασίες. Είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός από τα άκρα, είτε ψάχνοντας στη συνέχεια το κεφάλι του φορ είτε γυρίζοντας τη μπάλα στον παίκτη που ακολουθεί τη φάση στο πέναλτι. Σηκώνει, δηλαδή, το κεφάλι και σεντράρει και χαμηλά. Φέτος έχει σημειώσει και τρία γκολ.

Απέναντι στη Φόρεστ με σουτ από το ημικύκλιο, έχοντας έρθει περισσότερο αριστερά και κάνοντας κάθετη κίνηση στον άξονα. Με τους Γουλβς βγαίνοντας σε θέση κρυφού φορ και έχοντας πρώτα σκάσει φοβερή ντρίμπλα στον αμυντικό. Στην ίδια ομάδα σκόραρε και με κεφαλιά. Σίγουρα δεν είναι το δεξί μπακ που έχεις συνηθίσει!

Πέρυσι βρήκε δίχτυα τρεις φορές, αλλά δημιούργησε 39 ευκαιρίες για τη Λιντς. Φέτος έχει δημιουργήσει 24 και είναι ο τρίτος πιο παραγωγικός παίκτης των «Παγωνιών» στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Παρότι δεν παίζει πάντα ως δεξί χαφ. Δείτε το προ τριετίας γκολ απέναντι στην Όξφορντ.

Μολονότι η σωματοδομή του δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα στις μονομαχίες, έχει πολύ καλή αίσθηση του χώρου, γεγονός που τον ευνοεί αμυντικά. Μένει συχνά ψηλά για να πιέσει, δεν βγαίνει πάνω στον παίκτη αν δεν υπάρχει κάλυψη και γενικά έχει καλό decision making και τακτική παιδεία. Προφανώς θέλει δουλειά στο physical κομμάτι και προσαρμογή, ωστόσο οι Άγγλοι ήδη μνημονεύουν τον Μπέιλ, κυρίως λόγω της επάρκειας με την οποία μπορεί να παίξει στο επιθετικό 1/3 του γηπέδου. Έχει καλό ποσοστό στις πάσες (89.2% στις κοντινές, 75.2% στις μακρινές).

Με την Λιντς δεν ήταν και στα καλύτερά τους. Τον Δεκέμβριο απέρριψε την πρόταση για να ανανεώσει το συμβόλαιό του που έληγε το επόμενο καλοκαίρι, ωστόσο οι σχέσεις του με τον ιδιόρρυθμο Τσελίνο είχαν διαταραχθεί ήδη από το καλοκαίρι, όταν ο σύλλογος επιμόνως του ζητούσε να υπογράψει νέα συμφωνία, με 12.000 λίρες λιγότερες από ό,τι έπαιρνε. Προϊόν της ακαδημίας των Whites, πήρε το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας. Από τη μέρα που έκανε ντεμπούτο παρέλασαν στον πάγκο της ομάδας 7 προπονητές. Τους εντυπωσίασε όλους και δεν ήταν τυχαίο που το καλοκαίρι ακούστηκε για σχεδόν όλες τις ομάδες της Premier League, ακόμα και για τις «μεγάλες».

Όλα δείχνουν ότι η μεταγραφή του γίνεται την κατάλληλη στιγμή. Έχει κάνει σερί χρονιές στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Championship, έχει δουλέψει αρκετά σε συγκεκριμένους τομείς, έχει στην πλάτη του 130 ματς Πρωταθλήματος και φέτος έχει λείψει σε 34 μόλις ματς, αποδίδοντας εξαιρετικά σε διαφορετικούς ρόλους. Ο Μαρτίνεθ έχει τη φήμη ενός προπονητή που είναι εξαιρετικός στην εξέλιξη ταλαντούχων παικτών, ωστόσο και ο Μπίλιτς αποτελεί μια χαρισματική προσωπικότητα και φέτος δείχνει επίσης εξαιρετική επικοινωνία με τους νεαρούς, πόσω μάλλον με εκείνους που είναι πανέτοιμοι. Ο Μπάιραμ επιστρέφει από το Γιόρκσαϊρ κοντά στο πατρικό του λίγο πριν τα «Σφυριά» μπουν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα περάσει και το κατώφλι του Γουέμπλεϊ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.