Υποθήκη στο μέλλον

Υποθήκη στο μέλλον

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την δικαστική διαμάχη της ΚΠΡ με την Football League και τα προβλήματα στην κουλτούρα του συλλόγου.

Η αλήθεια είναι ότι όποτε χρειάστηκε η ΚΠΡ να παλέψει στη φετινή σεζόν, το αποτέλεσμα ήταν άκρως απογοητευτικό. Η συντριβή από την Σίτι στο Μάντσεστερ με 6-0 συνοδεύτηκε από μία αύρα παραίτησης, επιβεβαίωσε τον δεύτερο υποβιβασμό των Ρέιντζερς μέσα σε 3 χρόνια και αυτή τη φορά μοιάζει πιο επώδυνος από ποτέ. Όλα είχαν τελειώσει πριν καν τη σέντρα.

Το γκολ του Ζαμόρα στο 90' στον τελικό των πλέι οφς με την Ντέρμπι μετέθεσε τα προβλήματα για το μέλλον. Διότι, για να ανέβει κατηγορία η ΚΠΡ χρειάστηκε μισθούς (wage budget) στις 75,3 εκατ. λίρες, που για σύγκριση ήταν υψηλότεροι από της Έβερτον, και κατέγραψε τεράστιες ζημίες. Η Football League (δεύτερη κατηγορία) έχει εισάγει το δικό της Financial Fair Play, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες πρέπει να έχουν μέγιστη ζημία 3 εκατ. λιρών ή 8 σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης καλύψει τη διαφορά.

Στην περίπτωση της ΚΠΡ οι ζημίες ήταν 69,7 εκατ. λίρες! Ο ιδιοκτήτης Τόνι Φερνάντες αποφάσισε με λογιστικό τρικ να καλύψει τις 60. Πως; Έσβησε δάνεια ύψους 60 εκατ. λιρών της εταιρείας Tune QPR, την οποία είχε χρησιμοποιήσει για την εξαγορά του συλλόγου. Έτσι, μετά την κάλυψη άλλων 5 εκατ. ευρώ, ναι μεν οι ζημίες ήταν οριακά μεγαλύτερες από το επιτρεπτό, όμως αυτό δεν επέσυρε βαριά ποινή. Η Football League, όμως, δεν αποδέχθηκε αυτή την κίνηση, ρίχνοντας το βάρος στην λειτουργική ζημία των 69, 7 εκατ. λιρών.

Εδώ έχουμε και ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Από την στιγμή που η ΚΠΡ ανέβηκε στην Premier League δεν χρειαζόταν να λογοδοτήσει για αυτό! Τώρα, όμως, που επέστρεψε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται στις 50 με 70 εκατ. λίρες, ενώ ο σύλλογος του Λονδίνου κινδυνεύει με το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το μέγιστο που μπορεί να της επιβληθεί είναι 57,9 εκατ. λίρες! Και σε αντίθεση με την UEFA, που παρακρατεί τα ποσά από τα μπόνους που μοιράζει, σε αυτή την περίπτωση είναι πληρωτέο... Σε αυτό προσθέσθε και περιορισμούς στις μεταγραφές συν τα ποσά που λέγαμε παραπάνω για το FFP και η εικόνα είναι πολύ σκοτεινή για τους Ρέιντζερς...

Ο Τόνι Φερνάντες ποτέ δεν σταμάτησε να στηρίζει οικονομικά τον σύλλογο και δε θα σταματήσει να το κάνει ούτε τώρα. Οι κανόνες, όμως, είναι κανόνες. Όταν μετά την άνοδο της ΚΠΡ είχε ρωτηθεί για τη διαμάχη με την Football League, ήταν ξεκάθαρος. Θα το πάλευε. «Τι πιστεύετε; Είναι το μεσαίο μου όνομα. Είμαι ο Τόνι «θα το παλέψω» Φερνάντες», είχε πει. Και έκανε πράξη τα λόγια του. Προσέφυγε κατά της λίγκας και του FFP και πλέον το μέλλον του συλλόγου κρίνεται από την ανεξάρτητη επιτροπή που θα κρίνει αν η ΚΠΡ πρέπει ή όχι να πληρώσει το πρόστιμο. Διότι οι 24 εκατ. λίρες που λάβει από τα parachute payments (15 για τον φετινό υποβιβασμό και 9 από τον προηγούμενο) δε θα φτάσουν για τις επενδύσεις που οραματίζεται ο ιδιοκτήτης.

Αν το πρόστιμο, που έχει ονομαστεί Fair Play Tax (το τι θα γίνουν τα χρήματα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί), τελικά επιβεβαιωθεί και οι Λονδρέζοι απλά αρνηθούν να το πληρώσουν, τότε η λίγκα έχει το δικαίωμα να τους αποβάλλει και πολύ απλά κανένας δεν ξέρει το μέλλον. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Football League, Σον Χάρβεϊ, μίλησε μέχρι και για υποβιβασμό στην Conference, όμως αυτό μοιάζει περισσότερο με απειλή (ή ευχή;) παρά με την πραγματικότητα.

Στη διοίκηση της ΚΠΡ υπάρχει η αίσθηση ότι με τα χρήματα μπορούν να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες. Αυτό, όμως, είναι που έχει φέρει δύο υποβιβασμούς σε 3 χρόνια και τον σύλλογο κοντά στην καταστροφή, αν επιβληθεί η εξοντωτική ποινή. Η λάθος λογική. Η λάθος κουλτούρα. Παίκτες με πανάκριβα συμβόλαια, που ποτέ δε δέθηκαν με τον σύλλογο. Αν κάποιος παίζει μόνο για τα χρήματα και δεν προσπαθεί, τότε και ο άλλος δίπλα του κάποια στιγμή θα κάνει το ίδιο. Είναι μία κατάσταση που διαιωνίζεται. Κανένας μα κανένας δεν έχει μάθει από τα λάθη του στη διοίκηση της ΚΠΡ.

«Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στον εαυτό τους. Ό,τι και να συμβεί στα 3 τελευταία ματς, θα πρέπει να μπορείς να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να πεις ότι έκανες όλα όσα μπορούσες. Κάποιοι δεν το έχουν κάνει», σχολίασε πριν το ματς με τη Σίτι ο Τζόι Μπάρτον. Κάποτε και ο ίδιος ήταν ένα από τα «bad eggs», τα «χαλασμένα αυγά», όπως είπε στη συνέχεια, όμως η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις. «Ένα-δύο «χαλασμένα αυγά» έχουν καταστρέψει τα αποδυτήρια. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήταν ήδη παρελθόν», ολοκλήρωσε ο Άγγλος μέσος.

«Πιστεύω ότι σε κάθε σύλλογο πάντα θα υπάρχουν «χαλασμένα αυγά». Αυτό που πιθανότατα εννοούσε ο Τζόι ήταν ότι υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει περισσότερο», τόνισε ο τεχνικός Κρις Ράμσεϊ, που φυσικά έκανε και αυτός τα λάθη του, όμως οι παίκτες τον στηρίζουν. Αν καταφέρει να στήσει την ΚΠΡ ο ίδιος, είναι ο κατάλληλος για την δουλειά.

Η επόμενη μέρα βρίσκει – μαζί με τους δανεικούς – 13 παίκτες να μην έχουν συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Συν εκείνους που θα πουληθούν σε ομάδες της Premier League και η ΚΠΡ με τους τυχόν περιορισμούς θα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Ο εκτελεστικός διευθυντής Φίλιπ Μπερντ θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο αντικαταστάτης του. Οι ακριβές λύσεις για τα ακριβά λάθη ίσως φέρουν το χάος. Ο κύκλος που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, πλέον έχει το τίμημά του.

Αν η διοίκηση εκτελούσε πιο αποτελεσματικά το όραμά της, χωρίς βιασύνες, τώρα η ΚΠΡ, ακόμη και με την τιμωρία, θα μπορούσε να στηριχθεί σε νεαρούς παίκτες, θα μπορούσε να βγάζει ακόμη περισσότερα από τις μεταγραφές, και θα είχε έτοιμες λύσεις από τις ακαδημίες. Ο Κλιντ Χιλ, που είναι από εκείνους που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, έδωσε γλαφυρή εικόνα της κατάστασης: «πρέπει να έρθουν νέοι παίκτες και επιτέλους να υπάρχει η σωστή κουλτούρα στα αποδυτήρια». Αυτή η «κουλτούρα» δεν είναι μόνο θέμα αποδυτηρίων, αλλά και διοίκησης. Ο Φερνάντες έχει κάνει τα πάντα για να σπρώξει την ΚΠΡ στο κορυφαίο επίπεδο. Απλά το έχει κάνει με λάθος τρόπο. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσει και να μάθει από τα λάθη του, καθώς με τις κινήσεις του τελικά έβαζε υποθήκη στο μέλλον του συλλόγου...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης