Τα «αποπαίδια» της Παρί παίζουν τελικό!

Gazzetta team
Τα «αποπαίδια» της Παρί παίζουν τελικό!

bet365

Λίγους μήνες μετά τη Λισαβόνα, οι Τόμας Τούχελ και Τιάγκο Σίλβα που δεν έκαναν στην Παρί, είναι ξανά συνεπιβάτες με προορισμό το όνειρο στην Κωνσταντινούπολη. Από το άδοξο τέλος στο Παρίσι, μέχρι τη δεύτερη ευκαιρία με την Τσέλσι και την... προσωπική «εκδίκηση».

Έφυγαν από το Παρίσι σε διαφορετική χρονική περίοδο. Υπό παρόμοιες όμως συνθήκες. Ο ένας οδηγήθηκε σε αποχώρηση τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου του 2020, σηματοδοτώντας το κλείσιμο του δικού προσωπικού οκταετή κύκλου στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Ήταν άλλωστε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο καθιερώθηκε, έγινε αρχηγός, έφτασε στην πηγή για την οποία πάσχιζε όλα αυτά τα χρόνια η ανεξάντλητη από χρήματα δεξαμενή του Κατάρ. Δεν ήπιε όμως νερό, καθώς δεν βρέθηκε "εμβόλιο" για να βάλει φρένο στη φοβερή και τρομερή Μπάγερν του Χάνζι Φλικ.

Ούτε ο άλλος, ο οποίος απολύθηκε τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους στην προσπάθεια του Νασέρ Αλ-Κελαΐφι να αποδώσει το «σοκ» της αλλαγής στην ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας, ήπιε. Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και οι δρόμοι του Τιάγκο Σίλβα με τον Τόμας Τούχελ λίγους μήνες μετά το Παρίσι, διασταυρώθηκαν στο Λονδίνο.

Μέσα σε πολύ λιγότερο χρόνο, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, έφτασαν και πάλι στην πηγή. Ως άνδρες σοφοί θέλουν να αποφύγουν το «δις εξαμαρτείν» και να πιουν το νέκταρ της επιτυχίας κατάκτησης του Champions League. Με τον Γερμανό «στρατηγό» στον πάγκο και τον Βραζιλιάνο να «φυλάττει Θερμοπύλες» στην άμυνα η Τσέλσι έχει την ευκαιρία να σηκώσει το τρόπαιο στον τελικό της Κωνσταντινούπολης (29/5). Έναν τελικό που οι παίκτες και οι διοικούντες την Παρί θα δουν από το σπίτι τους. Κάρμα...

TUCHEL'S WAY

Μπορεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα και η επιστροφή του στον τελικό του Champions League ύστερα από δέκα χρόνια να έχει στρέψει όλα τα φώτα πάνω του, αλλά η μεταμόρφωση της Τσέλσι επί τεχνικής ηγεσίας του Τούχελ χρήζει επιστημονικής ανάλυσης. Ο 47χρονος Γερμανός παρέλαβε «καμένη γη» από τον Φρανκ Λάμπαρντ, κουβάλησε δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, ισορρόπησε τέλεια και αθόρυβα (απ)έδειξε ότι η αλλαγή προπονητή μπορεί να φανεί ευεργετική απόφαση.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει άλλωστε και τη σεζόν 2011-12, όταν ο Ρομπέρτο ντι Ματέο διαδέχθηκε τον Αντρέ Βίλας-Μπόας με τη συνέχεια βέβαια να είναι γνωστή. Μικρές λεπτομέρειες ή και εμπλοκή των «άστρων», όπως υποστήριξε με δόση χιούμορ και... αυτογνωσίας ο Πεπ Γκουαρδιόλα μετά την πρόκριση της Σίτι στον τελικό.

Γερμανική μεθοδικότητα, τελειομανία, αλλά και ανακάλυψη νέας τακτικής προσέγγισης οδήγησαν τους μπλε από θέση αουτσάιντερ κόντρα στις δύο ομάδες της Μαδρίτης (Ρεάλ, Ατλέτικο), να είναι εκείνοι που πανηγύρισαν την πρόκριση. Το status κόντρα στην προσεχώς και τυπικά πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, δεν έχει αλλάξει στο ραντεβού της 29ης Μάη. Ένας ακόμη οιωνός...

Ο 36ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΕΦΗΒΟΥ

Και τι δεν άκουσε ο Τιάγκο Σίλβα στην τελευταία του σεζόν στην Παρί; Από τη μία δεν κατάφερε ποτέ ν' αποτινάξει την ταμπέλα του... λούζερ, από την άλλη κατηγορήθηκε από την ιδιοκτησία (μέσω διαρροών στον Τύπο) για τον υπέρμετρο συνδικαλισμό στις διαπραγματεύσεις για τις περικοπές λόγω κορονοϊού. Κάποιοι τον θεώρησαν... τελειωμένο.

Περισσότερο και πρώτη από όλους η ίδια η Παρί, η οποία τράβηξε την πρίζα από την ανανέωση. Σε ηλικία 36 ετών ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός απέδειξε ότι μόνο τελειωμένος δεν ήταν. Το αντίθετο μάλιστα. Γι' αυτό και η πρόκριση επί της Ρεάλ ήταν και μια ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, όλοι έχουν όνειρα. Εγώ προτιμώ να κάνω μεγάλα όνειρα, όχι μικρά. Τα όνειρα δεν γερνάνε τους ανθρώπους. Πολλοί πίστεψαν ότι είχα τελειώσει. Ίσως να μην περίμεναν στην ηλικία μου ν' αντιστοιχούσε τόση ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο. Το πιο λυπηρό είναι ότι δεν είχα την ευκαιρία ν' ανανεώσω, δεν έγινε ούτε μία συζήτηση. Αλλά, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν», υποστήριξε μετά τη νίκη επί των «μερένγκες» στη ρεβάνς.

Η Κωνσταντινούπολη απέχει από τη Λισαβόνα 4.077 χλμ. Αλλά και 279 ημέρες. Συνεπιβάτες, σε διαφορετική πτήση, μα ταξιδεύοντας προς τον ίδιο προορισμό, Τούχελ και Τιάγκο Σίλβα έχουν τη δική τους δεύτερη ευκαιρία. Όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω τους. Εκτός και εντός Παρισιού. Όπως και σε έναν τρίτο του περυσινού ρόστερ. Τον Έντινσον Καβάνι, ο οποίος μετά το 6-2 του Μάντσεστερ έχει εξασφαλισμένη θέση με τη Γιουνάιτεντ στον τελικό (Europa League) του Γκντανσκ. Ακόμα κάποιος που δεν τους έκανε, αλλά βρίσκεται κοντά στο να σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα...

 

Τελευταία Νέα