Τσέλσι: Ο καπετάνιος Τούχελ και η επιστροφή στο θρόνο σε ένα δρόμο γεμάτο déjà vu

Τσέλσι: Ο καπετάνιος Τούχελ και η επιστροφή στο θρόνο σε ένα δρόμο γεμάτο déjà vu

Gazzetta team
Τσέλσι: Ο καπετάνιος Τούχελ και η επιστροφή στο θρόνο σε ένα δρόμο γεμάτο déjà vu

bet365

Η Τσέλσι είναι ήδη αγκαλιά με τα ημιτελικά του Champions League σε μια σεζόν γεμάτη συμπτώσεις σε σχέση με εκείνη (2011-2012) που την οδήγησε στον τίτλο. Μπορεί ο αθόρυβος Τόμας Τούχελ να διασχίσει το δρόμο μέχρι το τέλος και να επαναφέρει τους «μπλε» στο θρόνο; Γράφει ο Βασίλης Τεμπέλης.

Όταν άφησε το Παρίσι τις τελευταίες ημέρες του 2020, ο Τόμας Τούχελ γνώριζε ότι οι ημέρες των διακοπών του στην αγαπημένη του Βαυαρία θα ήταν ελάχιστες. Ήδη το όνομά του είχε συνδεθεί με την Τσέλσι. Σε ένα πρωτάθλημα που είχε βρει εδώ τον Γερμανό που ήθελε - εχθροί και φίλοι... «προσκυνούν» τον «Normal One» Γιούργκεν Κλοπ - ο 47χρονος συμπατριώτης του αποδεικνύει ότι υπάρχει χώρος και για δεύτερο. Έφυγε από το Παρίσι τέσσερις μήνες μετά τον τελικό του Champions League. Το βράδυ της 23ης Αυγούστου έφτασε στην πηγή την οποία ονειρευόταν η ανεξάντλητη δεξαμενή χρημάτων - πληρώνοντας ρήτρες εκατομμύριων και καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μεταγραφικής δαπάνης μετά το άλλο - από το Κατάρ. Νερό όμως δεν ήπιε καθώς είδε τον Κίνγκσλεϊ Κομάν να χαρίζει το τρόπαιο στην Μπάγερν. Από την τελετή του διαζυγίου με την Παρί σε αυτή του γάμου με την Τσέλσι ένας μήνας δρόμος.

ΒΡΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΝΕΡΟ

Από τη γαλλική πρωτεύουσα έφυγε γιατί δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις «βεντέτες». Το χαλινάρι του δεν κατάφερε να δαμάσει τις «ιερές αγελάδες» των αποδυτηρίων με τα ιλιγγιώδη συμβόλαια και τις ιδιότροπες συμπεριφορές όπως ανέφεραν τα γαλλικά media. Η σχέση με τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Λεονάρντο, ήταν «μπετόν» στην αρχή , αλλά δεν άργησε να διαρρηχθεί. Τα ρεπορτάζ έκαναν λόγω για έντονες διαφωνίες από το μεταγραφικό, μέχρι το... συνδικαλιστικό (περικοπές λόγω κορονοϊού) κομμάτι.

Αποδέχτηκε την κλήση από το Λονδίνο και στις 26 Ιανουαρίου ανέλαβε την Τσέλσι. Ανέλαβε για την ακρίβεια «καμένη γη». Μπορεί να μην συναντήθηκε ποτέ με τον προκάτοχό του, Φρανκ Λάμπαρντ - όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης δέχθηκε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Άγγλο - αλλά μόλις πέρασε τις πύλες του προπονητικού κέντρου του Cobham συνάντησε παίκτες που δεν πίστευαν στον εαυτό τους.

Τι άλλαξε; Το έριξε στην... επικοινωνία! Καθιέρωσε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους παίκτες του για να τους γνωρίσει και να τον γνωρίσουν καλύτερα. Μέχρι τότε γνώριζε προσωπικά τον Ρίντιγκερ και τον Τιάγκο Σίλβα (αρχηγός του στην Παρί). Τα μίτινγκ διαδοχικά. Ζορζίνιο, Καντέ, Κόβατσιτς πέρασαν την πόρτα του γραφείου του για... ψυχανάλυση.

Έβαλε ένταση, ενώ έδειξε ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και στα καψόνια. Όπως για παράδειγμα όταν έκανε αλλαγή στην... αλλαγή τον Χάντσον-Οντόι με τη Σαουθάμπτον και στο επόμενο ματς με την Ατλέτικο τού έδωσε φανέλα βασικού.

Στο τακτικό κομμάτι καθιέρωσε την τριάδα στην άμυνα και το 3-4-1-2 ή 3-4-3 με τον Μέισον Μάουντ σε θέση false 9. Αυτός είναι και ο θεαματικότερα μεταμορφωμένος παίκτης των μπλε επί ημερών Τούχελ.

Όπως αναφέρει ο αγγλικός Τύπος οι παίκτες των θεωρούν δίκαιο και αυτό είναι το «κλειδί» της μέχρι τώρα χημείας τους. Το ροτέισον δίνει χώρο και χρόνο σε όλους, ενισχύοντας την αίσθηση της συλλογικότητας. Συνολικά 23 διαφορετικοί παίκτες ξεκίνησαν στην ενδεκάδα στα πρώτα 12 ματς.

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΣΒΗΝΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ

Η τεχνητή ένταση είναι ένα σημαντικό όπλο στις διαπραγματεύσεις πάσης φύσεως, μόνο που η ένταση που προκάλεσε η απροσδόκητη ήττα από τη Γουέστ Μπρομ (2-5) δεν ήταν και τόσο τεχνητή. Άλλωστε ήταν και η πρώτη ήττα επί εποχής Τούχελ στους Λονδρέζους.

Ο Ρις Τζέιμς και ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα αντάλλαξαν βαριές κουβέντες στα αποδυτήρια του «Στάμφορντ Μπριτζ» μετά από τη λήξη της αναμέτρησης. Μπορεί οι δυο τους να έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις και το θέμα να έληξε εντός των τειχών, αλλά ο εκνευρισμός μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα και στην προπόνηση.

Ένα τάκλιν - από αυτά που γίνονται κάθε μέρα σε όλες τις προπονήσεις - ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά ανάμεσα στον Κέπα και τον Αντόνιο Ρίντιγκερ. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και ο Τούχελ έσβησε αυτή τη φωτιά.

Πώς; Μπορεί να έδιωξε τον συμπατριώτη του κεντρικό αμυντικό από την προπόνηση και να τον έστειλε σπίτι του, αλλά στη Σεβίλλη ταξίδεψαν και οι τέσσερις. Οι τρεις μάλιστα (Τζέιμς, Αθπιλικουέτα και Ρίντιγκερ) ήταν στην ενδεκάδα στο ματς της Ανδαλουσίας (ο Κέπα είναι αναπληρωματικός του Μεντί).

ΤΟ DEJA VU ΤΟΥ 2011 - 2012

Η Τσέλσι έφτασε στο θρόνο όταν κανείς δεν την περίμενε. Σε μία χρονιά, στην οποία δεν ήταν το φαβορί. Σε μία σεζόν που λίγοι θα στοιχημάτιζαν υπέρ της. Με αλλαγή προπονητή. Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας ξεκίνησε τη σεζόν, αλλά το Μάρτιο απομακρύνθηκε και τον διαδέχηκε ο συνεργάτης του και πρώην παίκτης της ομάδας, Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα η ομάδα του Λονδίνου δεν θεωρείται το φαβορί για την κατάκτηση. Αν και είναι αυτή που από τις οκτώ που ρίχτηκαν στη μάχη αυτήν την εβδομάδα έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα να βρίσκεται στα ημιτελικά ενόψει της ρεβάνς (όπως και το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στο Σάντσεθ Πιθχουάν της Σεβίλλης). Όπως τότε, έτσι και τώρα άλλαξε προπονητή μεσούσης της σεζόν. Το 2012 η σκυτάλη δόθηκε από τον Βίλας-Μπόας στον Ντι Ματέο, τώρα από Λάμπαρντ στον Τούχελ. Οι προληπτικοί κάνουν πάρτι, αλλά υπάρχει και καλύτερο...

ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ (;)

Ποιο είναι αυτό; Σύμπτωση ή όχι υπάρχει ένα ακόμη δεδομένο που συνδέει τον Τόμας Τούχελ με τον Ρομπέρτο ντι Ματέο. Ο Γερμανός έγινε ο δεύτερος προπονητής των «μπλε» που πανηγύρισε νίκες στα πρώτα του τρία νοκ-άουτ ματς Champions League στον πάγκο τους.

Ο πρώτος ήταν ο Ιταλός, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στο τέλος του δρόμου, στην πηγή και να πιει κιόλας το νερό με ήρωα τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και μπορεί η πρώτη φορά να μην ήταν τραγωδία, αλλά σίγουρα ο Τούχελ θα ήθελε να επιβεβαιωθεί ο Καρλ Μαρξ...

ΑΝΕΤΗ; LAST MONTH...

Η σεζόν βαδίζει στην τελική της ευθεία και η Τσέλσι θα κουβαλήσει... δύο καρπούζια. Έτσι όπως έστρωσε θα κοιμηθεί! Παράλληλα με το Champions League έχει και το πρωτάθλημα. Κι αν μετά το βράδυ το 8ης Μαρτίου και την εντός έδρας νίκη επί της Έβερτον - είχε προηγηθεί εκείνη στο Άνφιλντ επί της Λίβερπουλ - η τετράδα έμοιαζε να βρίσκεται στα χέρια της, πλέον δεν είναι έτσι.

Κόλλησε στο 0-0 στο «Έλαντ Ρόουντ» με τη Λιντς, ήρθε και η ήττα από τη Γουέστ Μπρομ. Οκτώ στροφές πριν από το τέλος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 51 βαθμούς.

Την έχει προσπεράσει η Γουέστ Χαμ που έχει 52, ενώ νιώθει από πίσω καυτή την ανάσα των Τότεναμ (49), Λίβερπουλ (49), Έβερτον (47, αλλά με ματς λιγότερο). Τα κουκιά είναι πλέον (πιο) μετρημένα και αρκούν ένα ή δύο λάθη να σε βγάλουν από την πορεία ή να σου δώσουν την pole position.

Στο πρώτο «φλαμένκο» στη Σεβίλλη χόρεψε με απίστευτη μαεστρία την Πόρτο και πήρε την εκτός έδρας (τύποις) νίκη. Ο Μάουντ με την πιρουέτα του και ο πανέξυπνος Τσίλγουελ με το κλέψιμο στο λάθος του Κορόνα και το σόλο του έκλεισαν το εισιτήριο με το τελικό 0-2. Η κάρτα επιβίβασης για τους "4" - εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ ή τη Λίβερπουλ - μένει να σφραγιστεί στο δεύτερο χορό (13/4, 22:00) στο ίδιο γήπεδο. Με την πεποίθηση - περισσότερο από ευχή πλέον - για τους Λονδρέζους ότι δεν θα είναι το «last dance» της φετινής ευρωπαϊκής τους πορείας. Οι στόχοι των δύο συμβαδίζουν. Άλλωστε και ο ίδιος ο Τούχελ τι ψάχνει; Τη δική του Ιθάκη, τη δική του Γη της Επαγγελίας. Αυτό που δεν κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο στην Πορτογαλία...

 

Τελευταία Νέα