Champions League: Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα...

Αλέξανδρος Λοθάνο
Champions League: Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα...

bet365

Πόσο μπορεί να έχουν αλλάξει ομάδες (σε προπονητές, παίκτες και φόρμα), αλλά και... έδρες μέσα σε 69 ημέρες; Τo Champions League δείχνει πως όλα τριγύρω (μπορεί να) αλλάζουν, αλλά όλα τα ίδια μένουν. Περίπου...

Έχουν περάσει μόλις 69 ημέρες από το φινάλε της φάσης ομίλων του Champions League το οποίο, ομολογουμένως, δεν μας έχει λείψει τόσο όσο άλλες σεζόν, γιατί στο μεσοδιάστημα οι ομάδες δεν πήραν (καμία) ανάσα, αλλά ούτε και οι φίλαθλοι που παρακολουθούν τα ματς ή οι δημοσιογράφοι που τα καλύπτουν.

Σε αυτό το δίμηνο (και κάτι), τρεις από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν άλλαξαν προπονητή, εφτά έκαναν σημαντικές προσθαφαιρέσεις με βάση τις τρεις αλλαγές που δικαιούνται στο ρόστερ, αρκετές είχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και έξι έμαθαν ότι θα δώσουν, τουλάχιστον το ένα παιχνίδι τους, σε άλλη έδρα από αυτή που ήξεραν την ημέρα της κλήρωσης.

Α, υπάρχουν βεβαίως και οι τραυματίες, η απουσία των οποίων διαταράσσει ισορροπίες, αν και πάντα σημασία έχουν οι παρόντες...

Τούχελ: Από Παρίσι, Λονδίνο

Στον τομέα των προπονητών, ο πιο... δραστήριος ήταν ο Τόμας Τούχελ. Στις 24 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Γερμανός προπονητής έλαβε ως «δώρο» από την Παρί Σεν Ζερμέν την απόλυσή του, πληρώνοντας κυρίως τις κακές σχέσεις του με κάποια από τα αστέρια της ομάδας.

Στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα μήνα... και κάτι, ο Τούχελ ανακοινώθηκε ως διάδοχος του Φρανκ Λάμπαρντ στην Τσέλσι, με την οποία θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League, όταν στον πάγκο της Παρί θα έβρισκε μπροστά του την Μπαρτσελόνα. Ισπανική αντίπαλος, δηλαδή, έτσι ή αλλιώς.

Την θέση του Τούχελ στην πρωταθλήτρια Γαλλίας πήρε, στις 2 Ιανουαρίου, ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος καλείται να οδηγήσει την Παρί πιο μακριά από τον προκάτοχό του, δηλαδή μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Στις 13 Δεκεμβρίου, λίγα 24ωρα μετά το τέλος της πρώτης φάσης και παρά την πρόκριση στους «16», η Μπορούσια Ντόρτμουντ χώρισε τους δρόμους της με τον Λουσιέν Φαβρ, με τον Έντιν Τέρζιτς να αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός – μόνιμος μέχρι το καλοκαίρι, όταν και το τιμόνι της ομάδας θα παραλάβει ο νυν τεχνικός της Γκλάντμπαχ, Μάρκο Ρόζε, όπως έγινε γνωστό και επίσημα σήμερα Δευτέρα (15/2).

Κατά τα άλλα, με την απόλυση φλέρταραν, τουλάχιστον με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου (όχι απαραιτήτως με την αλήθεια) ο Ζινεντίν Ζιντάν στην Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ρόναλντ Κούμαν στην Μπαρτσελόνα. Αμφότεροι, όμως, είναι ακόμα εδώ...

Πάπου και Σόμποσλαϊ

Στους προπονητές η κινητικότητα ήταν διόλου ευκαταφρόνητη και, ενδεχομένως, πιο σημαντική απ' ότι στις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών. Παραδοσιακά, η χειμερινή μεταγραφική περίοδος είναι πολύ πιο «φτωχή» από την καλοκαιρινή και φέτος, λόγω κορονοϊού, ακόμα περισσότερο.

Στις αφίξεις, αναμφίβολα οι πιο σημαντικές είναι αυτές που έκαναν Σεβίλλη και Λειψία στην μεσαία τους γραμμή. Η κάτοχος του Europa League, εκμεταλλευόμενη την ρήξη στις σχέσεις του Πάπου Γκόμες με τον προπονητή του στην Αταλάντα, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, έκανε δικό της, αντί 6+1 εκατομμυρίων ευρώ τον έμπειρο Αργεντινό μεσοεπιθετικό, ο οποίος ήδη κάνει την διαφορά στο δημιουργικό της παιχνίδι.

Η ημί – φιναλίστ του περυσινού Champions League, από την πλευρά της, πήρε αντί 20 εκατομμυρίων ευρώ από τα... ξαδέλφια της αυστριακής Ζάλτσμπουργκ τον Ούγγρο μέσο Ντόμινικι Σόμποσλαϊ, ο οποίος μπορεί να της δώσει πολλά σε δημιουργία και σκοράρισμα, αλλά προς το παρόν δεν το έχει κάνει, λόγω τραυματισμού.

Από εκεί και πέρα, η Ατλέτικο Μαδρίτης απέκτησε από την Λυών τον Μούσα Ντεμπελέ για να έχει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση πίσω από τον Λουίς Σουάρες, μετά την αποχώρηση του Ντιέγκο Κόστα, η Λίβερπουλ πρόσθεσε στους Οζάν Καμπάκ – Μπεν Ντέιβις για τα πληγωμένα της μετόπισθεν, η Μπορούσια Ντόρτμουντ... ξε-δήλωσε τον (σοβαρά τραυματία) Άξελ Βίτσελ, όπως έκανε και η Ρεάλ Μαδρίτης με τους αποχωρήσαντες (αναπληρωματικούς) Λούκα Γιόβιτς και Μάρτιν Όντεγκααρντ.

Οι τρεις μετακομίσεις

Ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να μην κάνει εμφανή την παρουσία του και στα νοκ άουτ, όπως συνέβη και στην φάση ομίλων με τις πολλές απουσίες ποδοσφαιριστών, έστω και αν αυτές δεν προκάλεσαν την αναβολή κάποιου αγώνα.

Στις 7 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό ότι η αναμέτρηση Λειψία – Λίβερπουλ (16/2, 22:00), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά στην Γερμανία για το νέο στέλεχος του ιού Covid-19, μεταφέρθηκε στο «Φερεντς Πούσκας» της Βουδαπέστης (φωτό).

Μια ημέρα αργότερα, για τον ίδιο λόγο και στο ίδιο γήπεδο της ουγγρικής πρωτεύουσας μεταφέρθηκε ο αγώνας Γκλάντμπαχ – Μάντσεστερ Σίτι (23/2, 22:00), ενώ στις 10 του μηνός, έγινε γνωστό ότι το ματς Ατλέτικο Μαδρίτης – Τσέλσι (23/2, 22:00), θα διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο του Βουκουρεστίου στη Ρουμανία.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, εφόσον ο κορονοϊός εξακολουθεί να ρίχνει τόσο βαριά την σκιά του σε όλη την Ευρώπη, η UEFA να πάρει μια απόφαση παρόμοια με την περυσινή και να διεξάγει τις τελικές φάσεις σε Champions League και Europa League σε μονά παιχνίδια και σε πόλη ή πόλεις – φούσκα.

Νεϊμάρ, Σέρχιο Ράμος, Βίτσελ...

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών, όλο και πιο συχνοί σε μια τόσο άτυπη σεζόν, η οποία σημαδεύτηκε από τις ελάχιστες διακοπές και την ελλιπή προετοιμασία, εξαιτίας βεβαίως της πανδημίας.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα οκτώ ζευγάρια...

Λειψία – Λίβερπουλ: Η Λειψία δεν υπολογίζει τον Εμίλ Φόρσμπεργκ και ακόμα περιμένει τον Ντόμινικ Σόμποσλαϊ. Η Λίβερπουλ έχει σταθερά εκτός τον Βέρτζιλ Φαν Ντάικ, νοκ άουτ έχουν τεθεί Τζόελ Μάτιπ και Τζο Γκόμες, ενώ στο πρώτο ματς θα λείψουν Τζέιμς Μίλνερ, Ναμπί Κεϊτά και Ντιόγκο Ζότα, όντας αμφίβολος και ο Φαμπίνιο.

Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Ζεράρ Πικέ τρέχει μήπως προλάβει να ενισχύσει την Μπαρτσελόνα, από την οποία είναι σταθερά εκτός Φιλίπε Κουτίνιο, Ανσού Φατί και Σέρτζι Ρομπέρτο, ενώ τέθηκε εκτός και ο Ρόναλντ Αραούχο. Νεϊμάρ και Άνχελ Ντι Μαρία θα χάσουν το πρώτο ματς και «τρέχουν» για την ρεβάνς.

Πόρτο – Γιουβέντους: Ο Νανού, ο οποίος κινδύνευσε να τραυματιστεί σοβαρά σε πρόσφατο αγώνα, έχει τεθεί νοκ άουτ για την Πόρτο. Χουάν Κουαδράδο και Αρτούρ είναι εκτός από την Γιουβέντους, η οποία έχει αμφίβολο τον Πάουλο Ντιμπάλα.

Σεβίλλη – Μπορούσια Ντόρτμουντ: Ο αρχηγός Χεσούς Νάβας είναι εκτός από την Σεβίλλη, η οποία έχει χάσει, λογικά και για τα δύο ματς, τον πολύτιμο Λούκας Οκάμπος. Ο Άξελ Βίτσελ χάνει το υπόλοιπο της σεζόν και δεν θα ενισχύσει την Ντόρτμουντ, η οποία έχει εκτός και άλλους σημαντικούς παίκτες, όπως ο Τομάς Μενιέ ή ο Λούκας Πίστσεκ.

Ατλέτικο Μαδρίτης – Τσέλσι: Έχει ταλαιπωρηθεί με πολλά κρούσματα κορονοϊού αλλά, με εξαίρεση την απουσία λόγω τιμωρίας του Κίεραν Τρίπιερ, δεν αναμένεται να έχει άλλες απουσίες κόντρα στην Τσέλσι, η οποία και αυτή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών, με τον Τιάγκο Σίλβα να αναμένεται να προλάβει την πρώτη κόντρα (23/2) με τους Ροχιμπλάνκος.

Λάτσιο – Μπάγερν Μονάχου: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών και οι δύο ομάδες, αφού αναμένεται να έχουν στην διάθεσή τους, τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές τους.

Αταλάντα – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο προπονητής της Αταλάντα, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, δεν έχει ιδιαίτερους «πονοκεφάλους», σε αντίθεση με τον ομόλογό του στην Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δεν θα έχει στην διάθεσή του τον αρχηγό Σέρχιο Ράμος και πιθανότατα τον Ντάνι Καρβαχάλ, ενώ είναι αμφίβολη η συμμετοχή του (μόνιμα τραυματία) Εντέν Αζάρ.

Γκλάντμπαχ – Μάντσεστερ Σίτι: Ο Μάρκους Τουράμ κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τα ματς της Γκλάντμπαχ με την Μάντσεστερ Σίτι, για την οποία είναι μόνιμα αμφίβολοι Κέβιν Ντε Μπρόινε και Σέρχιο Αγουέρο (λογικά, ο Βέλγος θα προλάβει να δώσει το παρών), αν και τα έχει πάει μια χαρά και χωρίς τα αστέρια της...

 

Τελευταία Νέα