Λίβερπουλ: Η «διάλυση» της αμυντικής γραμμής και η ανάγκη για μεταγραφή

Αλέξανδρος Λοθάνο
Λίβερπουλ: Η «διάλυση» της αμυντικής γραμμής και η ανάγκη για μεταγραφή

bet365

Με νοκ άουτ τους Φαν Ντάικ – Γκόμες και τα προβλήματα των Φαμπίνιο, Αλεξάντερ Άρνολντ και Ρόμπερτσον, οι αξιόπιστες επιλογές του Γιούργκεν Κλοπ για την αμυντική τετράδα της Λίβερπουλ περιορίζονται δραματικά και καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση στα μετόπισθεν.

Όταν άρχισε η εποχή «Γιούργκεν Κλοπ» στην Λίβερπουλ, οι Κόκκινοι πρόσφεραν άφθονο θέαμα στην επίθεση, αλλά ήταν ευάλωτοι έως και... αφελείς στην άμυνα. Όταν στην αρμάδα του ο Γερμανός πρόσθεσε, με το αζημίωτο βεβαίως, τον Βέρτζιλ Φαν Ντάικ στο κέντρο της οπισθοφυλακής και τον Άλισον κάτω από τα δοκάρια, όλα τα κομμάτια του παζλ ταίριαξαν τέλεια.

Η πολύ ωραία μπάλα που έπαιζε η ομάδα από την μέση και μπροστά, συνδυαζόταν ιδανικά με την αμυντική σταθερότητα και, κάπως έτσι, ήρθε το Champions League του 2019, το πρώτο μετά από 14 χρόνια και, βεβαίως, το πρωτάθλημα του 2020, το πρώτο ύστερα από τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Ήταν τόσο απολαυστική η παρέα του Μοχάμεντ Σαλάχ, του Ρομπέρτο Φιρμίνο και του Σαντιό Μανέ, που προκαλούσε τον θαυμασμό των φίλων και τον φθόνο των αντιπάλων. Και, όπως μας δείχνει η φετινή σεζόν (πάντα ιδιαίτερη λόγω του κορονοϊού και της ελλιπούς προετοιμασίας), μάλλον την έπιασε το... κακό το μάτι.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Ένα – ένα, τα μέλη της κόκκινης άμυνας που τόσο αξιόπιστη ήταν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, άρχισαν να τραυματίζονται, πληγώνοντας την πιο κομβική (όπως αποδεικνύεται) γραμμή των πρωταθλητών Αγγλίας, η οποία ήδη είχε τραυματία στην αρχή της περιόδου τον Τζόελ Μάτιπ, με τον νεοφερμένο Κώστα Τσιμίκα να αντιμετωπίζει πρόβλημα με κορονοϊό και έναν ελαφρύ τραυματισμό στον μηρό.

Στις 17 Οκτωβρίου, στο ντέρμπι με την Έβερτον, ένα (ατιμώρητο) δολοφονικό τάκλιν του Τζόρνταν Πίκφορντ θέτει νοκ άουτ τον Βέρτζιλ Φαν Ντάικ. Η διάγνωση, σοκαριστική: Ρήξη χιαστού και απουσία, ουσιαστικά, μέχρι το τέλος της σεζόν.

Στις 27 Οκτωβρίου, στον αγώνα με την Μίντιλαντ για το Champions League, ο πολύτιμος Φαμπίνιο, ο οποίος αποκτήθηκε ως αμυντικός μέσος αλλά παίζει με άνεση ως δεξί μπακ (υπήρξε τέτοιο) και, κυρίως, ως κεντρικός αμυντικός, τραυματίστηκε στο ισχίο αλλά, ευτυχώς για τον Κλοπ, θα είναι πλέον άμεσα διαθέσιμος.

Στις 8 Νοεμβρίου, στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Σίτι, ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ υπέστη τραυματισμό στην γάμπα. Ο δεξιός μπακ, πολύτιμος τόσο αμυντικά όσο (κυρίως) δημιουργικά, αναμένεται να μείνει ένα μήνα εκτός δράσης και κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την τελευταία αγωνιστική της φάσης ομίλων του Champions League.

Στις 11 Νοεμβρίου, παραμονές του φιλικού αγώνα της Αγγλίας με την Ιρλανδία, ο Τζο Γκόμες, ο συνήθης παρτενέρ του Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας, τραυματίστηκε σε μια ανύποπτη φάση της προπόνησης, έπαθε ζημιά σε τένοντα του αριστερού γονάτου, υποβλήθηκε άμεσα σε εγχείρηση και πλέον τρέχει μήπως προλάβει την τελική ευθεία της φετινής σεζόν.

Το κακό, όμως, δεν τελείωσε εκεί! Ο Άντι Ρόμπερτσον, ο οποίος μαζί με τον Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ συνθέτουν το κορυφαίο δίδυμο ακραίων μπακ στον κόσμο αυτή την στιγμή, παραπονέθηκε για σφίξιμο στον οπίσθιο μηριαίο και, προληπτικά, δεν έπαιξε στο τελευταίο ματς της Σκωτίας, με τον Κλοπ να θέλει να είναι πολύ προσεκτικός με τον βασικό του αριστερό μπακ.

Χάσατε τον λογαριασμό; Παραλίγο και εμείς! Πέντε τραυματισμοί βασικών ποδοσφαιριστών στα μετόπισθεν, οι δύο σοβαρότατοι και οι τρεις πολύ λιγότερο, αλλά εξίσου «ενοχλητικοί» για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Σε αυτούς προσθέστε τον τραυματισμό του Τιάγκο Αλκάνταρα, ένα νέο πρόβλημα με τον Τζόρνταν Χέντερσον και την... επίσκεψη του κορονοϊού στον Σαλάχ. Ζητείται ευχέλαιο!

Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ

Το εύλογο ερώτημα, όμως, είναι τι μένει πίσω για να καλύψει (στο μέτρο του δυνατού) τα σημαντικά κενά στην άμυνα; Για το κέντρο της οπισθοφυλακής, ο Μάτιπ και ο Φαμπίνιο που... έρχεται, μαζί με τους πιτσιρικάδες Ρις Γουίλιαμς (19) - Σεπ Φαν ντε Μπεργκ (18) και τον Ναθάνιελ Φίλιπς (23).

Στα δεξιά, ο Κλοπ μελετά το ενδεχόμενο ακόμα και να αλλάξει την διάταξη (από την μέση και μπροστά) για να καλύψει την απώλεια δημιουργικότητας του Αλεξάντερ Άρνολντ, αφού ούτε ο πολύπειρος Τζέιμς Μίλνερ, ο οποίος παίζει... παντού για τις ανάγκες της ομάδας, ούτε και ο 19χρονος Νέκο Γουίλιαμς δεν πλησιάζουν καν τις αρετές του σπουδαίου Τρεντ.

Στα αριστερά, πέρα από το πολυεργαλείο Μίλνερ, η πρώτη επιλογή του Κλοπ είναι βεβαίως ο Τσιμίκας, ο οποίος έχει μπροστά του την μεγάλη ευκαιρία να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του Γερμανού τεχνικού και των ανθρώπων της Λίβερπουλ προς το πρόσωπό του.

«ΝΤΡΙΜΠΛΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ

Με βάση όλα τα παραπάνω, φαντάζει απαραίτητη η απόκτηση αμυντικού και δη κεντρικού, εξ' ου και τα (υπαρκτά) σενάρια για ενδιαφέρον των Κόκκινων για τον Ρούμπεν Σεμέδο του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης ιστοσελίδας «The Athletic», η Λίβερπουλ δεν προτίθεται να κάνει κίνηση για την απόκτηση στόπερ τον Ιανουάριο, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια τακτική, ώστε να μην φανεί... απελπισμένη και να μην ανεβάσει έτσι τις απαιτήσεις των ομάδων όπου αγωνίζονται οι μεταγραφικοί της στόχοι.

Μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2021, άλλωστε, ο Κλοπ θα πρέπει να στηριχθεί στον Μάτιπ (μοναδικό «καθαρόαιμο» έμπειρο στόπερ στην διάθεσή του πλέον), στον προσαρμοστικό Φαμπίνιο και στους νεαρούς Γουίλιαμς και Φίλιπς, αφού ο Φαν ντε Μπεργκ είναι ακόμα ανέτοιμος. Γιούργκεν, ζόρικα τα πράγματα...

 

Τελευταία Νέα