Μάντσεστερ Σίτι: Η δύναμη του χρήματος κερδίζει κάθε... μάχη!

Μάντσεστερ Σίτι: Η δύναμη του χρήματος κερδίζει κάθε... μάχη!

Μάντσεστερ Σίτι: Η δύναμη του χρήματος κερδίζει κάθε... μάχη!

bet365

Το Financial Fair Play άρχισε να ισχύει για να ελέγχει τις πλούσιες ευρωπαϊκές ομάδες. Για να υπάρχει ένα όριο... Η Σίτι όμως δεν καταλαβαίνει από όρια και ξέρει να κερδίζει και τους πιο ισχυρούς. Το... χρήμα δεν χάνει!

Η απόφαση ανατράπηκε και η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει στ’ αστέρια! Μια σπουδαία στιγμή για τους «Πολίτες», μια… αμήχανη για το ποδόσφαιρο. Στη Σίτι ο Σεΐχης Μανσούρ Μπειν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν έχει δαπανήσει 1.25 δις από τότε που η εταιρεία του στο Άμπου Ντάμπι αγόρασε την ομάδα το 2008. Ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας, ένας τολμηρός παράγοντας που έδειξε στην υπόθεση της Σίτι ότι εάν προσπαθήσει κάποιος να τον "χτυπήσει και να τον ρίξει κάτω" θα επανέλθει πιο δυνατός απ' όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το γεγονός ότι η Σίτι πέταξε με τόση άνεση στα... σκουπίδια μία τέτοια απόφαση δείχνει και το πως οι δυνατοί του ποδοσφαίρου λειτουργούν απέναντι στην ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τα αρμόδια όργανά της.


Υπήρξαν πλευρές και ΜΜΕ που αντιμετώπισαν αυτήν την εξέλιξη ως μία «νίκη που προκαλεί μεγάλη αίσθηση και είναι εμφατική». Προφανώς και ο κόσμος της, αλλά και οι άνθρωποι γύρω από την ομάδα πανηγύρισαν έντονα για αυτά τα νέα. Η ανατροπή αυτής της απόφασης δείχνει τη δύναμη των εύρωστων επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου και το πόσο εύκολα μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους κανονισμούς ειδικά όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους. Το σκορ δεν λέει ψέματα. Οι… νεόπλουτοι προηγούνται με 1-0.

Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική. Είναι η περίπτωση που εφόσον στην εμπλεκόμενη πλευρά δεν αρέσει το πως απονέμεται η δικαιοσύνη βρίσκει τον τρόπο και την μεθοδολογία να την αλλάξει όσο και εάν της στοιχίσει αυτό. Το Financial Fair Play άρχισε να ισχύει για να ελέγχει τις πιο πλούσιες και δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες. Για να υπάρχει ένα όριο.

O Πεπ Γκουαρδιόλα


Όμως οι πιο πλούσιες ομάδες και οι πιο πλούσιοι παίκτες μπορούν να έχουν τους πιο ακριβούς και καλούς δικηγόρους. Δεδομένα μπορούν να έχουν πιο καλούς και ισχυρούς δικηγόρους από εκείνους της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Η διετής ποινή της Σίτι έδειχνε εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει. Στην Premier League ήταν σίγουροι πως η Μάντσεστερ δεν θα αγωνιζόταν στ’ αστέρια της επόμενης σεζόν. Οι αντιδράσεις του Κλοπ και του Μουρίνιο έδειξαν το μέγεθος της απογοήτευσης…

Και όμως άλλαξε. To CAS δικαίωσε την προσφυγή της Μάντσεστερ Σίτι, με αποτέλεσμα να αρθεί ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός δύο ετών που είχε επιβληθεί από την UEFA, ενώ το πρόστιμο μειώθηκε στα 10.000.000 από τα 30.000.000 ευρώ. Άρα σαν να μην υπήρξε ποτέ ποινή απαγόρευσης για την Σίτι. Εδώ βέβαια υπάρχουν κι άλλες παρατηρήσεις. Αυτή η νίκη δεν είναι η νίκη του μικρού. Δεν είναι μία νίκη για μία μικρή ομάδα ή που θα μπορούσε να πετύχει ένα σύλλογος μικρού βεληνεκούς.

Επίσης μία μικρή ομάδα δεν θα είχε... μπλέξει ποτέ σε τέτοια κατάσταση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία διαμάχη μεταξύ των δυνατών και προνομιούχων. Εάν η Σίτι έχανε την δικαστική αυτή... μάχη την θέση της θα έπαιρνε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League της νέας σεζόν.

Επίσης σε αυτήν την συζήτηση και εξίσωση μπαίνει και το εξής στοιχείο: ποια εξέλιξη θα ξεσήκωνε περισσότερες διαμαρτυρίες. Ποια θα είχε περισσότερες επιπτώσεις. Ποια θα σήκωνε περισσότερη κουβέντα ακόμα και στα social media; Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είπε ποτέ από την άλλη ότι θα αποχωρούσε εφόσον δεν... έσβηνε ή άλλαζε η ποινή, ωστόσο αυτός ο φόβος υπήρχε. Η δύναμη του χρήματος όμως εδώ έδειξε ξανά πως κερδίζει κάθε... μάχη και σε κάθε παιχνίδι.

Η Σίτι... ταράζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Μόνο δεδομένο δεν είναι πως αυτή η νίκη της Σίτι δεν θα επηρεάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι κανόνες του FFP όπως και να διαμορφώνονται δεν δείχνουν να μπορούν να κάνουν αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν ειδικά για τους μεγάλους και τους δυνατούς. Και αυτό όση προσπάθεια και εάν έκανε πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση ακόμα και ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί όταν ήταν στο UEFA. Ο Γάλλος έλεγε πως θέλει να προστατεύει το ποδόσφαιρο από τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις και το πολύ χρήμα, όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Στις 11 σεζόν του FFP στο Champions League συνεχίζουν να κυριαρχούν οι ίδιες 10 πανίσχυρες και πλούσιες ομάδες. Ομάδες που γίνονται όλο και πιο δυνατές και σχεδόν αδύνατον να τις... αγγίξει το σύστημα του FFP ή οι κανόνες.

Αυτό ισχύει και για τη Μπαρτσελόνα και για τους άλλους μεγάλους, ότι προβλήματα κακοδιαχείρισης και να είχαν. Η Σίτι με τον τρόπο που λειτουργεί είναι σαν να... εγκληματεί οικονομικά σε βάρος του αθλήματος με τον τρόπο που ξοδεύει και διεκδικεί την δόξα των τίτλων και των διακρίσεων. Θα συνεχίσει να το κάνει ελεύθερα.

Ο Γκουαρδιόλα από την πλευρά του θα δει και το συμβόλαιό του να γίνεται πλουσιοπάροχο, καθώς η Σίτι ειδικά από την στιγμή που δικαιώθηκε θέλει να τον... δέσει με νέο πολυετές συμβόλαιο. Επίσης η πιθανή αποχώρηση των αστέρων της δεν θα συμβεί ποτέ. Νέοι παίκτες θα έρθουν. Υψηλού επιπέδου κεντρικός χαφ, ίσως ένας παρτενέρ του Φερναντίνιο και ίσως και ένας ακόμα φορ.

Με την χρονιά να τελειώνει ότι συζήτηση και να γίνεται πάντα είναι χρήματα εναντίον χρημάτων. Νεόπλουτοι εναντίον παλιών πλουσίων ή και ακόμα πιο νέων. Βέβαια η πιο ηχηρή αποτυχία του FFP και του κανονιστικού του πλαισίου τα τελευταία χρόνια δεν είναι η Σίτι αλλά το 1 δις που έχει ξοδέψει η Παρί σε μεταγραφές χωρίς πραγματικά να έχει επιπτώσεις. Ένα πλαίσιο που δείχνει την αδυναμία της UEFA ως κεντρική διοίκηση στο να μπορεί αν ελέγξει σωστά τις ομάδες της και να εφαρμόσει τους κανόνες της. Αυτήν την στιγμή η εξουσία της UEFA αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ, όπως και το αίσθημα απονομής δικαιοσύνης από μέρους της. Να δούμε όμως και την πραγματικότητα. Στην κορυφή με τόσους δυνατούς συλλόγους ποτέ δεν υπήρχε το fair play...

 

Τελευταία Νέα