Μπάγερν Μονάχου: Μεταγραφική τόλμη, με ή χωρίς γοητεία (chart & poll)

Μπάγερν Μονάχου: Μεταγραφική τόλμη, με ή χωρίς γοητεία (chart & poll)

Μπάγερν Μονάχου: Μεταγραφική τόλμη, με ή χωρίς γοητεία (chart & poll)

bet365

Η μεταγραφική στρατηγική που προκαλεί στελέχη της Λίγκας, το ξεκάθαρο πλάνο της διοίκησης, ο Βέρνερ, ο Χάβερτς, ο Σανέ ή κι όλοι μαζί. Ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης γράφει για την Μπάγερν Μονάχου, που αψηφά κινδύνους και φιλοδοξεί να εξέλθει ως η πιο ισχυρή ομάδα από την πανδημία.

Ισορροπεί πάντα στη γραμμή της απόλυτης κυρίαρχου και του κακού γαιοκτήμονα στη «σαπουνόπερα» της Bundesliga. Όσο θεμιτά μέσα χρησιμοποιεί για να επιβάλλεται στον δρόμο προς την κορυφή της βαθμολογίας, τόσο αθέμιτος είναι ο ανταγωνισμός που προτάσσει στα μεταγραφικά παζάρια, έτσι όπως τουλάχιστον την κατηγορούν οι αντίπαλοι φίλαθλοι.

Από την στάμπα του… παιδομαζώματος, για την απόκτηση δηλαδή ο,τι καλύτερου αναδεικνύει το εγχώριο ποδόσφαιρο ανά φουρνιά νέων «προϊόντων» (Λεβαντόφσκι, Γκέτσε, Χούμελς, Κρόος, Γκορέτσκα, κλπ), μέχρι την ανώτατη οικονομική δύναμη εντός των τειχών που της δίνει την ευχέρεια να νικάει τις απαιτήσεις ομάδων και τους ηθικούς φραγμούς παικτών, η Μπάγερν Μονάχου όταν πρόκειται για αγοραπωλησίες μετατρέπεται σε «κτήνος», με όποια καλή ή κακή έννοια συνοδεύει αυτόν τον όρο. Ασφαλώς, (ούτε) ο παράγοντας «πανδημία» δεν θα ήταν ικανός να την σταματήσει.

Την ώρα που η πλειονότητα των κορυφαίων κλαμπ πανευρωπαϊκά επιφυλάσσονται για τα βήματα εμπρός στον δρόμο εξόδου από την κρίση του Covid-19 κι αντιμετωπίζουν με άνευ προηγουμένου σύνεση τις κινήσεις τους στο επερχόμενο παράθυρο, οι Βαυαροί θα ακολουθούν πολιτική κανονικότητας. Σαν να επρόκειτο για μια τυπική προ-μεταγραφική περίοδο, σαν να μην υπήρχε, να μην υπάρχει το στίγμα του κορονοϊού σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς φρόντισε να αποδώσει μέσα σε τρεις σειρές τις κατευθυντήριες γραμμές και τις βλέψεις που διατρέχουν την πολιτική του κλαμπ για το ερχόμενο διάστημα. Πάντα με το ενδεχόμενο της επανέναρξης σε πρώτο ή δεύτερο πλάνο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους φίλους της Μπάγερν, του γερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά και τους συλλόγους, εντός και εκτός Bundesliga.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την ομάδα με ένα κορυφαίο ταλέντο της Ευρώπης και επίσης να φέρουμε έναν παγκόσμιο σταρ στο Μόναχο, ο οποίος θα αυξήσει την ποιότητά της και θα βοηθήσει να προσφέρουμε αποτελεσματικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο».

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται - με απόλυτη μεθοδικότητα προς το παρόν μαζί με το υπόλοιπο τιμ και τον… πρακτικάριο Όλιβερ Καν -ο οποίος κρατά σημειώσεις και παρατηρεί τις διαδικασίες ενόψει της ανάληψης ως επικεφαλής του συλλόγου από την επόμενη χρονιά- έχοντας κυκλώσει συγκεκριμένα ονόματα στη μεταγραφική του λίστα. Βέρνερ και Χάβερτς είναι τα «hot» ονόματα της εγχώριας και όχι μόνο σκηνής, ο ένας ως διεθνές αστέρι κι ο έτερος μάλλον ακόμη στην κατηγορία των σπουδαίων ταλέντων (20 χρονών γαρ). Κάτω από αυτούς, η εκκρεμότητα που ακούει στο όνομα Λερόι Σανέ, ο πρόσφατα ανανεώσας στη Λειψία, Νταγιότ Ουπαμεκανό και το τρελό σενάριο που θέτει τον Κέβιν Ντε Μπρόινε στα υπόψη αν τελεσιδικήσει ο διετής αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι και ο Βέλγος αποφασίσει να «ψαχτεί» αλλού, κάτι που δήλωσε πως δεν αποκλείει.

Μεταγραφικός «οργασμός», φουλ για ιστορικό ρεκόρ

Είναι φανερό πως οι προθέσεις της διοίκησης των Βαυαρών για τις κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι αψηφούν τα ρίσκα της εποχής. Παρά την δεδομένη προτίμηση στις ανταλλαγές, οι στόχοι που έχει θέσει η Μπάγερν προϋποθέτουν οικονομικές υπερβάσεις κι έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό αν τους πετύχει, να σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών στα έξοδα για αγορές.

Βέρνερ και Χάβερτς από κοινού κοστίζουν 2 εκατ. παραπάνω από τα 143,5 που ξόδεψαν πέρυσι για σύνολο έξι ποδοσφαιριστών και είναι δεδομένο πως το βάρος δεν θα πέσει μόνο στη γραμμή κρούσης.

Αφού αποκτήθηκε ο Αλεξάντερ Νίμπελ για 2ος (;) στη θέση του τερματοφύλακα και μελλοντική μονάδα, ο 21χρονος Ουπαμεκανό είναι ο κατεξοχήν επιθυμητός για την ενίσχυση των μετόπισθεν. Η Λειψία έκανε ήδη τα κουμάντα της και έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέο συμβόλαιο τον εντυπωσιακό τη φετινή σεζόν «τοίχο» της άμυνας των Κόκκινων Ταύρων, υποδηλώνοντας πως δύσκολα θα συναινέσει στη μεταγραφή του αν δεν μιλάμε για εξωπραγματικό ποσό.

Από κει και πέρα, οι υποθέσεις των Σανέ-Χάβερτς διαφέρουν. Στην περίπτωση του εξτρέμ της Σίτι, υπάρχει δεδομένη συμφωνία στους προσωπικούς όρους, αλλά οι Πολίτες έχουν θέσει απαγορευτικό πωλητήριο, ακόμη και εκτός πλαισίου πανδημίας, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Κατά την «ιερή» φιγούρα του συλλόγου, τον Γιουπ Χάινκες, μάλιστα, ο Σανέ δεν έχει αποδείξει καν ότι είναι ο πρωτοκλασάτος παίκτης που ψάχνει η Μπάγερν, χαρακτηρίζοντας τον υπερτιμημένο.

Αντίθετα, η Λεβερκούζεν κατά πάσα πιθανότητα θα αρκεστεί με ένα υψηλό μεν, όχι απαραίτητα υψηλότερο δε ποσό από την χρηματιστηριακή αξία του Χάβερτς, για τον οποίον τον τελευταίο χρόνο ηχούν σειρήνες από La Liga (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ) και Premier League (Τσέλσι).

Ο πιο διακαής πόθος, όμως, μοιάζει να είναι ο Τίμο Βέρνερ. Η ιδέα για παρτενέρ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι «τρομάζει», αφού ο 23χρονος Γερμανός δεν θα κληθεί να κουβαλήσει αποκλειστικά στις πλάτες του το σκοράρισμα και έχει δείξει πως λειτουργεί εξαιρετικά στο ρόλο του δεύτερου επιθετικού. Ο ίδιος, βέβαια, γείωσε τους Βαυαρούς μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, αφήνοντας ίχνος για μεταγραφή στο εξωτερικό (Λίβερπουλ, Ρεάλ οι ενδιαφερόμενοι-φαβορί) παρά για αλλαγή στρατοπέδου στην Bundesliga. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, λοιπόν, επίπεδο προς το παρόν η Μπάγερν αντιμετωπίζει αρνήσεις και εμπόδια σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, αλλά για καλή της τύχη και προς το συμφέρον της, έχει φροντίσει να εκτονώσει τον «κρότο» πιθανής αποτυχίας στις παραπάνω διαπραγματεύσεις.

Η παραμονή Φλικ, το «μαξιλαράκι» των ανανεώσεων και ο Νόιερ

Όσο τα δημοσιεύματα προσφέρουν update στις μεταγραφικές υποθέσεις, η Μπάγερν έχει «δέσει» τον κορμό του υπάρχοντος ρόστερ, στοχεύοντας τουλάχιστον στο μίνιμουμ της ισορροπίας. Τα δεδομένα γύρω από το σίριαλ του Μάνουελ Νόιερ έχουν τονιστεί και σε προηγούμενο κείμενο και από ό,τι φαίνεται το χάσμα αφορά το οικονομικό κομμάτι και όχι το ρόλο του στην ομάδα. Σύσσωμα τα στελέχη και οι παράγοντες του συλλόγου επιθυμούν την παραμονή του «Μάνου», όπως σίγουρα κάνει ο Τόμας Μίλερ.

Η τρέχουσα «σημαία» του κλαμπ ανανέωσε και βαδίζει ολοταχώς για απόσυρση στην ομάδα που έκανε ντεμπούτο. Ακολούθησε το πιο ενθουσιώδες και με τη μεγαλύτερη ενδεχομένως προοπτική project, ο μικρός «δαίμονας» Αλφόνσο Ντέιβις, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τον Τιάγκο Αλκάνταρα, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει (το «έδωσαν τα χέρια» σε τέτοιο καιρό κρίνεται… άκυρο).

Φυσικά, η ανάγνωση πρέπει να ξεκινά από την ομόφωνη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Χάνσι Φλικ. Ο Γερμανός coach διέψευσε τους επιφυλακτικούς και κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση άπαντων στις τάξεις των Βαυαρών, αποδεικνύοντας ότι είναι ο Νο1 για να οδηγήσει το σύλλογο, μακριά από τα ταραγμένα νερά του Νίκο Κόβατς. Είναι τέτοιος ο βαθμός «αγιοποίησης» του Χανς-Ντίτερ Φλικ, που o διακεκριμένος ρεπόρτερ των Βαυαρών, Ράιμουντ Χίνκο έγραφε σε πρόσφατη στήλη του για το… συλλεκτικό στιλό με το οποίο έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο ο 55χρονος τεχνικός.


(Η πιθανή ενδεκάδα της Μπάγερν με τις τέσσερις υποψήφιες προσθήκες)

Οι «φωνές» από τη Λίγκα

Η επιθετική δήλωση του Σαλιχάμιτζιτς τηρουμένων των καιρών στη Γερμανία και συνολικά στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, δεν κάθισαν καλά σε πρώην και νυν στελέχη της DFL. Ο άλλοτε πρόεδρος, Αντρέας Ρέτιγκ ήταν ένας από όσους έσπευσαν να δείξουν με το δάχτυλο την Μπάγερν για τους σκοπούς και τις προτεραιότητές της εν μέσω πανδημίας. Τουλάχιστον, για τον τρόπο με τον οποίον αποφασίζει να τις εξωτερικεύσει.

«Παρά τις δυνατότητες της Μπάγερν, το να μιλάς για μεταγραφικό ντεμαράζ σε αυτή τη φάση, νομίζω πως στέλνει το λάθος μήνυμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός παράγοντας,επαναφέροντας το status του «κακού» στην συνείδηση του κόσμου απέναντι στους Βαυαρούς. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι ωφέλειες από έναν ιδανικό προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα ίσως να είναι ο ιδανικός λόγος για να γελάσει καλύτερα και... τελευταία, με το τέλος της πανδημικής κρίσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

 

Τελευταία Νέα