Λοπετέγκι – Ντιέγκο Κάρλος: Από το Πόρτο στον ουρανό

Gazzetta team
Λοπετέγκι – Ντιέγκο Κάρλος: Από το Πόρτο στον ουρανό

bet365

Ο ένας καθοδήγησε μαεστρικά την Σεβίλλη από τον πάγκο και ο άλλος με ένα ανάποδο ψαλίδι της χάρισε το έκτο Europa League. Γιούλεν Λοπετέγκι και Ντιέγκο Κάρλος ξέρουν ότι ήταν της μοίρας τους γραπτό να σηκώσουν μαζί μια μεγάλη κούπα. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο θυμάται (γι' αυτούς)...

Λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του Europa League από την Σεβίλλη κόντρα στην Ίντερ, η Πόρτο ήταν μια από τις πρώτες ομάδες που έστειλε διαδικτυακά συγχαρητήρια στην ομάδα της Ανδαλουσίας για το έκτο τρόπαιο της, τιμώντας τέσσερα πρώην μέλη της: Τον Φερνάντο, τον Όλιβερ Τόρες, τον Ντιέγκο Κάρλος και, βεβαίως, τον Γιούλεν Λοπετέγκι.

Ο Ντιέγκο Κάρλος έγινε από μοιραίος ωραίος, αφού υπέπεσε σε πέναλτι για τρίτο διαδοχικό ματς του Europa League (!), αλλά με ανάποδο ψαλίδι πέτυχε το γκολ που έστεψε την Σεβίλλη και χάρισε στον Βάσκο προπονητή τον πρώτο μεγάλο τίτλο της καριέρας του, αφού μέχρι τώρα είχε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε επίπεδο εθνικών ομάδων Κ19 και Κ21.

Ήταν, άτυπα, μια ανταπόδοση του Βραζιλιάνου κεντρικού αμυντικού στον Λοπετέγκι, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην Πόρτο. Είχαν συνεργαστεί, βεβαίως, μόνο σε προπονήσεις, αφού τότε ο Ντιέγκο Κάρλος ήταν 22 ετών και έπαιξε μόνο στην δεύτερη ομάδα των Δράκων, ως δανεικός από την Εστορίλ.

«Ακόμα και έτσι, ο Λοπετέγκι με βοήθησε πολύ» ξεκαθαρίζει ο παίκτης – αποκάλυψη της φετινής Σεβίλλης, τον οποίο ο πανέξυπνος αθλητικός διευθυντής Μόντσι απέκτησε από τη Ναντ το καλοκαίρι αντί 15 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον κοστολογείται 70 (η ρήτρα αποδέσμευσης είναι 75), με τις... μισές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να τον έχουν υπόψη τους.

Όχι, βεβαίως, επειδή έχει την τάση να κάνει εύκολα πέναλτι ή να παίρνει εύκολα κίτρινες κάρτες, αλλά γιατί είναι πολύ δυναμικός, εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι παρ' ότι δεν είναι πολύ ψηλός (1,86) και έχει την ικανότητα να βγάζει καλές μακρινές μπαλιές.

Παρά την κούραση (σωματική και ψυχολογική) από τον τελικό του Europa League, ο 27χρονος στόπερ από το Μπάρα Μπονίτα θα καθίσει να δει προσεκτικά αυτόν του Champions League μεταξύ Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου. Ο λόγος; «Το σημείο αναφοράς μου είναι ο Τιάγκο Σίλβα. Ένας αρχηγός με πολλή ποιότητα. Ο άλλος αμυντικός που πάντα μου άρεσε είναι ο (Κάρλες) Πουγιόλ, ο οποίος ποτέ δεν θεωρούσε χαμένη μια μπαλιά και συν τοις άλλοις ήταν κύριος, ένας τζέντλεμαν μέσα στο γήπεδο» εξηγεί ο άλλοτε αμυντικός της Σάο Πάουλο για τα είδωλά του.

ΔΑΚΡΥΑ ΛΥΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ

Ο Ντιέγκο Κάρλος, αποκαμωμένος και εξαντλημένος, συγκλόνισε με τα δάκρυα ανακούφισης – λύτρωσης και δικαίωσης που γέμισαν τα μάτια του, όταν έγινε αλλαγή και αφού ο τελικός δεν είχε ακόμα κριθεί.

«Πάω σπίτι με ένα τρόπαιο, ένα γκολ και έγκυο την γυναίκα μου» είπε χαμογελαστός, αφιερώνοντας το γκολ με τον κλασικό πανηγυρισμό της μπάλας μέσα από την φανέλα στην σύζυγό του Ναϊάρα, η οποία είναι έγκυος στο τρίτο τους παιδί, μετά τους μικρούς Ντάβι και Άλις.

Τηλεφώνημα με την σύζυγό του Ρόσα και κουβέντες με τα τρία μεγάλα πια παιδιά του (Γιόν, Ντανιέλ και Μαρία), αλλά και δάκρυα χαράς, ανακούφισης και, πάνω απ' όλα δικαίωσης, συνόδευσαν τα πανηγύρια του Γιούλεν Λοπετέγκι για την κατάκτηση του Europa League.

«Αυτό το τρόπαιο είναι αφιερωμένο στον Ρέγιες, στον Πουέρτα και σε όσους μας αγαπούν» ήταν ο συγκινητικός λόγος του 53χρονου Λοπετέγκι, ο οποίος σε μια διετία έζησε όσα δεν είχε ζήσει τα προηγούμενα 15.

Το καλοκαίρι του 2018, όταν ετοιμαζόταν να ζήσει την πρώτη του μουντιαλική εμπειρία ως προπονητής, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να διαδεχθεί τον Ζινεντίν Ζιντάν στην τεχνική ηγεσία της Βασίλισσας.

Το... τρένο της Ρεάλ περνάει μόνο μια φορά στην ζωή και ο Γιούλεν, ο οποίος ως νεαρός τερματοφύλακας μεγάλωσε στο φυτώριο της Βασίλισσας, δεν μπορούσε να αρνηθεί. Η συμφωνία, όμως, διέρρευσε και η ομοσπονδία δεν δέχθηκε να παραμείνει στο τιμόνι των Φούριας Ρόχας μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Λοπετέγκι έχασε άδοξα την δουλειά του ομοσπονδιακού προπονητή. Και, τέσσερις μήνες αργότερα, έχασε άδοξα και την δουλειά του στην Ρεάλ Μαδρίτης, ύστερα από συντριβή με 5-1 από την (επίσης πρώην ομάδα του) Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου».

Μέσα σε τέσσερις μήνες, ο προπονητής από το Αστεάσου που ανδρώθηκε στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας, πήγε από τον Παράδεισο στην Κόλαση. Ο Μόντσι, ο οποίος έχει μοναδική διορατικότητα σε παίκτες, αλλά και προπονητές, του έτεινε χείρα βοηθείας και εμπιστοσύνη, λίγους μήνες αργότερα.

Δεν το μετάνιωσε. Ο Λοπετέγκι έκανε εξαιρετική δουλειά στην Σεβίλλη, δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό και πολύ αξιόπιστο σύνολο, το οποίο καπάρωσε εύκολα το εισιτήριο για το επόμενο Champions League και, βεβαίως, έβαλε το ιδανικό κερασάκι στην σεζόν με την κατάκτηση του Europa League.

Ήρωας της Σεβίλλης και του Γιούλεν, ένας παίκτης που κάποτε, ως πιτσιρικάς, ο Βάσκος έβλεπε πως έχει προοπτικές, όταν τον παρακολουθούσε αγωνιζόμενο στην δεύτερη ομάδα της Πόρτο. Ποιος να του το έλεγε ότι, πέντε χρόνια αργότερα, θα του χάριζε την πιο όμορφη στιγμή της προπονητικής του καριέρας (μέχρι την επόμενη);

 

Τελευταία Νέα