Μάρκος Γιορέντε: Η Ρεάλ στο αίμα, η Ατλέτικο στην καρδιά

Gazzetta team
Μάρκος Γιορέντε: Η Ρεάλ στο αίμα, η Ατλέτικο στην καρδιά

bet365

Ο ήρωας του «Άνφιλντ» μεγάλωσε στην Μαδρίτη, έμαθε μπάλα στην ισπανική πρωτεύουσα και έφτιαξε το όνομά του στα (στενά) σύνορά της. Τον χαρτογραφεί ο Αλέξανδρος Λοθάνο.

Η Μαδρίτη είναι η πλέον πληγείσα πόλη της Ισπανίας από τον κορονοϊό και ξύπνησε την Πέμπτη (12/3) με το πρώτο κρούσμα στην ομάδα μπάσκετ της Ρεάλ, αυτό του Τρέι Τόμπκινς, το οποίο οδήγησε σε καραντίνα και την ποδοσφαιρική Βασίλισσα.

Ξύπνησε, όμως, και με την πανηγυρική διάθεση της οικογένειας της Ατλέτικο, μετά την ανατροπή και απίστευτη πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, χάρη στο 3-2 επί της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ».

Ήρωας για τους Ροχιμπλάνκος ένας ποδοσφαιριστής που από τα 13 του μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ, έγινε επαγγελματίας ντυμένος στα λευκά και, με εξαίρεση μια σεζόν στην οποία δόθηκε δανεικός στην Αλαβές, ήταν… βασιλικός μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Μάρκος Γιορέντε Μορένο μεγάλωσε μέσα στην Ρεάλ και είναι (ή μήπως ήταν;) φίλος της Ρεάλ, αλλά τον περασμένο Ιούνιο μετακόμισε στην μεγάλη τοπική αντίπαλο, η οποία κατέβαλε την ρήτρα αποδέσμευσης, ύψους σαράντα εκατομμυρίων ευρώ, ποντάροντας στον 25χρονο μέσο για να καλύψει το κενό του Ρόδρι, ο οποίος αποχαιρέτησε το «Wanda Metropolitano» για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μάντσεστερ Σίτι.

«Εγώ ήμουν ένα παιδί που, όπως τόσα άλλα, ονειρευόμουν να παίξω ποδόσφαιρο. Δούλεψα, θυσίασα πολλά πράγματα και πλησίασα στο να κάνω πραγματικότητα. Φεύγω από την Ρεάλ Μαδρίτης, που υπήρξε σπίτι μου για δέκα χρόνια. Φεύγω χωρίς παράπονο, με μεγάλες αναμνήσεις και αξέχαστους τίτλους» ανέφερε ο Μάρκος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, έχοντας στο παλμαρέ του ένα Champions League, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Μουντιάλ Συλλόγων.

«Ο δρόμος αποδεικνύεται περπατώντας, η δέσμευση αποδεικνύεται δουλεύοντας» ήταν το πρώτο μήνυμα του Γιορέντε ως Ροχιμπλάνκος, ελπίζοντας ότι από τον Ντιέγο Σιμεόνε θα βρει την εμπιστοσύνη που δεν είχε από τον Ζινεντίν Ζιντάν, παρ’ ότι πέρυσι ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ Συλλόγων.

Προς το παρόν, πάντως, δεν νιώθει απόλυτα δικαιωμένος, αφού αποτελεί «χρυσή» ρεζέρβα. Στο πρωτάθλημα έχει 18 συμμετοχές, μόλις πέντε ως βασικός, αν και οι τέσσερις τον τελευταίο ενάμισι μήνα.

Στο Champions League, είδε από τον πάγκο όλη σχεδόν την φάση ομίλων, έπαιξε μόλις εννέα λεπτά στο τελευταίο ματς με την Λοκομοτίβ Μόσχας και ένα ημίχρονο στο πρώτο παιχνίδι με την Λίβερπουλ.

Και, στην ρεβάνς, ήρθε το… μπαμ! Ο Ντιέγο Κόστα κόντεψε να διαλύσει τον πάγκο όταν ο Σιμεόνε τον αντικατέστησε με τον Γιορέντε, ο οποίος μπήκε για να «δέσει» την μεσαία γραμμή απέναντι στην ασφυκτική πίεση της Λίβερπουλ, αλλά ο Μάρκος εξελίχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή. Δύο γκολ και μια ασίστ στην παράταση και… τάβλα η πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Παππούς και πατέρας

Στις φλέβες του Γιορέντε κυλούν η Ρεάλ και η Ατλέτικο, όχι μόνο λόγω της δικής του πορείας, αλλά και τον προγόνων του. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ο Ραμόν Γκρόσο, χαρισματικός επιθετικός και σημαντικό στέλεχος της Ρεάλ για έντεκα χρόνια (1964-1975, με 366 συμμετοχές), κατακτώντας εφτά πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Προτού αποτελέσει μέλος της πρώτης ομάδας, όμως, έπαιξε ως δανεικός για μισή σεζόν στην Ατλέτικο, την οποία βοήθησε με τα γκολ του να αποφύγει τον υποβιβασμό!

«Είστε ο σωτήρας της Ατλέτικο;» τον ρώτησαν όταν έγινε η μεταγραφή. «Εγώ δεν είμαι κανένας, τώρα αρχίζω και έχω πολλά να μάθω» είχε απαντήσει, αλλά στο ντεμπούτο του έδωσε νίκη στην ομάδα με ανάποδο ψαλίδι (!) και ήταν καθοριστικός μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο πατέρας του Μάρκος, Πάκο Γιορέντε, υπήρξε στα νιάτα του ένας ικανός εξτρέμ. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικο δια χειρός Λουίς Αραγονές, κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Ισπανίας Κ21 και, στη συνέχεια, μετακόμισε στην Ρεάλ, εκμεταλλευόμενος έναν κανονισμό που επέτρεπε την μονομερή λύση του συμβολαίου, με την καταβολή μιας αποζημίωσης.

Η Ρεάλ έδωσε τότε 50 εκατομμύρια πεσέτες (περί τις 300 χιλιάδες ευρώ σήμερα) και έκανε δικό της τον μπαμπά Γιορέντε, ο οποίος έπαιξε εφτά χρόνια στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», χωρίς πάντως να ξεχωρίσει ιδιαίτερα.

Η «αρπαγή» του Γιορέντε εξόργισε τον τότε πρόεδρο της Ατλέτικο, θρυλικό Βιθέντε Καλδερόν, ο οποίος λίγο έλειψε να διακόψει σχέσεις με την Ρεάλ, λέγοντας για τον Πάκο ότι «να μην ξεχνάει κανείς ότι τον μαζέψαμε από τον δρόμο, όπου τον έβαλαν αυτοί που τώρα πληρώνουν για εκείνον»!

Χέντο και μπάσκετ

Η σχέση του Γιορέντε με την Ρεάλ, όμως, δεν «περιορίζεται» σε παππού και μπαμπά. Ο Πάκο Γιορέντε είναι ανιψιός του Πάκο Χέντο, του θρυλικού εξτρέμ της Βασίλισσας του Αλφρέδο ντι Στέφανο, μοναδικού παίκτη που έχει κατακτήσει έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών!

Συν τοις άλλοις, ο Μάρκος είναι ανιψιός του επίσης πρώην ποδοσφαιριστή Χούλιο, ο οποίος πλέον είναι μάνατζερ του (και με πέρασμα ως παίκτης από την Ρεάλ), αλλά και των παλαίμαχων παικτών του μπάσκετ, Χοσέ Λουίς και Τονίν.

Ο πρώτος, μάλιστα, υπήρξε διεθνής πλέι – μέικερ της Ρεάλ Μαδρίτης για δέκα χρόνια (σε δύο διαφορετικές θητείες), κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με την Ισπανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 και πλέον είναι πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καλαθοσφαιριστών στην χώρα.

Πως, λοιπόν, να μην κυλάει ο αθλητισμός και η Ρεάλ στο αίμα του νέου ήρωα της Ατλέτικο;

 

Τελευταία Νέα