Η μέρα που ο Γιαν Ζελέζνι άλλαξε τον ακοντισμό (vid)

Gazzetta team
Η μέρα που ο Γιαν Ζελέζνι άλλαξε τον ακοντισμό (vid)

bet365

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ημέρα που ο Γιαν Ζελέζνι σημείωσε ένα παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό που ακόμη δείχνει ακατάρριπτο.

Για 25 χρόνια τώρα, το παγκόσμιο ρεκόρ του θρύλου του παγκόσμιου στίβου, Γιαν Ζελέζνι, στον ακοντισμό παραμένει ακατάρριπτο. Ενα ρεκόρ που με εξαίρεση πέρυσι τον Γερμανό Γιαν Βέτερ, κανείς δεν είχε δείξει ικανός όχι να το σπάσει, αλλά να το… πλησιάσει έστω.

Ηταν σαν σήμερα, στις 25 Μαϊου του 1996, όταν ο Τσέχος πρωταθλητής ταξίδευε στην πόλη Γιένα της Γερμανίας προκειμένου να αγωνιστεί στο τοπικό μίτινγκ.

Εχοντας ήδη ρίξει βολές πάνω από τα 90μ. την σεζόν εκείνη, όλοι περίμεναν να δουν μία μεγάλη επίδοση από αυτόν. Όχι όμως αυτό που είδαν τελικά… Για τρία χρόνια κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ με 95.66μ., όμως κανείς δεν περίμενε ότι θα το ξεπεράσει κατά τρία ολόκληρα μέτρα! Κανείς, εκτός ίσως του προπονητή του.

Στο μίτινγκ το κοινό ήταν ενθουσιώδες καθώς μετείχαν τόπ ονόματα της Γερμανίας όπως η Χάικε Ντρέσλερ και η Πέτρα Φέλκε. Ηταν ένα ζεστό, για την εποχή, απόγευμα και οι αγώνες μεταδίδονταν από την Γερμανική τηλεόραση. Οι άνεμοι ορισμένες στιγμές ωστόσο δυσκόλευαν τους αθλητές. Όχι όμως και τους ακοντιστές. Ο Ζελέζνι είχε αντιμέτωπους τους δύο κορυφαίους Γερμανούς, που ήταν παραδοσιακά αντίπαλοί του σε μεγάλους αγώνες: τον Ρέιμοντ Χεκτ και τον Μπόρις Χένρι.

Αμφότεροι ήξεραν πως πρέπει να εκμεταλλευτούν τις καιρικές συνθήκες. Το αγώνισμα άρχισε στις 18:30 τοπική ώρα και ο Ζελέζνι πήρε προβάδισμα στην πρώτη βολή με 87,76μ., ενώ ο Χένρι έριξε 86,94μ. και ο Χεκτ ήταν άκυρος.

Ολοι νόμιζαν πως θα γίνει… ντέρμπι, αλλά στην δεύτερη βολή ο Ζελέζνι έστειλε το ακόντιο στα 92,88μ. και ο Χεκτ στα 90,06μ. Οι δύο Γερμανοί έκαναν εξαιρετικό αγώνα μέχρι την πέμπτη βολή. Εκεί, που ο Ζελέζνι άλλαξε την ιστορία…

Ντυμένος με μακρυμάνικο, έτρεξε στον διάδρομο και αφού πέταξε το ακόντιο με τέλεια γωνία, το είδε να φτάνει… στην άλλη πλευρά του γρασιδιού και στα δεξιά.

Ηταν τόσο έντονη η προσπάθειά του, που προσγειώθηκε και ο ίδιος στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να ακουμπήσει την γραμμή που θα έβγαζε άκυρη την προσπάθειά του.

Με γυμνό μάτι φαινόταν πως το παγκόσμιο ρεκόρ είχε μόλις καταρριφθεί, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδοση που θα έβλεπε στον χειροκίνητο πίνακα πίσω από τον Τσέχο: 98,48μ. και νέο παγκόσμιο ρεκόρ… Οι θεατές δεν μπορούσαν να δουν από απόσταση την επίδοση και έτσι αυτή πέρασε στον ηλεκτρικό πίνακα που είχε κι αυτός την ιστορία του… Ηταν ο πρώτος που είχε κατασκευαστεί στην Ανατολική Γερμανία το 1978.

Ζελέζνι: «Ταξίδεψα οδικώς με την γυναίκα και τα παιδιά μου για να κάνω το ρεκόρ»

Ο Ζελέζνι δεν έκρυβε την χαρά του καθώς αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ έγινε παρουσία της συζύγου του και των δύο παιδιών του που βρίσκονταν στις κερκίδες.

«Μετά την προετοιμασία μου στη Νότια Αφρική ένιωθα σε καλή κατάσταση. Δεν είχαμε κανονίσει για κάποιον αγώνα, αλλά παρακαλούσα τον προπονητή μου, Γιαν Ποσπισίλ, να μου βρει έναν», ανέφερε πίσω στο 2006 ο Ζελέζνι.

«Βρήκαμε αυτό στην Γιένα και πήγα οδικώς μαζί με την οικογένειά μου σε ένα ταξίδι 350 χιλιομέτρων από την Μλάντα Μπόλεσλαβ. Στην πρώτη μου προσπάθεια τα θαλάσσωσα. Στην δεύτερη έριξα πάνω από 92 μέτρα και ο προπονητής μου, μου είπε ότι μπορούσα να κάνω παγκόσμιο ρεκόρ», πρόσθεσε ο Ζελέζνι που δεν έκρυψε πως είχε στο μυαλό του το όριο των 100 μέτρων.

«Μετά το μίτινγκ σκέφτηκαν πως τα 100 μέτρα είναι εφικτός στόχος και σκεφτήκαμε να αγωνιστώ στην Οστράβα. Δεν τα κατάφερα όμως, αλλά έριξα βολή στα 94,64μ. Ακόμη πιστεύω πως τα 100 μέτρα είναι εφικτός στόχος για έναν ακοντιστή. Αν είναι σε καλή κατάσταση, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και η βολή είναι σωστή και εκρηκτική, τότε ένας top-class αθλητής μπορεί να το πετύχει» σχολίασε ο Τσέχος πρώην ολυμπιονίκης.

«Το παγκόσμιο ρεκόρ δεν ήταν τέλεια εκτελεσμένο όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι. Χέρια, πόδια, όμως… Υπάρχουν μικρά ζητήματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Αν στενοχωριέμαι για κάτι είναι γιατί τότε έκανα το ρεκόρ με ένα διαφορετικού τύπου ακόντιο, σε σχέση με αυτό που ρίχνουν τώρα. Το σημερινό ακόντιο δεν είχε εξελιχθεί εκείνη την περίοδο. Αν το ρίξεις σωστά μπορείς να ρίξεις πάνω από 100 μέτρα» είπε επίσης ο Ζελέζνι που κρατά ένα από τα παλαιότερα παγκόσμια ρεκόρ και τα λίγα που παραμένουν απλησίαστα από τον προηγούμενο… αιώνα.

Για να καταλάβει κανείς την αξία αυτού του ρεκόρ, αρκεί να σημειωθεί πως στην ιστορία έχουν καταγραφεί 142 βολές πάνω από 90 μέτρα, από 20 μόνο διαφορετικούς αθλητές. Ο μόνος που έχει ρίξει πάνω από 95 μέτρα είναι ο Γιόχανς Βέτερ, με το 97,76μ. που έριξε πέρυσι στην Πολωνία. Η τρίτη επίδοση όλων των εποχών είναι… μόλις (!) στα 93,90μ. και ανήκει σε έναν άλλο Γερμανό, τον Τόμας Ρόλερ από το 2017. Ανάμεσα στους κορυφαίους είναι και ο Κώστας Γκατσιούδης που με 91,69μ. κατέχει την ένατη επίδοση όλων των εποχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οστράβα: Τρομερός Βέτερ στο ακόντιο με 94,20μ.

Πρόβα… Ολυμπιακών Αγώνων στην Ντόχα για Στεφανίδη και Παπαχρήστου στην Ντόχα

 

Τελευταία Νέα