Super Bowl for... Dummies! (gifs & vids)

Gazzetta team
Super Bowl for... Dummies! (gifs & vids)

bet365

Απόψε (01:30, Fox Sports) έχει "Super Bowl" και επειδή όσο κι αν στην Ευρώπη δεν το «πολυκαταλαβαίνουμε», πρόκειται για το μεγαλύτερο "show" της γης, σας παρουσιάζουμε απλά και κατανοητά τι πρέπει να γνωρίζετε, για να παρακολουθήσετε τον αγώνα χωρίς την ανάγκη της... Wikipedia!

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς; Tο μεγαλύτερο μουσικό γεγονός; Το ακριβότερο διαφημιστικό τέταρτο της χρονιάς; Η μία και μοναδική «επαφή» σας με το "American Football";

Ό,τι και να είναι για τον καθένα από εμάς o «τελικός του NFL», ο «οδηγός» που ακολουθεί θα βοηθήσει στην παρακολούθηση του "Super Bowl LIV", απόψε το βράδυ... τουλάχιστον μέχρι να βγουν στη σκηνή η J-Lo και η Shakira, που εμφανίζονται στο φετινό Half time Show, ελπίζοντας να -μην- ξαναζήσουμε «ατύχημα», σαν αυτό της Janet Jackson, το μακρινό 2004 στο Χιούστον!

Ας πάμε μερικά χρόνια πίσω όμως. Ήταν 2 Φεβρουαρίου του 2014 και έχω αποφασίσει επιτέλους να παρακολουθήσω το "Super Bowl", το αθλητικό γεγονός που πλανάται σαν μύθος για όλους εμάς, που μεγαλώσαμε εκτός της Αμερικανικής κουλτούρας. Η μόνη μου «επαφή» με το άθλημα μέχρι εκείνη την ημέρα, ήταν η ταινία «Οι Αντικαταστάτες» με τον Keanu Reeves και όσοι είστε φαν του NFL, μπορείτε να καταλάβετε το ΣΟΚ μου, όταν διαπίστωσα ότι αυτά που «περιγράφει» η ταινία, είναι πιο δύσκολο να συμβούν και από την αρμονική συνύπαρξη των Harden, Westbrook και Durant στους Oklahoma City Thunder...

Οι ώρες περνούσαν, έχει φτάσει πλέον απόγευμα και εγώ πάσχιζα να βρω έναν εύκολο, περιεκτικό και κυρίως σύντομο -σε διάρκεια- οδηγό, για να μου «μάθει» τα βασικά του "football", ώστε να μπορέσω να δω τον αγώνα, ξεχωρίζοντας αυτό που βλέπω από έναν τυπικό αγώνα... snooker. Μια και το «έφερε η κουβέντα» για το snooker, θα τα πούμε σε άλλο «άρθρο» για αυτόν τον «θεούλη»!

Εκεί που ψάχνω λοιπόν, το 2014, πετυχαίνω αυτό το έπος:

Απλό έτσι; Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί δεν είχατε δει νωρίτερα αυτό το video και πιστεύετε ότι σε 78 δευτερόλεπτα καταλάβατε όλο το παιχνίδι, σωστά;

Όσοι πάντως δεν περιοριστείτε στην αποψινή παρακολούθηση του "Super Bowl" (αυστηρά συνοδεία μπίρας, nuggets και chicken wings), αλλά αποφασίσετε να μπείτε «βαθιά» του χρόνου και στην κανονική περίοδο του NFL, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κανόνες καταγράφονται σε 92 πυκνογραμμένες σελίδες, με απίστευτες λεπτομέρειες για χιλιάδες «καταστάσεις», που μπορούν να συμβούν στο γήπεδο την ώρα ενός αγώνα. Διαβάστε το αν... το λέει η καρδιά σας!

Πάμε στα βασικά...

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 60 λεπτά και χωρίζεται σε τέσσερα 15λεπτα ("quarters"). Το 1ο και 3ο "quarter", ξεκινούν με σέντρα, ενώ τα άλλα 2 συνεχίζονται ακριβώς από το σημείο που τελείωσε το προηγούμενο quarter. Μη σας ξεγελά η μία ώρα του παιχνιδιού. Με τις ενδιάμεσες διακοπές, η μέση διάρκεια ενός αγώνα είναι 3 ώρες και 12 λεπτά!

Το γήπεδο είναι λίγο μικρότερο από το γήπεδο του «δικού» μας ποδοσφαίρου, ή "soccer" για τους Αμερικανούς. Το μέγεθος του, είναι 100 γιάρδες, δηλαδή περίπου 92 μέτρα.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 53(!) παίκτες συνολικά, χωρισμένους σε τρία group, την επίθεση, την άμυνα και τις "special teams" (στον αγωνιστικό χώρο είναι πάντα 11 παίκτες από κάθε ομάδα), με αθλητές που έχουν «ειδικότητα» σε συγκεκριμένες «καταστάσεις», όπως για παράδειγμα το κράτημα της μπάλας στο έδαφος, για να σουτάρει ο "kicker", κάτι στο οποίο απέτυχε παταγωδώς ο κύριος με το νούμερο 2...

Ο υπέρτατος σκοπός είναι να φτάσεις στην περιοχή της αμυνόμενης ομάδας και να σκοράρεις. Το «γκολ» ονομάζεται "touchdown" και μεταφράζεται σε 6 πόντους, ακολουθούμενο από την επιλογή για 1 εύκολο πόντο με σουτ ή για 2 πόντους με πάσα ή τρέξιμο. Το 95% των "touchdown" ακολουθεί προσπάθεια για 1 πόντο.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι δύο τρόποι να σκοράρεις. Ο ένας είναι με σουτ για 3 πόντους και ονομάζεται "field goal", γνωστό και ως «τρίποντο» στους μπασκετικούς. Ο άλλος, είναι να «πιάσεις» την επιτιθέμενη ομάδα στη βάση της ("endzone") και να κερδίσεις 2 πόντους, που όμως είναι πολύ σπάνιο. Στατιστικά, συμβαίνει μία φορά στα 14,5 παιχνίδια!

Κατά σατανική σύμπτωση βέβαια, αυτός ήταν ο τρόπος που άνοιξε το σκορ στο "Super Bowl XLVIII", τον πρώτο αγώνα που παρακολούθησα στη ζωή μου, πριν ακριβώς 6 χρόνια!

"100 Yards of Glory"

Κάθε ομάδα έχει 4 προσπάθειες ("downs") για να καλύψει 10 γιάρδες. Μπορεί να πετάξει τη μπάλα ή να τρέξει με αυτήν. Παράδειγμα, η ομάδα Α βρίσκεται στην επίθεση, είναι η 1η της προσπάθεια (1ο "down") και αποφασίζει να τρέξει αντί να «πετάξει» την μπάλα. Η ομάδα Β όμως, που βρίσκεται σε άμυνα, την σταματάει αφού έχει καλύψει μόλις 2 γιάρδες. Στην επόμενη προσπάθεια λοιπόν, η ομάδα Α είναι στο 2ο "down" και πρέπει να καλύψει 8 γιάρδες για να κερδίσει ένα καινούργιο σετ από 4 "downs". Σκοπός της άμυνας, είναι να σταματήσει την ομάδα που επιτίθεται, πριν καλύψει τις 10 γιάρδες!

Οι πιο πολλές προσπάθειες της επιτιθέμενης ομάδας που θα φτάσουν στο 4ο "down", καταλήγουν σε σουτ της μπάλας (λέγεται "punt"), καθώς αν οι παίκτες της δεν καταφέρουν να καλύψουν τις γιάρδες που τους λείπουν για να αποκτήσουν ένα καινούργιο σετ "downs", χάνουν την μπάλα, στο σημείο που την «έπιασε» η άμυνα. Έτσι, όταν μπει η επίθεση της αμυνόμενης ομάδας στο γήπεδο, θα έχει να καλύψει λιγότερες από τις 100 γιάρδες του γηπέδου για να σκοράρει.

Επομένως στο 4ο down, οι ομάδες επιχειρούν να κλωτσήσουν την μπάλα, είτε για να βάλουν όση περισσότερη απόσταση μπορούν, ανάμεσα στη βάση τους ("endzone") και στο σημείο που θα ξεκινήσει την επίθεση η άλλη ομάδα ("punt"), είτε για να βάλουν τρίποντο ("field goal"). Όχι σαν του Harden...

Συγχαρητήρια!! Μόλις ξεκλειδώσατε την πίστα, «καταλαβαίνω επιτέλους τι βλέπω»! Είναι η πιο... δύσκολη πίστα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Ο ωραίος του σχολείου!

Το «παιχνίδι» όμως, το κάνουν οι παίκτες και υπάρχουν μερικές σημαντικές θέσεις, που καλό θα ήταν να γνωρίζετε!

Φανταστείτε λοιπόν, τον... ωραίο του σχολείου στα αμερικάνικα high school ή τον πρόεδρο του 15μελους στα δικά μας λύκεια! Αυτός ο «σατανάς», είναι ο "Quarterback"!

Η πιο νευραλγική και υψηλά αμειβόμενη θέση στο American Football. Ο παίκτης που πασάρει και συνήθως καρπώνεται την αποτυχία ή την επιτυχία μιας ομάδας. Αν έπρεπε να θυμάστε τρία ονόματα - θρύλους, αυτά θα ήταν o Payton Manning, o Joe Montana και o GOAT του αθλήματος, αειθαλής σύζυγος της Ζιζέλ, Tom Brady, που πρωταγωνιστεί ακόμα και σήμερα σε ηλικία 42 ετών με τους New England Patriots!

Οι "Wide Receiver" και οι "Tight End", είναι αυτοί που πιάνουν τις πάσες του "Quarterback" και οι "Running Back" είναι αυτοί που προσπαθούν με το τρέξιμο να «διασπάσουν» την άμυνα και να φτάσουν στο "endzone", για να σκοράρουν.

Παύση...

Έχω μόλις διαβάσει την είδηση για την πτώση του ελικοπτέρου του Kobe Bryant! Ο πρώτος τεράστιος παίκτης που θυμάται η γενιά μου, που δεν πρόλαβε τον Michael Jordan!

Θα τον θυμόμαστε για τα αμέτρητα μπασκετικά του κατορθώματα, αλλά προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την εμφάνιση του, που είχα την τύχη να δω live -όχι στο Staples, αλλά- σε μια άυπνη φοιτητική βραδιά στο Βόλο.

Ας «ταξιδέψουμε» όμως από τις 2 Φεβρουαρίου του 2014, στις 2 Φεβρουαρίου του 2020, όπου κατά σατανική σύμπτωση, είναι η μέρα που θα διεξαχθεί και το "Super Bowl LIV"!

Kansas City Chiefs Vs San Francisco 49ers, η πρωταθλήτρια ομάδα της AFC (κάτι σαν την «Aνατολή» στο NBA ) απέναντι στην πρωταθλήτρια της NFC.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των 2 ομάδων σε "Super Βowl".

Fun Facts

50 χρόνια μας χωρίζουν από την τελευταία παρουσία των Chiefs σε "Super Bowl".

Η έμπνευσή για το όνομα "Super Bowl" ανήκει στον Lamar Hunt, πρώην ιδιοκτήτη των Chiefs. Ο «μύθος» λέει ότι σκέφτηκε το όνομα, παρακολουθώντας τη μικρή του κόρη να παίζει με ένα παιχνίδι που λεγόταν "super ball".

O Quarterback των Chiefs, Patrick Mahomes, ήταν ο περσινός MVP της κανονικής περιόδου του NFL. Ο κύριος αυτός μπορεί να πασάρει με όποιο τρόπο μπορείτε να φανταστείτε, ενώ πρόσφατα μας απέδειξε ότι μπορεί να τρέξει και να σκοράρει εξίσου εντυπωσιακά.

Στον ημιτελικό της AFC, απέναντι στους Houston Texans, οι Chiefs σκόραραν 7 touchdown σε 7 συνεχόμενες κατοχές, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία ομάδα στην ιστορία, ανατρέποντας το σκορ του 1ου 15λέπτου, 0-24, στο τελικό 51-31. Τρελό πραγματικά!

Η μέση τιμή για εισιτήριο για το "Super Bowl LIV", είναι τα $9,590, καθιστώντας το, το ακριβότερο στην ιστορία! Αυτή η τιμή είναι ακριβότερη κατά $4,200 από το 2ο, ακριβότερο στη σχετική λίστα, το "Super Bowl LII", το 2017, ανάμεσα στους Patriots και τους Eagles.

Για τους 49ers είναι η έβδομη παρουσία τους σε "Super Bowl", με «συγκομιδή» 5 δαχτυλίδια και μόνη ήττα αυτήν του 2012 απέναντι στους Baltimore Ravens. Quarterback εκείνη τη βραδιά, ήταν ο Colin Kaepernick, o οποίος το 2016 εμπνεύστηκε και εφάρμοσε τo γονάτισμα κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Αμερικανικού εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία απέναντι στις μειονότητες.

Αν οι 49ers πανηγυρίσουν τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου την κατάκτηση του "Super Bowl", θα ισοφαρίσουν με 6 κατακτήσεις, τους Steelers και τους Patriots.

Έξι από τους επτά διαιτητές θα είναι μαύροι, κάτι το οποίο συμβαίνει για 1η φορά στην ιστορία των "Super Bowl". O πρώτος διαιτητής παρ' όλ' αυτά, θα είναι λευκός.

Ο Quarterback των 49ers, Jimmy Garoppolo, έχει ήδη 2 κατακτήσεις "Super Bowl" με τους Patriots, όντας όμως αναπληρωματικός, πίσω από τον Tom Brady.

Aπολαύστε το λοιπόν και μέχρι να αρχίσει θυμηθείτε τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών!

* Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι Sales Field Expert στη Vodafone Greece, πιστός αναγνώστης του gazzetta (αν μπορούσε, ας έκανε κι αλλιώς) και στον ελεύθερό του χρόνο είναι υποψήφιος για τον «τίτλο» του... Εκνευριστικότερου manager στην ιστορία του ΝΒΑ Fantasy!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα