Ο Κούδας, ο Γκαρσία και το… «κλικ του αιώνα»! (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο Κούδας, ο Γκαρσία και το… «κλικ του αιώνα»! (pics)

bet365

Ο Πάμπλο Γκαρσία στάθηκε σε μια φωτογραφία του Γιώργου Κούδα, που κατά σύμπτωση, σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το gazzetta.gr σας θυμίζει την ιστορία από το… κλικ του αιώνα!
Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε λεπτό, με το Edit My Bet* της bwin ισχύει το ίδιο τώρα και για το στοίχημά σου! |21+ (*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις)

Παραμονές Χριστουγέννων του ‘63, με το ημερολόγιο να δείχνει «21 Δεκεμβρίου», σαν σήμερα δηλαδή πριν από 57 χρόνια, το αστέρι του Γιώργου Κούδα, ανέτειλε στο γαλαξία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Ο μόλις 17 ετών και 28 ημερών πιτσιρίκος από την Άγιο Παύλο της Θεσσαλονίκης όχι μόνο μπήκε στην αποστολή της πρώτης ομάδας για πρώτη φορά στη ζωή του, αλλά βούτηξε απ’ την αρχή στα βαθιά ξεκινώντας στη βασική ενδεκάδα του «Δικεφάλου» απέναντι στον Εθνικό Πειραιώς στη Λεωφόρο.

Ο ΠΑΟΚ είχε κατέβει οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και την επομένη του αγώνα και της εκτός έδρας ήττας από τον Εθνικό, οι εφημερίδες δεν υποδέχθηκαν και με τα καλύτερα λόγια το νεαρό άσο του «Δικεφάλου»: «Εδειξεν απειρίαν εις κρισίμους στιγμάς», έγραφαν χαρακτηριστικά στις ελάχιστες αναφορές τους στο όνομα «Γιώργος Κούδας».

Ο αγώνας έγινε το Σάββατο και όχι την Κυριακή, καθώς θα έπαιζε ο Παναθηναϊκός με τη Νίκη Βόλου, σε μια Αθήνα που είχε κοιμηθεί με τη φωνή του Γεωργίου Παπανδρέου να προκηρύσσει «εκλογαί άνευ χρονοτριβής», αφού πρώτα αρνήθηκε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την ΕΡΕ και ανακοινώνοντας από το βήμα της βουλής «πρόγραμμα κοινωνικής και κρατικής μερίμνης προς ολόκληρον τον ελληνικόν λαόν»!

Ο Μαγυάρος Γκιόργκι Μπαμπολτσάι τόλμησε και έβαλε στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας, έναν 17χρονο ποδοσφαιριστή, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ότι ήταν αυτός που θα άλλαζε το «στάτους κβο» του λαοφιλούς συλλόγου. Ντυμένος στα «ασπρόμαυρα» για 21 χρόνια ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου κατέγραψε 607 (504 πρωτάθλημα, 70 κύπελλο, 33 Ευρώπη) επίσημες συμμετοχές, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (1976), δύο κύπελλα (1972, 1974). Μια ζωή γεμάτη από δόξα και μεγαλεία!

Ο Γκαρσία και το «κλικ του αιώνα»!

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει το DNA του ΠΑΟΚ. Τελεία και παύλα! Όχι, πως χρειαζόταν η ξεχωριστή αναφορά στη στιγμή που σημάδεψε την καριέρα του Γιώργου Κούδα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, για να το καταλάβουμε και να το εμπεδώσουμε.

Το ξέσπασμα του «Τσε» σήκωσε εκ νέου πολύ σκόνη, πέραν όμως από τις όποιες αντιδράσεις τα λόγια του για τον «Μεγαλέξανδρο» άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές των φίλων του «Δικεφάλου».

«Στην Τούμπα έχουμε τη φωτογραφία του Κούδα, που τον τραβάνε και δεν πέφτει. Εμείς δεν πέφτουμε με τίποτα», είπε με εμφανή και έντονη συναισθηματική φόρτιση ο Ουρουγουανός.

Ο Γκαρσία έχει δει πολλές φορές τη φωτογραφία όπου ο Κούδας ντριμπλάρει τον Άνθιμο Καψή, που επιχειρεί να τον σταματήσει και συμβάλλει με την στάση του ώστε να αποτελεί κι εκείνος μέρος της της καλύτερης (αποτυπωμένης) στιγμής του Έλληνα άσου με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ένα ιστορικό κλικ του φωτορεπόρτερ Μιχάλη Παππού, «η φωτογραφία του… αιώνα», όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της.

«Στο βίντεο του μυαλού μου, θυμόμουν ότι κάνει έχει γίνει, αλλά δεν περίμενα αυτή την τόσο ακριβής αποτύπωση της στιγμής που έγινε το φάουλ. Όταν είδα τις φωτογραφίες συγκλονίστηκα και αυτή η φωτογραφία με κράτησε συντροφιά στην ποδοσφαιρική ζωή μου!

Εκανα μια αστραπιαία αλλαγή κατεύθυνσης με μεγάλη ταχύτητα και με την μπάλα στα πόδια, κατευθυνόμενος προς την εστία του ΠΑΟ. Ο Καψής δεν είχε άλλη επιλογή, αφού η φάση ήταν σίγουρο γκολ, από το να με ανατρέψει. Το έκανε, αλλά σημασία έχει το πώς. Προτίμησε να με πιάσει με τα χέρια, παρά να με χτυπήσει από πίσω και να με τραυματίσει πιθανότατα. Για μένα ήταν ένα παλικαρίσιο φάουλ, που φαινομενικά εκθέτει τον αμυντικό, αφού στη φωτογραφία φαίνεται ο Κούδας να καλπάζει και ο Καψής να προσπαθεί κάνοντας βουτιά να τον πιάσει. Κατά βάθος, όμως, η φάση αυτή είναι ένας ύμνος του φερ πλέι. Ο Καψής ήταν ένα παιδί μάλαμα. .Ο κόσμος του ΠΑΟΚ, η γεμάτη Τούμπα ήταν για όλους μας το οξυγόνο, το ντοπάρισμα κι αυτός, που με την δύναμή του, μας έδινε το δικαίωμα να εξάπτουμε τη φαντασία μας και να προσφέρουμε τέτοιες στιγμές», έχει πει στο gazzetta.gr ο Κούδας επιχειρώντας να περιγράψει τη συγκεκριμένη φάση και την στιγμή μαζί με τον Καψή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0, για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας

Όσοι ήταν εκείνο το βράδυ της 18ης Απριλίου 1973 στην Τούμπα θα θυμούνται, ότι στη συνέχεια της φάσης, με την ανατροπή του Κούδα από τον Καψή, ο ΠΑΟΚ σημείωσε το δεύτερο γκολ του με τον Δημήτρη Παρίδη.

«Από ολόκληρο τον αγώνα υπήρξε μια φάση που, όχι μόνο χαρακτήρισε την διαφορά των δύο ομάδων στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και ήταν η αρχή του δεύτερου γκολ, ήταν και ο τρόπος αντιμετωπίσεως των παικτών του Δικέφαλου, που η ανάγκη έφερε στους παίκτες του Παναθηναϊκού, ήταν, στην κυριολεξία, μια φάση που άξιζε ένα ολόκληρο ματς», έγραψε την επόμενη μέρα η «Μακεδονία» περιγράφοντας το… «κλικ του αιώνα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα