Ο Άρης «σκότωσε» το φάντασμά του

Ο Άρης «σκότωσε» το φάντασμά του

Ο Άρης «σκότωσε» το φάντασμά του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το χειρότερο πρώτο ημίχρονο του φετινού Άρη, την απίστευτη μετάλλαξή του στο δεύτερο αλλά και την αξία του (πραγματικά) ποιοτικού πάγκου…

Η επιστροφή έπειτα από ένα τόσο κακό (… έως τραγικό) πρώτο ημίχρονο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν τα βασικά αγωνιστικά γρανάζια υπολειτουργούν σε βαθμό κατάρρευσης, η ομάδα μοιάζει πελαγωμένη στο γήπεδο με αδυναμία εκτέλεσης ακόμη και της πιο απλής πάσας, προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα. Γι’ αυτό Άκης Μάντζιος σταυροκοπιόταν μπροστά από τον πάγκο του, αρνούμενος να πιστέψει αυτό που είχε μπροστά στα μάτια του. Μόνο οι τοίχοι των αποδυτηρίων του Άρη γνωρίζουν τι ειπώθηκε στην ανάπαυλα, υποψιάζομαι όμως, ότι ακόμη και ο χαμηλών τόνων 51χρονος τεχνικός θα ανέβασε αρκετά τους τόνους της φωνής του χάριν αφύπνισης του συνόλου. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που βρέθηκε σ’ αυτή τη θέση. Το ίδιο είχε γίνει και στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, στο πλέον αντιπροσωπευτικό παιχνίδι του φετινού Άρη γιατί εκεί παρουσίασε τον χαρακτήρα του, με τη διαφορά ότι εκεί κλήθηκε να επιστρέψει από το κρύο.

Ο Άρης του πρώτου ημιχρόνου στοιχειοθετεί παράδειγμα προς αποφυγή κι αυτός του δεύτερου μέρους είναι η πιο λαμπρή διαφήμιση της φετινής χρονιάς. Μιας ομάδας παντός καιρού, σφυρηλατημένη στα δύσκολα, με χαρακτήρα και προσωπικότητα για να ξεπερνά την κακή στιγμή ή μάλλον, όσες κι αν μαζευτούν. Γιατί στο πρώτο ημίχρονο ήταν μισή ντουζίνα από δαύτες και η αναφορά έχει να κάνει με τις έξι τελικές φάσεις του Αστέρα Τρίπολης (εντός περιοχής).

Το πρόβλημα ξεκινούσε από την επιθετική γραμμή γιατί δεν έβαζε την πίεση που θα έπρεπε στον αντίπαλο αλλά του έδωσε ελευθερία χρόνου και σκέψης για να χτίσει το παιχνίδι του όπως ήθελε. Κακώς εκτιμήθηκε ότι ο Άρης έδωσε χώρο στον αντίπαλό του. Δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει σε ταχύτητα κι όσο κυλούσαν τα λεπτά, έχανε επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Κι όταν η πρώτη γραμμή πίεσης δεν υφίσταται, μοιραία γκρεμίζεται και η δεύτερη. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το χειρότερο παιχνίδι του Λούκας Σάσα. Ο Αστέρας του έδωσε και κατάλαβε (του Άρη), παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των δύο στόπερ (Ροζ-Δεληζήση), αλλά πλήρωσε σε καταλυτικό βαθμό την αναποτελεσματικότητά του. Προφανώς δεν πήρε αυτό που άξιζε βάσει της εικόνας του. Δικαίως τρωγόταν με τα ρούχα του ο Μίλαν Ράσταβατς μετά το παιχνίδι.

Το παιχνίδι άλλαξε όταν ο Άκης Μάντζιος ενεργοποίησε το Plan B, το σχέδιο δηλαδή που είχε σκεφτεί πριν το παιχνίδι, αλλά τελικώς επέλεξε τους Μαντσίνι-Μήτρογλου στο αρχικό σχήμα. Ο πρώτος ήταν κακός και ο δεύτερος έμοιαζε ξένο σώμα. Ίσως γιατί του έτυχε να έχει τους Μπρούνο Γκάμα, Φακούντο Μπερτόγλιο σε μέτριο έως κακό ημίχρονο. Με κακές αποφάσεις, μπερδεμένες σκέψεις και αρκετές ημιτελείς προσπάθειες Ο φορ χρειάζεται ψωμάκι και ο 33χρονος επιθετικός δεν το είχε, αλλά στις περισσότερες στιγμές του στον αγώνα ήταν εκτός περιοχής ζητώντας την μπάλα. Κοινώς, εκτός θέσης.

Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ

Το Plan B του Μάντζιου περιλάμβανε την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Σάντε Σίλβα, Δημήτρη Μάνου, την επένδυση στην ταχύτητα του πρώτου αλλά και στη χρησιμότητα του δεύτερου στην πρώτη γραμμή πίεσης, γνωρίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα δεν είναι δα και το βασικό προσόν του αλλά υπήρξαν κι άλλοι αγώνες που ήταν παράγοντας του παιχνιδιού, όπως έκανε σήμερα (4/4). Τελικώς, πριν τη λύτρωση, ήρθε η εξιλέωση. Η αρχή έγινε με τον Μπρούνο Γκάμα, το εξαιρετικό κράτημα μπάλας και την αποδέσμευση της τελευταίας με την πάσα στον Λούκας Σάσα για να έρθει και η δεύτερη με την τρομερή πάσα του Βραζιλιάνου στη «σαΐτα».

Μέχρι εκείνο το σημείο και μόνο στο δεύτερο ημίχρονο, Σάσα και Γκάμα είχαν καταστρέψει τρεις προϋποθέσεις για γκολ λόγω κακής απόφασης ή εκτέλεσης. Τα δε στόπερ του Αστέρα Τρίπολης μάλλον δεν είχαν συγκέντρωση στο scouting γιατί θα έπρεπε να είχαν προνοήσει ότι ο Σίλβα βασίζεται στην ταχύτητά του (με ή χωρίς την μπάλα). Ανέβηκαν πολύ ψηλά σε μία φάση που χρειαζόταν σύνεση και επαγρύπνηση. Ο Πορτογάλος είχε κάνει (σχεδόν) το ίδιο και στην πρώτη επαφή του με την μπάλα με τη φανέλα του Άρη στο «Κλ. Βικελίδης». Επίσης απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, αλλά εκεί αποδεσμεύτηκε με μια ντρίμπλα και δεν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Αυτή τη φορά δεν πέταξε στα σκουπίδια την ενέργειά του και το έβαλε.

Ο ΠΑΓΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ

Για έβδομη φορά αλλάζει τη ροή ενός αγώνας παίκτης ο οποίος έρχεται από τον πάγκο. Οι έξι ανήκουν σε δύο παίκτες καθώς ο Φακούντο Μπερτόγλιο το έκανε με Λαμία, Ολυμπιακό και Βόλο σκοράροντας μάλιστα, ομοίως και ο Σίλβα καθώς πριν τον σημερινό (4/4) αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης έκανε το ίδιο απέναντι σε Λάρισα και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Η 7η ανήκει στον Έργκυς Κάτσε και είναι ο περιβόητος αγώνας στο Περιστέρι, στο καλύτερο παιχνίδι του διεθνή Αλβανού μέσου.

Ο Άρης δεν έχει απλά ποιοτικό πάγκο επειδή ο Άκης Μάντζιος νιώθει άνετα στη χρησιμοποίηση κάθε παίκτη σε όλες τις θέσεις πλην του κέντρου της άμυνας, αλλά γιατί αισθάνεται ότι ο καθένας κουμπώνει σ’ αυτά που πρεσβεύει η ομάδα του. Είναι μια συζήτηση που προσωπικά είχα πρόσφατα αναζητώντας τον MVP του φετινού Άρη. Όποια επιλογή κι αν γίνει, δεν θα είναι απολύτως αντικειμενική. Γιατί Μπερτόγλιο και Μπρούνο Γκάμα τράβηξαν το κουπί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε ο Λούκας Σάσα. Γιατί επίσης, Ροζ και Δεληζήσης παρουσιάζουν υποδειγματική σταθερότητα στο κέντρο της άμυνας, γιατί ο Τζέιμς Τζέγκο αποδείχθηκε ένα εξαιρετικό 6αρι, γιατί ακόμη ο Ντάνιελ Σούντγκρεν μας εξέθεσε ομαδικώς με τις φετινές εμφανίσεις του, πλην της σημερινής. Γι’ αυτό απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης ο Άρης «σκότωσε» το φάντασμά του. Έχει επιβάλλει την αίσθηση ότι ακόμη και στην κακή του μέρα, επειδή έχει ΟΜΑΔΑ, θα ξεπεράσει τη δύσκολη στιγμή και στο τέλος θα πάρει αυτό που θέλει. Γι’ αυτό επίσης σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όταν χάνει, χάνει ως ΟΜΑΔΑ…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.