Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ σε κρίση, με στόχο την «απόκρουση» της ολικής κατάρρευσης

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ σε κρίση, με στόχο την «απόκρουση» της ολικής κατάρρευσης

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σημερινό Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ, ένα ντέρμπι ομάδων που διέρχονται περίοδο σοβαρής κρίσης, η οποία θα επιδεινωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ηττημένο...

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Δεν είναι από τα παιχνίδια που προσφέρονται για εύκολες προβλέψεις το σημερινό στη Λεωφόρο, όπου ο Παναθηναϊκός παραμένει αήττητος εφέτος σε αγώνες πρωταθλήματος. Η ταυτότητα του Τριφυλλιού και του ΠΑΟΚ είναι εύκολα αναγνωρίσιμη για όσους τις παρακολουθούν, όμως αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα συμπεράσματα είναι εύκολα. Όχι για το αποτέλεσμα, αλλά ακόμα – ακόμα και για τη ροή και εξέλιξη της αναμέτρησης. Διότι είναι δύο ομάδες που διέρχονται περίοδο κρίσης, που αδυνατούν να βρουν εφικτές λύσεις στα διαφορετικού τύπου αγωνιστικά τους ζητήματα και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πώς οι προπονητές και οι παίκτες θα «αντιδράσουν» μετά από 15θήμερο γκρίνιας, εσωστρέφειας και… υπερ-ανάλυσης των δεδομένων. Μπορούμε, ωστόσο, να περιγράψουμε το πλαίσιο που διαμορφώνεται πριν από την έναρξη του ντέρμπι στις δύο ομάδες…

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από τον εύκολο - όπως εξελίχθηκε το 1-2 στη Λεωφόρο - αποκλεισμό στο Κύπελλο και από δεύτερη σερί ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες» όπου παρότι έχανε 1-0 από νωρίς κατάφερε να δημιουργήσει… μισή ευκαιρία! Προέρχεται από εντονότατους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που έφεραν τον Λάζλο Μπόλονι στην πόρτα της εξόδου, προκάλεσαν τετ α τετ συζητήσεις προπονητή και γενικού διευθυντή με τους ποδοσφαιριστές και δημιούργησαν κατάσταση «συναγερμού» σε όλους. Είχε βάλει… έκτη και έτρεχε με το απίστευτο 7-2-0 στον β΄γύρο μέχρι και το ματς στο Αγρίνιο, είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ (από τον Ελ Αραμπί), αλλά μέσα σε 15 μέρες ήρθαν όλα Τούμπα. Ηττα από τον Παναιτωλικό, «φοβική» ισοπαλία με την ΑΕΚ, νοκ άουτ από τον ΠΑΣ Γιάννινα σε Κύπελλο και πρωτάθλημα.

Ο Μπόλονι δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του μετά το τελευταίο ματς. «Το πρόβλημά μας είναι το γκολ» διέγνωσε. Σωστός, δεδομένου ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αν εξαιρέσει κάποιος τα γκολ που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός σε κόντρα επιθέσεις και από στατικές φάσεις, έχει πανηγυρίσει μόλις μία φορά σε ροή αγώνα με κατοχή μπάλας: στο γκολ (1-0) του Μαουρίσιο εναντίον του Ολυμπιακού. Δουλειά των προπονητών, όμως, δεν είναι να προβαίνουν σε κοινότοπες διαπιστώσεις, αλλά να προσπαθούν για να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα. Κι αυτό το πρόβλημα του Παναθηναϊκού που έχει το τρίτο μικρότερο παθητικό γκολ στο πρωτάθλημα (μετά τον Ολυμπιακό και τον Αρη, με 18 γκολ), αλλά απέχει παραγωγικά… 20 γκολ από τον Δικέφαλο του Βορρά (48-28 γκολ), δεν έχει λυθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, παρά το εντυπωσιακό σερί αποτελεσμάτων που κάλυψε με χρυσόσκονη τρίποντων το κενό δημιουργικού περιεχομένου ποδόσφαιρο που παρουσιάζει πολλάκις αυτή η σε γενικές γραμμές «εργατική», παθιασμένη και συνεπής αμυντικά ομάδα του Ρουμάνου.

ΑΦΟΡΗΤΟΙ ΠΟΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Οι αλχημείες με Καμπετσή αριστερό εξτρέμ (για να παίζει… man to man τον Σβάρνα!!!) φαίνεται πως τελειώνουν σιγά – σιγά, αλλά τα προβλήματα με τις απουσίες συνεχίζονται και πληγώνουν τον Παναθηναϊκό κυρίως στη μεσαία γραμμή του. Τον πληγώνουν μέχρι του σημείου να δοκιμάζει στην προπόνηση τον Αθανασακόπουλο που έχει παίξει επτά λεπτά από τις 10 Ιανουαρίου και τον Αγιούμπ που έχει αγωνιστεί οκτώ λεπτά από τις 6 Δεκεμβρίου! Του λείπει αφόρητα ο Κουρμπέλης (ειδικά στα «μεγάλα» ματς), του λείπει ο Σανκαρέ, του λείπει αφάνταστα και ο Αλεξανδρόπουλος με τον οποίο «βασικό» ο Παναθηναϊκός είναι αήττητος στο πρωτάθλημα από το ματς του πρώτου γύρου εναντίον του Αρη, τον περασμένο Οκτώβριο! Τουλάχιστον επιστρέφει ο Νιάς και ο Παναθηναϊκός θα έχει σήμερα έναν (άπειρο, αλλά «κανονικό») αμυντικό μέσο για να στηρίζει τον Μαουρίσιο που δεν μπορεί να σκουπίζει, να καθαρίζει, να μαγειρεύει, να σιδερώνει, να σφουγγαρίζει…

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό οι παίκτες έχουν μπολιαστεί με φοβική νοοτροπία, η οποία όμως αποδείχθηκε αποτελεσματική μόνο όταν οι Πράσινοι προηγήθηκαν στο σκορ. Κι αυτό όχι πάντα, καθώς πλέον η ρέντα εξαντλήθηκε (από το Αγρίνιο…) και η ΑΕΚ ισοφάρισε στη Λεωφόρο παρά το 1-0 του Βέλεθ που επίσης απουσιάζει και στερεί από τον Παναθηναϊκό το κοκτέιλ δυναμισμού, πάθους, επιθετικής απειλής στις στατικές φάσεις. Οι Πράσινοι καλούνται σήμερα να βρουν ισορροπία, να ανεβάζουν περισσότερο τους ακραίους μπακ και την αμυντική τετράδα τους, να πιέζουν περισσότερο κατά διαστήματα την άμυνα του αντιπάλου και ταυτόχρονα να είναι προσεκτικοί στα κόρνερ/φάουλ του ΠΑΟΚ και να περιορίσουν τους Ουάρντα – Τζόλη – Ζίβκοβιτς: πολύ πολύ δύσκολο όλο αυτό! Δεν «χάνονται» με ισοπαλία, δεν «σώνονται» με νίκη, αλλά σχεδόν καταστρέφονται με ήττα.

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΑ - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΤΟΥΡΙ

Ο ΠΑΟΚ πέρασε επίσης μια εβδομάδα μεγάλης πίεσης, η οποία θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχε «κλέψει» το βαθμό από τον Αρη στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι της Τούμπας και από ένα λάθος του γκολκίπερ Μπουσέ. Ο Παναθηναϊκός, βέβαια δεν μπορεί να παίξει όπως είχε αγωνιστεί ο Αρης επί 70 λεπτά στην Τούμπα. Δεν έχει τέτοια χημεία και τέτοιες αρχές στην ποδοσφαιρική του ταυτότητα. Εχει, όμως παίκτες με προσωπικότητα, είναι πολύ επικίνδυνος στις στατικές φάσεις και αν βρεθεί μπροστά στο σκορ είναι και δυσκολοκατάβλητος αν οι αλλαγές από τον πάγκο είναι σωστές.

Ο Πάμπλο Γκαρσία επιμένει στο 4-2-3-1 χωρίς τρίτο χαφ (αλλά με παίκτη πίσω από τον σέντερ φορ) και ίσως αυτό σήμερα του κοστίσει, δεδομένου ότι το Τσιγγάρας – Σβαμπ δίνει και χώρους και μπάλα στον αντίπαλο. Ισως θα έπρεπε να σκεφτεί το 4-3-3 με Ελ Καντουρί στην ενδεκάδα «θυσιάζοντας» έναν από τους σούπερ ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς του, ενώ επισημαίνεται πως τη ζημιά στο 2-1 της Τούμπας επί του Παναθηναϊκού την είχε κάνει ο Κάρολ Σφιντέρσκι (το είχε πάρει σχεδόν μόνος του, χάνοντας και δύο γκολ…) και όχι ο Μίκαελ Κρμέντσικ. Ο Ινγκασον σκοράρει κατά ριπάς, οι ακραίοι μπακ του πάντα στηρίζουν το επιθετικό πλάνο της ομάδας, όμως ο ΠΑΟΚ δείχνει αδιόρθωτος αμυντικά, τόσο σε σετ παιχνίδι, όσο και σε κόντρα επιθέσεις. Καλείται να φανεί εύστοχος (διότι φάσεις θα δημιουργήσει σίγουρα) ή να πάρει μεγαλύτερη πειθαρχία και προσήλωση αμυντικά από τους μεσοεπιθετικούς του (πλην Τζόλη) που συνήθως είναι… νουνού και light όταν ο αντίπαλος επιτίθεται.

Ο ΠΑΟΚ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΟΦΗ

«Βολεύεται» με την ισοπαλία, νιώθει άνετος με νίκη, μπλέκει άσχημα και γίνεται… ΟΦΗ με αναπάντεχη -«αλλιώς ξεκινήσαμε κι’ αλλιώς η ζωή μας πήγε» - κατραπακιά/καταρακύλα σε περίπτωση ήττας. Δεν έχει πάρει ούτε ένα σημαντικό ματς εκτός έδρας (ήττες από Ολυμπιακό, Αρη, Αστέρα, ισοπαλία στο 89΄ με ΑΕΚ), από τους συμμετέχοντες στα play offs έχει νικήσει μόνο Παναθηναϊκό και Αστέρα εντός έδρας στο πρωτάθλημα. Εχει νικήσει σποραδικά κάποιους «μικρομεσαίους» μακριά από την Τούμπα (Παναιτωλικό, Απόλλωνα, Λαμία, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα), του λείπουν οι μεγάλες χαρές εφέτος, αλλά είναι «μέσα» στο Κύπελλο και μένει να φανεί αν μπορεί να συσπειρωθεί μετά την απογοητευτική εμφάνιση εναντίον του Αρη και το επεισόδιο εναντίον του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Ιδιο είναι το ζητούμενο και για τον Παναθηναϊκό: η συσπείρωση μετά από σερί αποτυχίες. Διότι παρά τα εσπευσμένα, αλλά καθυστερημένα group therapy, η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια δεν έχει αλλάξει. Όχι μεταξύ των παικτών: αυτοί, τουλάχιστον έως τώρα, δεν έχουν προβλήματα στη σχέση τους.

Γι' αυτό, όποιος ηττηθεί σήμερα μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες! Μπορεί εκ πρώτης όψεως το ματς να φαίνεται πιο καθοριστικό για τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται στο -5 από τον ΠΑΟΚ, όμως είναι εξίσου «βαρύ» για τον Δικέφαλο. Διότι, απλούστατα οι προσδοκίες στην εκκίνηση της σεζόν ήταν τεράστιες στην Τούμπα συγκριτικά με την πραγματικότητα που βιώνει ο σύλλογος το 2021...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...