Η πραγματική ανάγκη του Παναθηναϊκού για τον Ιανουάριο

Η πραγματική ανάγκη του Παναθηναϊκού για τον Ιανουάριο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Η πραγματική ανάγκη του Παναθηναϊκού για τον Ιανουάριο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου αναλύει το ρόστερ του Παναθηναϊκού που αποδείχθηκε πως δεν είναι για πέταμα, τα μέχρι τώρα πεπραγμένα των ποδοσφαιριστών του Τριφυλλιού και γράφει για την πραγματική ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται(και λέμε φαίνεται γιατί στην ΠΑΕ του Γιάννη Αλαφούζου οι ποδοσφαιρικές αποφάσεις αλλάζουν από την μία ημέρα στην άλλη και ανάλογα τα... κέφια του ιδιοκτήτη) πως το Τριφύλλι έχει διαλέξει τον σωστό δρόμο μετά από μία αλλαγή προπονητή και τεχνικού διευθυντή, μετά από μία νέα αλλαγή πλεύσης και φιλοσοφίας. Ο Παναθηναϊκός, με την σημαντική βοήθεια του Λάζλο Μπόλονι, αναγνώρισε, κατάλαβε, διαπίστωσε πως το έμψυχο δυναμικό του μόνο έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο, εντόπισε πως το κυριότερο πρόβλημα για το τραγικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ήταν η ποδοσφαιρικά παράλογη επιλογή του Ντάνι Πογιάτος στην τεχνική ηγεσία.

Το ρόστερ δεν ήταν και δεν είναι για πέταμα

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, δεν θα οδηγηθεί στο ίδιο λάθος. Δηλαδή σε ένα ράβε-ξήλωνε του ρόστερ, μεσούσης της περιόδου και με τις καλοκαιρινές κινήσεις να φτάνουν τις δέκα! Η λύση σε ένα αγωνιστικό πρόβλημα δεν είναι πάντα οι μεταγραφές. Είναι και η δουλειά, είναι η ορθολογική διαχείριση των πραγμάτων, είναι η αλλαγή της ψυχολογίας που φέρνουν οι συνεχόμενες νίκες, όπως ακριβώς συμβαίνει στους πράσινους τον τελευταίο μήνα.

Όταν άπαντες διψούσαν για... αίμα, γράφαμε πως αυτό το ρόστερ είναι αξιοπρεπές, πως όλα τα καινούρια πρόσωπα θέλουν χρόνο και πάνω από όλα έναν κανονικό προπονητή. Η πορεία της ομάδας και η εικόνα πάνω στο χορτάρι σε πρώτη φάση δικαιώνουν την πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετώπιζε ο σύλλογος πριν δύο μήνες.

Ναι το Τριφύλλι δεν έχει ρόστερ που να μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό αλλά δεν είναι και για να βρίσκεται τόσους πόντους μακριά από την κορυφή και να παλεύει για την τέταρτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει κεντρικό μέσο

Ο ερχομός του Μπόλονι και η... μεταγραφή του Πιερ Ντρεοσί στην θέση του αθλητικού διευθυντή είναι λογικό και επόμενο να φέρνουν στο προσκήνιο την ενίσχυση στην χειμερινή περίοδο. Πάμε να δούμε ποια είναι τα δεδομένα σε κάθε θέση, ώστε να προκύψει στην συνέχεια σχεδόν αβίαστα η πραγματική ανάγκη του Παναθηναϊκού, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως ο Ρουμάνος τεχνικός έχει αφήσει στην άκρη το 4-4-2 και στα επόμενα παιχνίδια θα επιλέγει είτε το 4-2-3-1 στα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια

Τερματοφύλακες: Ο Διούδης είναι το απόλυτο νούμερο 1. Πραγματοποιεί πολύ καλή χρονιά, είναι κομβικός στις νίκες της ομάδας του και εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη κάτω από τα δοκάρια. Ακολουθούν οι σούπερ ταλαντούχοι Ξενόπουλος και Χριστογεώργος, οπότε στο τέρμα ο Παναθηναϊκός είναι απόλυτα καλυμμένος.

Δεξί μπακ: Ο Σάντσες έχει καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος, παρουσιάζει αισθητή βελτίωση και δείχνει να αποτελεί μια αξιόπιστη λύση. Αυτή την στιγμή μπακ απ είναι ο Αντονίτο που το 2021 θα επιστρέψει στα γήπεδα μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε. Ο Ισπανός στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο επιθετικό κομμάτι απότι ο Αργεντινός, έχει παραστάσεις από την Primera και θα πρέπει να τον δούμε αγωνιζόμενο. Αυτό περιμένουν και στο Τριφύλλι...

Αριστερό μπακ: Ο Ζαγαρίτης αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, έχει πάρει φανέλα βασικού στο σπίτι του και αποτελεί... αδυναμία του Μπόλονι. Ο Χουάνκαρ είναι ο έτερος αριστερός μπακ, με τον Ίβηρα αμυντικό να έχει αγωνιστεί σε λίγα παιχνίδια, στα οποία έδειξε ιδιαίτερα δημιουργικά καλά στοιχεία. Στην διαδικασία επιστροφής είναι και ο Χατζηθεοδωρίδης, οπότε και εδώ ο Παναθηναϊκός είναι... κομπλέ.

Κεντρικοί αμυντικοί: Ακόμη μία θέση, όπου ο Παναθηναϊκός έχει καλό επίπεδο. Μπαρτ Σένκεφελντ, Φραν Βέλεθ, Αχιλλέας Πούγγουρας και Φάνης Μαυρομμάτης είναι οι τέσσερις επιλογές ενώ σε αυτή την θέση μπορεί να παίξει και ο Δημήτρης Κουρμπέλης.

Κεντρικοί και επιτελικοί μέσοι: Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ, η τριάδα Μαουρίσιο, Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος λειτούργησε άριστα και έχει προβάδισμα στα θέλω του προπονητή. Από κει και έπειτα, υπάρχει ο Δημήτρης Σερπέζης που έχει χάσει έδαφος, ο Γιάννης Μπουζούκης που έχει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, ο Ανδρέας Αθανασακόπουλος που δεν έχει πάρει ευκαιρίες και ο Γιασίν Αγιούμπ που είναι... φευγάτος, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό.

Στο δημιουργικό κομμάτι η παρουσία του επιτελικού Βιγιαφάνιες έχει λύσει τα χέρια του Μπόλονι, με τον Αργεντινό να είναι το βασικό δεκάρι στο μυαλό του Ρουμάνου στο 4-2-3-1, σε μία θέση που μπορεί να παίξει τόσο ο Μπουζούκης όσο και ο Καρλίτος.

Κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει διαθέσιμους ο Παναθηναϊκός στην μεσαία γραμμή, αυτό που του λείπει αυτή την στιγμή, εκεί που θα είχε νόημα να ενισχυθεί είναι στην θέση του Αγιούμπ που πλέον δεν υπολογίζεται. Από την στιγμή που ο Σερπέζης δεν δείχνει έτοιμος να σηκώσει το βάρος και ο Μαροκινός θα αποχωρήσει, το Τριφύλλι θα πρέπει να προσθέσει μια λύση στο 6-8.

Έναν ποδοσφαιριστή που να έχει ισορροπία ανάμεσα σε αμυντικά και επιθετικά χαρακτηριστικά, να μπορεί να παίξει το ίδιο καλά έξω και από τις δύο περιοχές(box to box), για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, ένα παίκτη σαν τον Σάχοφ της ΑΕΚ ή τον Ελ Καντουρί του ΠΑΟΚ.

Εξτρέμ: Είτε με 4-3-3 είτε με 4-2-3-1, η ενδεκάδα χωρά δύο εξτρέμ. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει αυτή την στιγμή παίκτες που μπορούν να παίξουν την θέση με διαφορετικό τρόπο, καθώς έχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο ηγέτης Βιγιαφάνιες, ο Αϊτόρ που δείχνει σιγά σιγά την ποιότητά του, ο Σαβιέρ που μπορεί να μην είναι φαντεζί αλλά έχει ουσία στο παιχνίδι του και φυσικά ο Τάσος Χατζηγιοβάνης είναι οι παίκτες που υπολογίζει ο Μπόλονι. Ο Μολό δύσκολα θα ξαναπαίξει ενώ αποτελεί ερωτηματικό ποια θα είναι η διαχείριση του Εμμανουηλίδη που έχει ζητήσει να φύγει τον Ιανουάριο.

Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει τέσσερις εξτρέμ. Δύο για αριστερά και δύο για δεξιά. Αν στην εξίσωση βάλουμε πως το 4-2-3-1 θα είναι ο σχηματισμός και πως ο Βιγιαφάνιες θα είναι ο επιτελικός, τότε μένουν τρεις επιλογές. Ίσως θα μπορούσε εκεί να κάνει μια κίνηση ο Παναθηναϊκός αν και η λογική λέει πως θα πρέπει να παίξει το... χαρτί του Εμμανουηλίδη, να του δώσει χώρο και χρόνο να εξελιχθεί, όπως ακριβώς το έκανε κατά το παρελθόν με τον Χατζηγιοβάνη.

Σέντερ φορ: Το 4-4-2 μπήκε στο... ντουλάπι. Ένας φορ στην ενδεκάδα. Καρλίτος και Μακέντα είναι πολύ καλές επιλογές ενώ υπάρχουν ως εναλλακτικές ο Καμπετσής με τον Ιωαννίδη. Δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση στη θέση αυτή με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.