ΑΕΚ: Η ανασταλτική λειτουργία είναι «πληγή» που δεν λέει να κλείσει... (vids)

ΑΕΚ: Η ανασταλτική λειτουργία είναι «πληγή» που δεν λέει να κλείσει... (vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Η ανασταλτική λειτουργία είναι «πληγή» που δεν λέει να κλείσει... (vids)

bet365

Μετά την Ευρώπη που τόνισε το πρόβλημα, η ανασταλτική λειτουργία προκαλεί στην ΑΕΚ φόβο και στο πρωτάθλημα, με την επίθεση να καλείται να... νικάει και την άμυνα.

Η ΑΕΚ την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις στον όμιλο του Europa League, δεχόμενη 15 γκολ και συνολικά 68 τελικές στα έξι παιχνίδια. Μέσο όρο η κιτρινόμαυρη άμυνα δέχθηκε 11,3 τελικές ανά ματς, με την Ευρώπη να κάνει ακόμα πιο έντονο το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ένωση στην ανασταλτική της λειτουργία. Σε ένα πρόβλημα στο οποίο όχι μόνο δεν βρίσκεται λύση, αλλά φαίνεται να χειροτερεύει έπειτα και από την άκρως αγχωτική νίκη στο 3-4 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη.

Είναι προφανές πως η δουλειά που έχει γίνει για τη λειτουργία της αμυντικής γραμμής της ΑΕΚ και γενικότερα της ανασταλτικής της συμπεριφοράς είναι ελλιπής, κι αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκέντρωσης στα μετόπισθεν, αλλά και με τις συνεχόμενες και πολλές αλλαγές στα πρόσωπα της άμυνας, δημιουργούν πρόβλημα στην ομάδα και εντός των συνόρων. Με την τρομερά ποιοτική επιθετική γραμμή να είναι αναγκασμένη πλέον να μακιγιάρει τα λάθη της άμυνας σε κάθε παιχνίδι...

Κάθε γέμισμα στην περιοχή της ΑΕΚ έχει καλές πιθανότητες να γίνει γκολ

Η ΑΕΚ χρειάστηκε να σκοράρει τέσσερις φορές στη Ριζούπολη, ωστόσο ακόμη και τότε δεν μπορούσε να διασφαλίσει το τρίποντο. Παρατηρώντας και τα τρία γκολ που δέχθηκε η άμυνα της ΑΕΚ από τον Απόλλωνα Σμύρνης, βλέπει κανείς πολλά κοινά στοιχεία. Γεμίσματα στην περιοχή από στατικές φάσεις ή σε ροή αγώνα και κεφαλιές είτε από παντελώς ανενόχλητους παίκτες μέσα στην περιοχή της, είτε από χαμένα μαρκαρίσματα ή μηδενική αντίδραση της κιτρινόμαυρης αμυντικής γραμμής. Τα ίδια λάθη έγιναν στην ισοφάριση με την κεφαλιά Φερνάντεθ, ακριβώς τα ίδια και στη μείωση του σκορ με τις κεφαλιές των Τσαμπούρη και Μπαξεβανίδη...

Ειδικότερα οι κακές αντιδράσεις της άμυνας της ΑΕΚ στα γεμίσματα μέσα στην περιοχή της από το ξεκίνημα της σεζόν στη Super League έχουν εξελιχθεί σε... εφιάλτη. Όμως παρά τα συνεχόμενα «καμπανάκια» που ηχούν, δεν αλλάζει τίποτα. Το γκολ του Γούτα στην ήττα από τον Ατρόμητο είναι από κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, ενώ από γέμισμα μέσα στην περιοχή όπου η μπάλα πέρασε από όλη την άμυνα ήρθε η ισοφάριση του ΠΑΟΚ με τον Μουργκ στο τέλος. Από κακή αντιμετώπιση της σέντρας είχε προέλθει το γκολ του ΟΦΗ με τον Στάρτζεον για να χρειαστεί η ΑΕΚ να κάνει την ανατροπή στη συνέχεια, ενώ έπειτα από σέντρα είχε ισοφαρίσει με κεφαλιά ο Μπαράλες για τον Αστέρα πριν η Ένωση βρει το γκολ της νίκης στο δεύτερο μέρος.

Συνεπώς, επτά από τα δέκα γκολ που έχει δεχθεί η ΑΕΚ στη Super League Interwetten έχουν έρθει από γεμίσματα στην κιτρινόμαυρη άμυνα. Κάτι που δείχνει σημαντικά ζητήματα στον τρόπο της συνολικής αμυντικής λειτουργίας της Ένωσης. Αρχικώς διότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αυτά τα γεμίσματα μέσα στην περιοχή από τα πλάγια της άμυνας και στη συνέχεια διότι η αντιμετώπιση τους είναι τουλάχιστον επιπόλαιη.

Χρειάζεται σημαντική δουλειά στο κομμάτι της ανασταλτικής συμπεριφοράς

Ο Μάσιμο Καρέρα έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην έλλειψη συγκέντρωσης, την οποία θεωρεί σύμφωνα με τα λεγόμενά του βασικό ζήτημα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ στο ανασταλτικό της κομμάτι. Το ίδιο ουσιαστικά είπε και μετά την αγχωτική νίκη της Ένωσης στη Ριζούπολη, όπου αρχικά εξέφρασε την απορία του για τον λόγο που συμβαίνει αυτό, επισημαίνοντας όμως ξανά το θέμα της συγκέντρωσης των παικτών του. Σε κάθε περίπτωση ο Ιταλός τεχνικός μαζί με τους παίκτες του θα πρέπει να εστιάσουν και να επιμείνουν με μπόλικη δουλειά στις προπονήσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο στο θέμα της συγκέντρωσης όσο και στις γραμμές που αφήνουν χώρους στον αντίπαλο.

Η ανασταλτική λειτουργία είναι κάτι που δουλεύεται σε καθημερινό επίπεδο για να παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης, τη στιγμή που και ο Καρέρα θα πρέπει να καταλήξει κάποια στιγμή σε κάποιες σταθερές στην άμυνά του. Σαφώς και οι τραυματισμοί που προκύπτουν δεν τον βοηθούν, ωστόσο ο 56χρονος Ιταλός προπονητής τόσο στο κέντρο της άμυνας όσο και στα άκρα αυτής είναι εμφανές ότι δυσκολεύεται να κατασταλάξει σε κάποια μόνιμα πρόσωπα. Και αυτό βάζει μεγάλα εμπόδια στην ΑΕΚ προκειμένου να παρουσιάζει μια συμπαγή εικόνα στα μετόπισθεν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα