ΑΕΚ: Η Ευρώπη που τόνισε το πρόβλημα και οι χαμένες ευκαιρίες...

ΑΕΚ: Η Ευρώπη που τόνισε το πρόβλημα και οι χαμένες ευκαιρίες...

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Η Ευρώπη που τόνισε το πρόβλημα και οι χαμένες ευκαιρίες...

bet365

Το ταξίδι της ΑΕΚ στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε με καταθλιπτικό τρόπο, τονίζοντας ακόμα περισσότερο την αδυναμία της σε νοοτροπία και ανασταλτική λειτουργία, με τις ευκαιρίες στο χτίσιμο του ευρωπαϊκού μέλλοντος να χάνονται.

Μία νίκη, πέντε ήττες, με επτά γκολ ενεργητικό και 15 παθητικό, τερματίζοντας στην τελευταία θέση του ομίλου στο Europa League. Ενός ομίλου ναι μεν δύσκολου για την ΑΕΚ, ωστόσο πέρα από τα αποτελέσματα, η ευρωπαϊκή εικόνα των κιτρινόμαυρων ήταν απογοητευτική. Έτσι ξεκίνησε στη Βόρεια Πορτογαλία, στην Μπράγκα, έτσι συνεχίστηκε με την ήττα-σοκ από τη Ζόρια στο ΟΑΚΑ, έτσι έκλεισε το βράδυ της Πέμπτης στα Ανατολικά Μίντλαντς με τη Λέστερ.

Η ΑΕΚ έπρεπε να βγάλει μια αντίδραση για όσα είχαν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Κανείς δεν απαιτούσε αποτέλεσμα στην Αγγλία απέναντι σε μια καλή ομάδα της Premier League, ωστόσο δυστυχώς για την ΑΕΚ επαναλήφθηκαν τα ίδια λάθη που την έχουν πληγώσει και μάλιστα από το ξεκίνημα των αναμετρήσεων ως συνήθως. Κακή νοοτροπία και συγκέντρωση, προβληματική ανασταλτική λειτουργία και τέταρτη ήττα σε διάστημα δύο εβδομάδων που διατηρεί τα... μαύρα σύννεφα.

Οι αδυναμίες σε συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και αμυντική λειτουργία

Η Ένωση, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να στηριχτεί ο Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο, επιβάλλεται να επανενώσει τα κομμάτια του παζλ για να ξαναχτίσει ό,τι γκρέμισε και να διατηρηθεί ζωντανή στους εγχώριους στόχους. Τόσο το πρόβλημα της συγκέντρωσης και της αυτοπεποίθησης που παρουσιάζει η ΑΕΚ από το ξεκίνημα των αγώνων, αλλά και κατά τη διάρκειά τους, όσο και το μεγάλο ζήτημα της ανασταλτικής λειτουργίας και της αστάθειας από πλευράς εναλλαγής προσώπων και εμφανίσεων που παρουσιάζει η άμυνα, είναι θέματα που έγιναν ακόμα πιο έντονα στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ δέχθηκε 11,3 τελικές ανά ματς στον όμιλο του Europa League

Εκεί τα λάθη τιμωρούνται ακόμα και από ομάδες τύπου Ζόρια. Ειδικά όταν μιλάμε για Λέστερ και Μπράγκα, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως η ζημιά θα γίνει. Η ΑΕΚ δέχθηκε συνολικά 68 τελικές στις έξι αγωνιστικές του ομίλου στο Europa League! Μέσο όρο δηλαδή, είτε εντός είτε εκτός εστίας, η Ένωση δέχθηκε 11,3 τελικές ανά ματς, νούμερο μεγάλο, όχι μόνο για να ελπίζεις για τη 2η θέση, αλλά ακόμα και για να καταφέρεις να μαζέψεις κάποιους βαθμούς παραπάνω. Και η τελική σούμα με τους τρεις βαθμούς στην τελευταία θέση του ομίλου αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα.

«Μαύρη τρύπα» τα άκρα της κιτρινόμαυρης αμυντικής γραμμής

Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο δεχόταν τις επιθέσεις η κιτρινόμαυρη άμυνα και το «πλήρωνε» ήταν συνεχώς ο ίδιος, με τους αντιπάλους να έχουν διαβάσει τα αδύναμα σημεία της. Συνεχώς πήγαζαν από τα πλάγια είτε σε ροή αγώνα είτε σε στατικές φάσεις, ενώ η συνέχεια αφορούσε την κάκιστη αντίδραση στο κέντρο της άμυνας. Από τα 15 γκολ που δέχθηκε η ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League τα περισσότερα ξεκίνησαν από τα πλάγια είτε με κάποια σέντρα, είτε με κάποια στατική μπάλα, είτε με κάποια ατομική ενέργεια από τα άκρα. Εκεί δηλαδή όπου πάσχει η ΑΕΚ. Ειδικά στη δεύτερη φάση του ομίλου, από τα εννιά γκολ που δέχθηκε από Ζόρια, Μπράγκα και Λέστερ, τα πέντε-έξι από αυτά έχουν αφετηρία το δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής της Ένωσης.

Πέταξε στα... σκουπίδια και τη δεύτερη ευκαιρία και μένει άλλη μια

Η ΑΕΚ την περσινή σεζόν δεν κατάφερε να μπει καν σε ομίλους Europa League, χάνοντας τη δυνατότητα να καλύψει αρκετό χαμένο έδαφος καθώς έσβηνε μηδενική χρονιά. Το ίδιο ουσιαστικά συνέβη και φέτος, καθώς παρά την πρόκρισή της, δεν είχε την απαιτούμενη συγκομιδή βαθμών στον όμιλο με συνέπεια πέρυσι και φέτος να μαζέψει μόλις 5.500 βαθμούς στο σύνολο (2.500 και 3.000) για το ranking της UEFA, στο οποίο συγκεντρώνει πλέον 19.500 βαθμούς. Η φετινή σεζόν ήταν εξίσου σημαντική καθώς ήταν η τελευταία κατά την οποία η ΑΕΚ έβγαζε απολύτως μηδενική χρονιά από πάνω της. Έχει μια ακόμα ευκαιρία, του χρόνου, όταν και θα φύγουν οι μόλις 1.000 βαθμοί της σεζόν 2016-2017. Η ΑΕΚ πέταξε δύο ευκαιρίες για να φτιάξει πολύ καλά το ευρωπαϊκό της μέλλον στις κληρώσεις. Σίγουρα με την επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει πετύχει πολλά, σκαρφαλώνοντας σημαντικά στην ειδική βαθμολογία, ωστόσο επιβάλλεται να βελτιώσει το ευρωπαϊκό της προφίλ καθώς πλησιάζει η στιγμή που οι 9.000 βαθμοί της σεζόν 2017-2018 θα σβηστούν και τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα