Ναι, ΑΕΚ σημαίνει επίθεση, αλλά...

Ναι, ΑΕΚ σημαίνει επίθεση, αλλά...

Κώστας Τόπας
Ναι, ΑΕΚ σημαίνει επίθεση, αλλά...

bet365

Η πολυπόθητη νίκη για την ΑΕΚ ήρθε με… επεισοδιακό τρόπο, καθώς τα τραγικά προβλήματα για πολλοστή φορά στην άμυνα, κόντεψαν να στερήσουν τους τρεις βαθμούς από την Ένωση.
bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με κορυφαίο καζίνο app και χιλιάδες παιχνίδια όλο το 24ωρο |21+

Η ΑΕΚ απέναντι στον Απόλλωνα μπήκε αποφασισμένη, προκειμένου να «καθαρίσει» από νωρίς το ματς και να φτάσει στο τρίποντο. Σαφώς και η νίκη, η οποία λίγο έλειψε να μετατραπεί σε τραγωδία, δεν ήρθε κόντρα σε κάποιο μεγαθήριο, ωστόσο ήταν σημαντική για τους «κιτρινόμαυρους» να πάρουν τους τρεις βαθμούς πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Κυρίως για λόγους ψυχολογίας και ειδικά μετά τα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τα αρνητικά αποτελέσματα και τις κατώτερες των περιστάσεων εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Βέβαια, τα τέσσερα γκολ που πέτυχε ο Δικέφαλος, δεν «σκέπασαν» τα τραγικά -γι’ ακόμη ένα παιχνίδι- λάθη στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για το γεγονός ότι η ΑΕΚ δέχθηκε τρία γκολ από μία ομάδα, που ουσιαστικά φέτος θα παλέψει για την σωτηρία της και είναι η λιγότερη δημιουργική του πρωταθλήματος. Ισως ορισμένοι παίκτες της Ένωσης, δεν έχουν κάτι άλλο να προσφέρουν στον σύλλογο. Ισως η απόδοσή τους έπιασε ταβάνι και αυτά είναι τα στάνταρ τους. Γι’ αυτό και ως σύλλογος η ΑΕΚ οφείλει να συμμαζέψει αυτό το χάλι πριν να είναι πολύ αργά. Και να το κάνει με όποιο κόστος κι αν συνεπάγεται

Μπροστά «κεντάει»

Η αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ κόντρα στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο ήταν ξεκάθαρη καθώς κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ τις τρεις από τις τέσσερις τελικές που είχε στο στόχο. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως τρία γκολ στο πρώτο 45λεπτο, η ΑΕΚ είχε να πετύχει από τις 23 Φεβρουαρίου 2020 όταν αντιμετώπισε τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Φυσικά, αυτή η νίκη δεν θα μπορούσε να μην έχει την υπογραφή του Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο οποίος συνεχίζει να σκοράρει κατά ριπάς και σε κάθε ματς αποδεικνύεται το πόσο κρίσιμη είναι η παρουσία του στην κορυφή της επίθεσης για την ΑΕΚ. Πλέον μετρά επτά τέρματα σε 18 συμμετοχές (998 αγωνιστικά λεπτά) με τον Δικέφαλο στο στήθος και συνεχίζει ακάθεκτος..

Η Ενωση σε γενικές γραμμές «κεντούσε» μπροστά. Ωραίες συνεργασίες, με εμπνεύσεις από τους περισσότερους παίκτες και δημιουργίες που έκαναν την αντίπαλη άμυνα να «σπάει» στα δύο. Ο Καρίμ σκόραρε δις, ο 17χρονος αριστερός οπισθοφύλακας, Μάριο Μιτάι δημιούργησε τα δύο εκ των τεσσάρων τερμάτων για την ΑΕΚ και πλέον μετράει 2 ασίστ στο πρωτάθλημα. Ο Λιβάι Γκαρσία από την άλλη, έπαιξε στη φυσική του θέση (και όχι ως δεύτερος φορ όπως τον είδαμε με τη Λέστερ) πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουμε δει έως τώρα στα ελληνικά γήπεδα, με την υπέροχη έμπνευση που είχε να εκτελέσει απευθείας το κόρνερ. Ο διεθνής με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, απεγνωσμένα αναζητούσε από την αρχή της αναμέτρησης το γκολ. Τελικά τα κατάφερε και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Αμέσως μετά την επίτευξη του συγκεκριμένου τέρματος όλη η ομάδα έγινε μια «γροθιά» στους πανηγυρισμούς, δείχνοντας πως η ΑΕΚ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να αφήσουν άπαντες πίσω τους ποδοσφαιρικούς εγωισμούς τους. Οσον αφορά τον Ολιβέιρα, ο Πορτογάλος φαίνεται πως παίρνει και πάλι μπρος σκοράροντας για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι στο πρωτάθλημα, μετά τον Παναθηναϊκό και πλέον μετράει τρία γκολ τη φετινή σεζόν. Εχει αρχίσει να αποκτά και πάλι ψυχολογία. Μην ξεχνάμε ότι την περυσινή σεζόν ήταν αν όχι ο κορυφαίος, από τους καλύτερους του πρωταθλήματος, με 14 τέρματα στη Super League και δύο στο Κύπελλο Η ΑΕΚ έχει ανάγκη και τα δικά του γκολ!

Μάλιστα, το τέρμα του 29χρονου φορ θύμισε αυτό που είχε πετύχει η Ενωση στην Ουκρανία απέναντι στη Ζόρια. Κι αυτό οφείλεται στην τρομερή έμπνευση και ασίστ του Τάνκοβιτς. O Σουηδός έφυγε στην αντεπίθεση και με ωραίο πέρασμα βρήκε τον Ολιβέιρα από τα αριστερά του, με τον υψηλόσωμο επιθετικό να πλασάρει τον Βέρχουλστ για το 2-4. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τους Ουκρανούς. Με τη διαφορά ότι τότε είχε σκοράρει ο αρχηγός της Πέτρος Μάνταλος, μετά από ασίστ του Τάνκοβιτς.

Η διαφορά όμως που υπάρχει στο επιθετικό και στο αμυντικό κομμάτι της ΑΕΚ βγάζει μάτια. Είναι όμως άξιον απορίας πως ο τρόπος λειτουργίας στην άμυνα δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον τρόπο που δουλεύει η επίθεση. Ναι σαφώς και ΑΕΚ σημαίνει επίθεση, σαφώς κι αυτό που ενδιαφέρει το φίλαθλο κοινό είναι το γκολ και το θέαμα αλλά τι να το κάνουμε όταν πίσω η ομάδα μπάζει από παντού; Φέτος η ΑΕΚ έχει σκοράρει 30 τέρματα για όλες τις διοργανώσεις έχοντας δει όμως την εστία της να παραβιάζεται 26 φορές! Μόνο τέσσερις φορές κατάφερε να κρατήσει το μηδέν πίσω (με Σεντ Γκάλεν, Παναιτωλικό, Λαμία και ΠΑΣ Γιάννινα). Από την άλλη δε, σε δύο παιχνίδια της η Ενωση έμεινε στο ένα γκολ (Σεντ Γκάλεν και ΠΑΣ Γιάννινα), γεγονός που σημαίνει ότι μπροστά τα βάζει με το τσουβάλι. Αυτό που πρέπει να προσέξει και να διορθώσει είναι πίσω…

Οτι πάει μέσα γράφει​

Δυστυχώς η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ σε ακόμη ένα παιχνίδι ήταν απελπιστική. Κόντρα σε μία ομάδα, όπου δημιουργικά θεωρείται από τις πιο αδύναμες του πρωταθλήματος, η Ενωση κατάφερε να δεχθεί τρία (!) γκολ και στο τέλος να κάνει… θρίλερ το ματς και να υποδειχθεί πέναλτι, που ορθώς μετά από χρήση VAR, ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Τα φτηνά αβίαστα λάθη στην άμυνα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Δεν είναι δυνατόν η ομάδα να δέχεται τόσο φθηνά και εύκολα γκολ από τέτοιους αντιπάλους. Πόσω μάλλον (ξανά) από στατική φάση και μάλιστα από τον πιο κοντό σε ύψος παίκτη του Απόλλωνα. Ανεπίτρεπτο θα είναι να υπάρξουν τέτοια λάθη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη, αλλιώς θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος!

Το μόνο που θα πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ από την άμυνα της στο ματς με τον Απόλλωνα, είναι ότι στο πρόσωπο ενός 17χρονου παιδιού βρήκε έναν ολοκληρωμένο αριστερό μπακ. Ο 17χρονος άσος αφού έκανε λίγες ημέρες νωρίτερα, το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο και έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται με τη φανέλα της Ένωσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άφησε υποσχέσεις με την εμφάνισή του στη Ριζούπολη! Για δεύτερο σερί παιχνίδι, φανέλα βασικού και με τα στοιχεία του σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια, δείχνει ότι οι υπηρεσίες του θα είναι πολύτιμες στο μέλλον. Κατάφερε να ολοκληρώσει το ματς έχοντας δύο ασίστ την ίδια ώρα όπου τα άλλα δύο αριστερά μπακ, Λόπες και Ινσούα έχουν μηδέν σε 9 και 12 αγώνες αντίστοιχα. Ο Μιτάι βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τόσο αμυντικά, όπου ήταν σταθερός στα καθήκοντα του, όσο και επιθετικά, παίρνοντας πολλές φορές όλη την αριστερή πλευρά. Προσοχή θέλει από τους ανθρώπους της ΑΕΚ προκειμένου ο νεαρός μπακ να εξελιχθεί. Γιατί διαθέτει όλο το πακέτο και μπορεί να πετύχει.

Όλα τα υπόλοιπα ο Καρέρα, οι συνεργάτες του αλλά και κυρίως οι παίκτες της ΑΕΚ θα πρέπει να τα βάλουν κάτω, να δουλέψουν και σαφώς να μην επαναλάβουν τέτοια παιδαριώδη λάθη, καθώς δεν είναι δυνατόν η ομάδα να νικάει μονίμως και την άμυνα της. Αλλωστε το έχουμε τονίσει επανειλημμένες φορές ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της φετινής ΑΕΚ είναι η άμυνά της αλλά και το γεγονός ότι πληρώνει το νωθρό της ξεκίνημα στα περισσότερα ματς.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα