Το «λαχείο» Ντρεοσί και η εξαργύρωσή του από τον Παναθηναϊκό

Το «λαχείο» Ντρεοσί και η εξαργύρωσή του από τον Παναθηναϊκό

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Το «λαχείο» Ντρεοσί και η εξαργύρωσή του από τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στον Παναθηναϊκό με την πρόσληψη του Πιερ Ντρεοσί, ενός καταξιωμένου στο στερέωμα του γαλλικού ποδοσφαίρου στελέχους που ήρθε στη χώρα μας λόγω του Λάζλο Μπόλονι...

Ακούγεται – και είναι – παράδοξο Νο 1: να εισηγείται ο προπονητής τον τεχνικό διευθυντή και όχι το αντίστροφο. Διότι το ορθό και λογικό για τον Παναθηναϊκό μετά την αποπομπή του διδύμου Πογιάτος – Ρόκα θα ήταν να επιλεχθεί πρωτίστως (με απαραίτητη «προεργασία» εφόσον είχε προαποφασιστεί το διαζύγιο με αμφότερους) ο νέος τεχνικός διευθυντής και εκείνος να υποδείξει τον καινούριο προπονητή. Εγινε το αντίστροφο. Πάλι καλά που τελικά πήρε τον Πιερ Ντρεοσί πριν από τη μεταγραφική περίοδο ο Παναθηναϊκός.

Ακούγεται και είναι παράδοξο, Νο 2: ένας σύλλογος και ένας μεγαλομέτοχος που έχουν αλλάξει τρία διαφορετικά μοντέλα «διαυκυβέρνησης» και εννιά φορές τεχνικό διευθυντή σε οκτώ χρόνια (Ελευθεράκης, Νταμπίζας, Φύσσας – Βόκολος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λυμπερόπουλος, Διαμαντόπουλος, Νταμπίζας, Ρόκα, Ντρεοσί) συνεργάζονται μ' ένα ποδοσφαιρικό στέλεχος του οποίου η πλέον βραχύβια θητεία ήταν... πενταετής! Στην Paris FC. Προηγουμένως είχε μείνει έξι χρόνια στη Λιλ και έντεκα (!) στη Ρεν, στην οποία θήτευσε και ως προπονητής, καθότι κατέχει και αυτό το δίπλωμα (ωφέλιμο αν όχι και απαραίτητο για όλους τους αθλητικούς διευθυντές προκειμένου να μπορούν να αξιολογούν τους προπονητές οχι μόνο «εμπειρικά».

ΕΧΤΙΣΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ντρεοσί είναι προφανώς ένας τεχνοκράτης του ποδοσφαίρου. Ενα αξιοσέβαστο στέλεχος της γαλλικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας. Προσοχή: της Γαλλίας! Οχι κάποιας χώρας των Βαλκανίων ή της τριτο-τέταρτης ζώνης, αλλά σε μια χώρα που παράγει... αφειδώς παίκτες μαζί με τους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς. Μια χώρα που μπορεί να μην διαθέτει τόσο ανταγωνιστικό και λαμπερό πρωτάθλημα όπως το «Big -4» Αγγλίας – Ισπανίας – Ιταλίας – Γερμανίας, αλλά έχει αναδείξει τεράστιους παίκτες και έχει μια εθνική ομάδα σταθερά στα ανώτατα στρώματα του παγκόσμιου ranking: νυν παγκόσμιοι πρωταθλητές για να μην ξεχνιόμαστε.

Σε τόσο ανταγωνιστικό και υψηλών απαιτήσεων περιβάλλον το νέο... boss του Παναθηναϊκού έχει χτίσει το δικό του όνομα και τη δική του φήμη. Ηταν στέλεχος και της γαλλικής Λίγκας, έμαθε να ζει και να εργάζεται όχι στην κραταιά επί 15ετία Λυών, ούτε στη Μαρσέιγ, ούτε στην πασπαλισμένη με χρυσόσκονη Παρί Σεν Ζερμέν. Εμαθε να καλλιεργεί, να βάζει τις ρίζες, να δουλεύει με τις Ακαδημίες, να ζει όχι ακριβώς με «λίγα», αλλά όχι και με τεράστια μπάτζετ στη Λιλ και στη Ρεν. Μοιάζει στα 61 του «ιδανικός» στο συγκεκριμένο timing για τον Παναθηναϊκό.

«ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ» ΤΟΥ... ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Ας μην... μπερδευόμαστε με το «GM» των... μπασκετικών. Ως «γενικός διευθυντής της ΠΑΕ» ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε με το... PAO TV, ούτε με το... digital marketing, ούτε με το οικονομικό τμήμα. Ενας «κανονικός» τεχνικός διευθυντής θα είναι, με αρμοδιότητες για όλα τα θέματα που αγγίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Οχι μόνο για τις μεταγραφές και τις πωλήσεις, για τους δανεισμούς και τις αποδεσμεύσεις όπως ήθελε ο... περιορισμένης ευθύνης Τσάβι Ρόκα.

Αλλά και για την Ακαδημία και για το τμήμα scouting και για τα «αποδυτήρια». Και για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στα γήπεδα του «Γ. Καλαφάτης» και για το ιατρικό τιμ, τους γυμναστές, τους βοηθούς, όλους: συνολικά για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Μοιάζει μ' ένα κερδισμένο λαχείο ο Πιερ Ντρεοσί για τον Παναθηναϊκό ο οποίος καλείται να το «εξαργυρώσει» με όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη! Είναι μια ευτυχής συγκυρία που τον έφερε στην Ελλάδα λόγω της επιλογής του Λάζλο Μπόλονι και μπορεί αναπάντεχα θαρρείς να προσφέρει πάρα πολλά και σε κρίσιμο χρονικό σημείο στο σύλλογο. Το ζητούμενο είναι να του δοθεί χώρος, χρόνος, συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη όχι... ανεξέλεγκτη, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν. Εμπιστοσύνη για να προσφέρει υπηρεσίες που δεν μπόρεσαν να προσφέρουν οι περισσότεροι από τους προκατόχους του και στόχο όχι κυρίως τις πωλήσεις και τις μεταγραφές. Αλλά τις δομές του club!

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ»

Nα του δοθεί μπάτζετ για τη στελέχωση του τμήματος scouting, για καλύτερη λειτουργία της Ακαδημίας, για να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και το Pao Lab. Να του δοθούν εργαλεία και χρόνος ώστε να στήσει έναν μηχανισμό βάσει του οποίου ο Παναθηναϊκός δεν θα εξαρτάται από τις γνωριμίες, τις επαφές, τη ατζέντα και τα «κονέ» του εκάστοτε τεχνικού διευθυντή στην ποδοσφαιρική αγορά και στην πιάτσα των agents. Να μην λέει «θα αγοράσουμε από την Ισπανία» με τον Ρόκα, από την Ιταλία με τον Στραματσόνι, από την Αφρική με τον Ντρεοσί... O Παναθηναϊκός έχει τεράστια ανάγκη εδώ και χρόνια να δημιουργήσει ένα team «δικών» του στελεχών (όχι απαραίτητα με «πράσινη» προϋπηρεσία, χωρίς αυτό να είναι και... αποτρεπτικό ή απαγορευτικό στοιχείο), μια ομάδα που δεν θα αλλάζει «παίκτες» από χρόνο σε χρόνο. Και ο Ντρεοσί είναι σίγουρα καλός «προπονητής» σ΄ αυτόν τον τομέα. Θα χρειαστεί βοήθεια και χρόνο προσαρμογής για να μάθει αυτά που πρέπει να μάθει ως προς τις μεγάλες ανάγκες στις δομές ενός ελληνικού club το οποίο μπορεί να μπει σε σούπερ αναπτυξιακή τροχιά αν τους επόμενους μήνες πάρει σάρκα και οστά το όνειρο του νέου γηπέδου.

Θα πρέπει, βέβαια, ο Ντρεοσί από τη δική του πλευρά του να αποδείξει ότι δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό για να... περάσει όμορφα και χαλαρά στη χώρα μας, να πάρει την αμοιβή του και να επιστρέψει στη Νίκαια. Καλό θα ήταν για τον Παναθηναϊκό στο τέλος της σεζόν να παρουσιάσει ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για τις δύο επόμενες σεζόν. Αφού μάθει πρόσωπα και πράγματα, θα πρέπει να καταθέσει το report για την επόμενη μέρα του συλλόγου. Δεν είναι εύκολο, πρώτη φορά «ξενιτεύεται» εργασιακά, στα 61 του. Γι' αυτό και προς το παρόν βλέπει, ακούει, παρατηρεί, μαθαίνει. Και δεν μιλά καθόλου. Καλύτερα για όλους στον Παναθηναϊκό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...