Ο μικρός «μάγος» που είναι το επόμενο «δεκάρι» του ΠΑΟΚ!

Ο μικρός «μάγος» που είναι το επόμενο «δεκάρι» του ΠΑΟΚ!

bet365

Θεοί και μάγοι δεν υπάρχουν στον αθλητισμό, ωστόσο στην περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια, ο Σταύρος Σουντουλίδης κάνει μια εξαίρεση και γράφει για το επόμενο «next big thing» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας είναι το επόμενο «δεκάρι» του ΠΑΟΚ και δεν κάνω πλάκα, ούτε υπερβάλλω. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τo ποδοσφαιρικό κομμάτι των ακαδημιών, γνωρίζουν τις τεράστιες προοπτικές που έχει αυτό το χαρισματικό 17χρονο παιδί από το Βόλο, που πριν δύο μέρες (Παρασκευή και 13...) υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2024 με τους «ασπρόμαυρους». Ποδοσφαιρική «ευφυΐα», σπάνια πάστα, απίστευτα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Ελπίζω να δικαιώσει όλους όσοι πιστεύουν στο ταλέντο του και θεωρούν ότι αποτελεί ένα next big thing. Βασικά ελπίζω να μην τον τυφλώσουν οι προβολείς της δημοσιότητας, που αρχίζουν να πέφτουν πάνω στο νεαρό παίκτη του «Δικεφάλου», ο οποίος πρέπει να γνωρίζει ότι κουβαλά στις πλάτες του βαριά κληρονομιά.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έζησα από κοντά τα βήματα του Γιώργου Τουρσουνίδη, που προτού πάει στο σχολείο διάβαζε στα περίπτερα της γειτονιάς του στην Άνω Τούμπα κάτι ξύλινους και συνάμα εκτυφλωτικούς για την ηλικία του, τίτλους στα «Σπορ του Βορρά», που τον έχριζαν «ο επόμενος Γιώργος Κούδας»!

Κάτι ανάλογο ξέρω καλά ότι βίωσε κι ο Δημήτρης Πέλκας, γενικά ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, διαχρονικά τρέφεται από την ανάγκη να πλάθει τους δικούς του ήρωες. Τον Γιάννη Κωνσταντέλια όσοι τον βλέπουν τα τελευταία χρόνια να μαγεύει με την μπάλα στα πόδια, τον έχουν «βαπτίσει» ο… Ελληνας Μέσι! Αυτό κι αν δεν είναι βαρύ φορτίο για ένα ανήλικο μειράκιον, που έχει ακόμη χνούδι στο πρόσωπο, αλλά έχει πάθος και πολύ όρεξη για δουλειά και μένει να αποδείξει ο ίδιος ότι μπορεί να προοδεύσει τόσο πολύ ώστε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς στα μελλούμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Γιάννης είδε το πρώτο φως της ζωής στις 10 Μαΐου του 2003 στο Βόλο, ο μπαμπάς, Βασίλης Κωνσταντέλιας, στα νιάτα του είχε αγωνιστεί στον Τοξότη (η μοναδική βολιώτικη ομάδα πλην Ολυμπιακού και Νίκης που κατέκτησε Πανελλήνιο τίτλο και την περίοδο 1981-82 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας) και σε αρκετές άλλες ομάδες του Νομού, οπότε δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη η απόφαση να τον εγγράψει σε ηλικία μόλις 7 ετών σε ακαδημία ποδοσφαίρου.

Στο δρόμο για τη Μακρυνίτσα του Πηλίου λειτουργεί από το 1998 η σχολή Αγίας Παρασκευής Βόλου. Εκεί τον Σεπτέμβριο του 2010 πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο και άρχισε το ταξίδι του. Στον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο η σχολή ήταν γνωστή από την εποχή που αγωνιζόταν ο Παναγιώτης Γλύκος, που ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ίδια σχολή Ποδοσφαίρου.

Ο Άγγελος Ζαζόπουλος και ο Γιάννης Αβαμίδης ήταν εκείνοι που τον εντόπισαν, όμως ο ρόλος του γενικού διευθυντή των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών υπήρξε καθοριστικός στη μέχρι τώρα διαδρομή του μικρού και τη μετάβαση του από τις γειτονιές του Βόλου στη Θεσσαλονίκη. Μιας και το έφερε η κουβέντα, οφείλουμε να εξάρουμε τον τρόπο προσέγγισης του ΠΑΟΚ προς την οικογένεια του Κωνσταντέλια, καθώς την έφερε στη Θεσσαλονίκη, πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια όλα τα έξοδα διαμονής, στάθηκε δίπλα της, επένδυσε στον ταλαντούχο πιτσιρικά αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό διαμάντι, το οποίο, όμως θέλει μεγάλη προσοχή και ειδική μεταχείριση μέχρι να φτάσει να δείξει το ταλέντο του σε επίπεδο ανδρών.

Μέσα σ’ ένα χρόνο ψήλωσε καμιά δεκαπενταριά πόντους, δούλεψε πολύ στην ενδυνάμωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς…

Μια ανάσα από Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο «Ντέλιας», όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, ταξιδεύει στη Βαρκελώνη. Το όνειρο της ένταξης στην Μπαρτσελόνα αρχίζει να αχνοφαίνεται, καθώς οι «μπλαουγκράνα» τον θέλουν και τον δοκιμάζουν με την Κ16. Επί μια εβδομάδα ο Γιάννης ζει εντός της περίφημης «La Masia» και πείθει στις προπονήσεις τον Πέπε Σεγκούρα για την αξία και το ταλέντο του.

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού ήταν υπεύθυνος στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα για το συγκεκριμένο ηλικιακό κομμάτι και είχε για προϊστάμενο τον επίσης πρώην «ερυθρόλευκο», Ερίκ Αμπιντάλ. Η πρόταση δεν αργεί να φτάσει στον ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες φαίνεται να συμφωνούν σ’ όλα, ωστόσο οι Καταλανοί δεν φροντίζουν να προσεγγίσουν σωστά την οικογένεια, με αποτέλεσμα να χαλάσει η μεταγραφή.

Το όνειρο της Μπαρτσελόνα είχε βραχεία διάρκεια, ο Κωνσταντέλιας μάζεψε τα μπογαλάκια του και επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως το όνομά του είχε μπει ψηλά στα μπλοκάκια δεκάδων Ευρωπαίων σκάουτερ και είχε αρχίσει να συζητιέται έντονα στην Ισπανία, παρότι ο Ισπανός Ντάνι Αλσίνα, που είχε περάσει από τη θέση του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, δεν τον πίστευε καθόλου και είχε χαρακτηρίσει «για το τσίρκο» τον τρόπο που αγωνιζόταν…

Το Φεβρουάριο του 2018 η Ατλέτικο φιλοξενεί τον πατέρα και τον εκπρόσωπο του νεαρού ποδοσφαιριστή για μια εβδομάδα στη Μαδρίτη. Οι «ροχιμπλάνκος» δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τον Έλληνα πιτσιρίκο, μάλιστα σε μια από τις συζητήσεις ο Βασίλης Κωνσταντέλιας και ο Διονύσης Γιαννόπουλος ακούν με έκπληξη ένας εκ των υπευθύνων των ακαδημιών τον χαρακτηρίζει «ο Λατίνος μάγος με το ελληνικό αίμα»!

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μικρού, η τεράστια ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, η γρήγορη σκέψη στην εκτέλεση και τη δημιουργία, είναι στοιχεία που κουμπώνουν στο ισπανικό μοντέλο ποδοσφαίρου εξ ου και το «El Mago», ένα από τα προσωνύμια που τον συνοδεύουν μαζί με αυτά του ζογκλέρ, σβούρα, υδραυλικού και δεν συμμαζεύεται…

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ήταν η βασική αιτία για το έντονο ενδιαφέρον (η Βαγιαδολίδ επίσης έφτασε κοντά στην απόκτησή του) πολλών ισπανικών ομάδων. Η Ατλέτικο παρακολούθησε την εξέλιξη του Κωνσταντέλια και το καλοκαίρι του 2018 κατέθεσε πρόταση αγοράς των δικαιωμάτων του. Ο Μάριο Μπράνκο, τότε αθλητικός διευθυντής, διαβάζει την πρόταση, που προέβλεπε 700.000 ευρώ και 30% στον ΠΑΟΚ, με τον όρο να τον εντάξουν ως δανεικό στην Κ19 για ένα χρόνο και να τον αποκτήσουν το επόμενο καλοκαίρι.

Στα χέρια του Γκαρσία

Στη Μικράς Ασίας αποφάσισαν να αρνηθούν την πρόταση της Ατλέτικο Μαδρίτης, το ίδιο έκαναν αυτό το καλοκαίρι και στην Τσέλσι, που επίσης έδειξε έντονο ενδιαφέρον, ενώ τα στελέχη της ομάδας φροντίζουν να ενημερώσουν αναλυτικά την οικογένεια Σαββίδη για το πρότζεκτ που αφορά τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Οι «ασπρόμαυροι» αποφασίζουν να επενδύσουν πάνω του, ο Κωνσταντέλιας υπογράφει σε ηλικία 16 ετών το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και το καλοκαίρι «ανεβαίνει» στην Κ19 αν και μόλις είχε συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του.

Ο Πάμπλο Γκαρσία αντιλήφθηκε ότι είχε στα χέρια του ένα σύγχρονο «10άρι», που μπορεί να παίξει άψογα πίσω από τον σέντερ φορ, θυμίζει σε πολλά τον Δημήτρη Πέλκα, χάρη κυρίως στην πολύ καλή αντίληψή του και την ωριμότητα να ψάχνει συνεχώς την κάθετη μεταβίβαση.

Στο βίντεο από το τελευταίο φιλικό της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ με την Κ19 μέσα στον Οκτώβριο υπάρχει μια τέτοια στιγμή. Δείτε την στο 0:55’’.

Στην πρεμιέρα κόντρα στην ΑΕΛ μπήκε ως αλλαγή και μέσα σε εικοσιπέντε λεπτά είχε δύο γκολ και μία ασίστ, ενώ στις πρώτες έξι συμμετοχές μέτρησε πέντε γκολ και τρεις ασίστ, η τελευταία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου οι μικροί του ΠΑΟΚΚ συνέχισαν την αήττητη πορεία τους προτού κλειστούν στα σπίτια τους λόγω του lockdown.

Η ρήτρα και ο Ολυμπιακός

Από την 1η Ιανουαρίου ο Κωνσταντέλιας είχε το δικαίωμα να υπογράψει και σε ελληνική ομάδα. Στον Πειραιά γνώριζαν για το ταλέντο του, καθώς είχε ήδη υποπέσει στα ραντάρ του Θόδωρου Ελευθεριάδη, που είχε τον μικρό στα διάφορα κλιμάκια των εθνικών ομάδων, ενώ όλο και μια καλή κουβέντα θα είχαν πει Σεγκούρα και Αμπιντάλ.

Ο ΠΑΟΚ πρόλαβε και έκοψε κάθε διάθεση ευρωπαϊκών και ελληνικών ομάδων, με την υπογραφή του νέου τριετούς συμβολαίου, που λήγει το καλοκαίρι του 2024, στο οποίο δεν υπάρχει καμία ρήτρα αποδέσμευσης, όπως και στις περιπτώσεις Τζόλη και Κούτσια, ενδεικτική της πίστης των ανθρώπων του κλαμπ για τον μικρό που σύντομα θα ενταχθεί στην πρώτη ομάδα προκειμένου να αρχίσει να εγκλιματίζεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.